İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni desteğiyle Türk gencine proje

Yasemin Salih
TOG, Kuzey İrlanda modeli gençlik gelişim projesi Genç Bank’ı Ermenistan’dan aldığı 10 bin TL’lik fon desteğiyle başlattı. Proje, 15-25 yaş arası okula ve işe gitmeyen gençlere fikirlerini gerçekleştirmek için fon sağlayacak 

Karaköy’de bir yandan kahve içerken bir yandan da toplumun gençlik için neler yapılabileceğini konuşuyoruz İbrahim Betil’le. Uzun yıllar süren banka yöneticiliğinin ardından Toplum Gönüllüleri Vakfı’nı (TOG) kuran Betil, Hakkari’deki bir projeden yeni dönmüştü. Geçen yıl 23 bin 800 gönüllüyle 794 proje tamamlayan TOG’un yeni projeleri arasında İbrahim Betil’i en çok heyecanlandıranı Genç Bank. TOG, Genç Bank’la birlikte 15-25 yaş arası okula gitmeyen, sürekli işi olmayan mahalle gençlerini projelere çekme yoluna gidiyor. Genç Bank’ın 1991’de Kuzey İrlanda’da doğan bir gençlik hareketi olduğunu ve 19 ülkeye yayıldığını anlatan Betil, projeyi Ermenistan’daki gençlik odaklı bir STK’dan öğrendiklerini anlattı.
150 BİN DOLAR LAZIM
Projeyi Türkiye’de uygulamak için fon araştırdıklarını ve özel şirketlerin pek ilgi göstermediklerini belirten Projeler Departman Yöneticisi Julide Erdoğan ise yardımın Ermenistan’daki kuruluştan geldiğini ve 10 bin dolarlık bütçesiyle pilot çalışmalara başladıklarını anlatıyor. Projenin başlatıldığı pilot bölgeler ise İstanbul’da Balat ve Kavacık’ın yanı sıra Samsun Atakum ilçesi. “Mart’ta Kuzey İrlanda’dan eğitmenler geldi. 17 genci üç gün eğiterek sistemi öğretti” diyen Erdoğan, projenin detaylarını şöyle anlatıyor: “O bölgelerdeki gençlik örgütlenmemiz yerel yönetimlerle birlikte 15-25 yaş arası gençlere hiçbir sınır getirmeden projelerini merkezimize getirmeleri yönünde duyuru yapıyor. Hayata geçirilecek projeler yine onlar tarafından oylanarak seçiliyor. Her projeye TOG 600 TL veriyor. Eğer bunun üzerinde bir rakam gerekiyorsa bu kaynağı bulmaları için yol gösteriyoruz. Bu onlara farklı bir deneyim sunuyor.” İlk aşaması 1.5 yıl sürecek Genç Bank’ın bu süre içinde ihtiyaç duyduğu bütçe 150 bin dolar. Betil, projenin sürekliliği olmasını istediklerini vurguluyor.
TOG’UN BÜTÇESİ 6.5 MİLYON LİRA
Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın yıllık bütçesi 6.5 milyon lira. Bu gelirin büyük bölümü gençlere eğitim bursu olarak veriliyor. Her yıl 15-20 uzun soluklu projeye imza attıklarını söyleyen İbrahim Betil, şirketlerin eskiye oranla projelere destek vermek konusunda daha hevesli olduklarını söylüyor ve ekliyor: “Şirketler bize ‘size destek olmak istiyoruz’ diyerek geliyor. Önlerine 15-20 proje koyuyoruz.”
ÇANAKKALELİ SANAYİCİDEN CÖMERT BURS
Çanakkaleli üç sanayici, üniversite sınav sonuçlarına göre Türkiye’nin ilk 100 öğrencisi arasına girip Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ni tercih eden üç öğrenciye dört yıllık öğrenim hayatları boyunca profesör maaşına denk burs vereceklerini açıkladı. Üniversite’nin rektör yardımcısı Cengiz Ataşoğlu’yla protokol imzalayan Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Bülend Engin, Miller Oto adına Mert Mildon ve Akarsu Grubu adına Erdal Akarsu, öğrencilere 3 bin 700 lira aylık burs vereceklerini taahhüt ettiler. Vaat edilen burs miktarı 9 aylık öğrenim sürecinde 4 yıl boyunca verilecek. Buna bir tür yatırım olarak baktıklarını belirten ÇTSO Başkanı Bülend Engin, “Bu imzaların bize fazlasıyla geri dönüşü olacak. Bu öğrencilerimizin öğrenim hayatlarının yanı sıra iş hayatlarında da başarılı olmasını umuyoruz” dedi. Engin, nitelikli öğrencilerin ÇOMÜ’ye gelmesinin en iyi hocaları da Çanakkale’ye çekeceğini üniversitenin markalaşacağını sözlerine ekledi.
http://www.sabah.com.tr/Ekonomi/2011/07/29/ermeni-destegiyle-turk-gencine-proje

Yorumlar kapatıldı.