İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Atletizm Sahalarının “Uçan Adam” Lakaplı Genç Atleti Toros Pilikoğlu

Vercihan Ziflioğlu /Hurriyet Daily News

‘Uçan adam’ lakaplı genç atlet Toros Pilikoğlu 2012 yılında Londra’da yapılacak olan dünya olimpiyatlarına kilitlendi. 18 yaşındaki Ermeni asıllı genç atlet, ‘100 yıl önce iki Ermeni atlet Türkiye’yi İsveç olimpiyatlarında temsil etmişti, 100 yıl sonra bende onların yaptığını yapmaya çalışıyorum. Türkiye’yi temsil etmek benim için gurur.”

VERCİHAN ZİFLİOĞLU
ISTANBUL – HURRIYET DAILY NEWS
Türkiye’nin ‘Uçan adam’ lakaplı atleti Toros Pilikoğlu hedefine 2012 ve 2016 olimpiyatlarını aldı. Antreman çalışmaları sırasında Hurriyet Daily News and Economic Review’a açıklamalarda bulunan Pilikoğlu 100 yıl önce Isveç’te düzenlenen olimpiyatlarda Türkiye’yi kendi imkanlarıyla Ermeni asıllı iki Osmanlı vatandaşı Vahram Papazyan ve Mıgırdiç Mıgıryan temsil etmişti dedi ve ekledi:”Yüz yıl sonra bende onların yaptığını yapmaya çalışıyorum.” Henüz 18 yaşında olan Ermeni asıllı genç sporcu Pilikoğlu kazandığı sayısız ulusal ve uluslararası şampiyonluklara karşın şunları söyledi:”Ben daha hiçbir şey yapmadım daha fazlasını hedefliyorum, Türkiye’yi temsil etmek benim için büyük bir gurur. Tüm ailem bu topraklarda doğmuş kendimi bu topraklara ait hissediyorum.” Toros’un okuldan öğretmeni ve aynı zamanda antrönörü olan Hakan Günartan, 11 yıldır Pilikoğlu’yla çalıştıklarını söyledi. Genç atletin Ermeni asıllı işadamı Aram Kalender’in yardımları sayesinde bugüne geldiğini vurgulayan Günartan devletten destek beklediklerini söyledi ve ekledi:”Toros genç yaşına rağmen inanılmaz başarılara imza attı. Türkiye tarihinde 18 yaşında olimpiyatlara katılan bir atletizm bugüne değin olmadı. Devletten destek bekliyoruz.  Devletin başarılı sporculara her ay düzenli olarak 500 TL’lik gıda yardımı sağladığını söyleyen Günartan bu yardım yeterli değil dedi ve ekledi:”Her sporcunun özel bir beslenme prosedürü var bu büyük masraf, bir diğer önemli unsursa sağlık masrafları sporcularımız bu haktan ne yazık ki mahrum.” Pilikoğlu sağlık sorunları olduğu zaman büyük sıkıntılar yaşadığını söyledi ve ekledi: “Fizyoterapi masraflarını karşılayamıyorum, evde kendi kendimi tedavi etmeye çalışıyorum. Dünyada başarılı sporcuların sağlık masrafları devlet tarafından karşılanıyor.” Genç atletin uluslararası arenada kazandığı başarılar arasında 2007 yılında Finlandıya’da gerçekleştirilen atletizm yarışmasında 100m, 11.88 saniyeyle 23. Finland Junior Games 100 m şampiyonluğu başta olmak üzere 2009 yılında kazandığı yine 100 metrede 10.77 saniyeyle Balkan Şampiyonası bulunuyor.
İlk şampiyonluk 12’sinde
Pilikoğlu’nu henüz yedi yaşındayken Üsküdar’daki Ermeni Cemaati’ne ait Kalfayan Özel İlköğretim Okulu’nda görev yaparken keşfettiğini söyleyen Günartan açıklamalarına şöyle devam etti:”Toros diğer öğrencilerden oldukça farklıydı yerinde duramıyordu, hırslıydı. Bu çocuk büyük başarılar kazanır diyordum öyle de oldu 2005 yılında girdiği ilk yarışma olan 15 yaşaltı 100 Metre koşusunda 12.0 saniyeyle Türkiye şampiyonu oldu.” Bende yetenekli bir sporcuydum fakat rehberim olmadığı için Türkiye sınırlarını aşamadım başarılarım ulusal düzeyde kaldı diyen Günartan açıklamalarına şu sözlerle devam etti:”Ben tüm deneyimlerimi ona aktarıyorum yol gösteriyorum, benim başaramadıklarımı onun başarmasını istiyorum, ki bunu zaten yaptı şimdi hedefimiz dünya olimpiyatları.”
“Koşarken hayattan kopuyorum”
Genç atlet, koşarken hiçbir düşünmüyorum dedi ve ekledi: “Koşarken hayattan tam anlamıyla kopuyorum, hiçbir ses duymuyorum, direk hedefe  kilitleniyorum. Duyarsam, düşünürsem başarılı olamam.” Koşmak benim tutkum diyen Pilikoğlu, başarılı olmak ve formdan düşmemek için özel hayatına büyük özen gösterdiğini söyledi. Yaşıtları gibi gece eğlencelerine gitmediğini alkolden uzak durduğunu sadece sporla dopdolu bir yaşam sürdüğünü söyleyen Pilikoğlu açıklamalarına şu sözlerle devam etti: “Bu bir seçim meselesi kendimi herhangi bir şeyden eksik kalmış gibi hissetmiyorum, benim için önemli olan tek şey koşmak.” Uluslararası çaptaki yarışmalara katılmak ve derece almak kendime olan güvenimi arttırdı diyen Pilikoğlu düşüncelerini şu sözlerle özetledi: “İleriki yıllarda yurtdışına açılmak orada eğitim almak isterim bu beni bir atlet olarak pekçok açıdan geliştirecek.” 
TERCÜME ŞEBNEM DAL

Yorumlar kapatıldı.