İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Sèvres’de Batı Ermenileri Kongresi gerçekleştirilecek

Fransa Ermenileri tarafından Foruma, kuruluşun Fransa kolu üyeleri, Ermeni Diasporası Araştırmaları Merkezi bşk. Jean-Claude Kebabjian, Eski Muharipler ve Rezistans Hareketi Birliği bşk. Antuan Baghdikyan vd. gibi  bir dizi etkili şahsiyet katıldılar. Konuşmacılar, kuruluşun bu yılın sonunda Aralık’ın ilk günlerinde Paris Sèvres  banliyösünde Batı Ermenileri III. Uluslararası Kongresini gerçekleştirme amacında olduklarına ilişkin bilgi verdiler. İki benzeri kongre 1917 ve 1919’da gerçekleştirilmişti.

*****************
Geçtiğimiz günlerde Paris 9. Mahallede bulunan Ermeni Diasporası Araştırmalar Merkezinde Batı Ermenileri III. Uluslararası Kongresi Tertip Komisyonu Forumu gerçekleştirildi.
Komisyonun Fransız kolu, 2007 yılı Ağustos ayında kurulup resmen kaydoldu.
Özgürlük Radyosunun verdiği bilgiye göre; Batı Ermenileri III. Uluslararası Kongresi Tertip Komisyonu başlıca girişimcisi ve sorumlusu  Karen Mikaelyan, Moskova’dan organizasyon çalışmalarına katılmak üzere özel olarak gelmişti. Ona Ermenistan Ordusu kurucularından, Karabağ Savaşında zaferler kaydetmiş komutan Norat Ter-Grigoryants da refakat etmekteydi.
Fransa Ermenileri tarafından Foruma, kuruluşun Fransa kolu üyeleri, Ermeni Diasporası Araştırmaları Merkezi bşk. Jean-Claude Kebabjian, Eski Muharipler ve Rezistans Hareketi Birliği bşk. Antuan Baghdikyan vd. gibi  bir dizi etkili şahsiyet katıldılar.
Konuşmacılar, kuruluşun bu yılın sonunda Aralık’ın ilk günlerinde Paris Sèvres  banliyösünde Batı Ermenileri III. Uluslararası Kongresini gerçekleştirme amacında olduklarına ilişkin bilgi verdiler. İki benzeri kongre 1917 ve 1919’da gerçekleştirilmişti. Kongre için, hayata geçirilmemekle beraber her halukarda Ermeniler için büyük tarihi önem taşıyan bilindik Antlaşma burada imzalandığından Sèvres kenti seçildi.
Kongre’de, Uluslararası Ulusal Konsey organı seçilecek, bunun Paris’te bir daimi ofisi, bir sekreteri, belki bir gazetesi de olacak.
Ulusal Konsey’in amacı uluslararası hukukçuların yardımıyla Batı Ermenilerinin hak ve taleplerini belirlemek ve bunları Türkiye’ye sunmak olacak.
″Bu çok ciddi bir mesele ve ne yazık ki kimse bu güne dek bununla ilgilenmedi, yılda bir 24 Nisan yas günü olarak anıldı ve Ermenilerin haklarının sahibi olunmadı″ diyen Karen Mikaelyan, Ermeni Soykırımının devletler tarafından tanınmasının  Ermeni Davasının savunulması için kendiliğinden hiçbir ciddi sonuca ulaştırmadığını da sözlerinde kaydetti.
Mikaelyan’ın ifadesiyle ″ Ermenistan iktidarı Batı Ermenileri adına konuşma hakkına sahip değil. Ermenistan Cumhuriyeti Türkiye’yle ilişkilerini önkoşulsız iyileştirmeye çalışıyor. Vu bu anlaşılır ve affedilebilinir ancak Diaspora, Batı Ermenileri ardıllarının Diasporanın haklarını uluslararası mahkemelerde temsil edecek, Türkiye’den manevi, maddive toprak tazminatı talebinde bulunacak bir yetkili organ oluşturmalı.″
  http://news.am/tur/news/67690.html

Yorumlar kapatıldı.