İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Anayasa 90 ve CHP

Eser Karakaş / ekarakas@stargazete.com
Sayın Kılıçdaroğlu kendisine yöneltilen bir soruya şöyle cevap veriyor: ‘’Kimseden yargıyı arayın talimat verin gibi bir talebimiz olmadı. Başbakan’ın sözlerini yadırgadım. Sadece şunu istedik. Anayasa’nın 90. Maddesi var. AİHM var. BM var. Hukukun üstünlüğü evrensel hukuktur. Bu yerine getirilsin dedik. Biz de bunu istedik’’. .. Yine aynı CHP, Türkiye Cumhuriyeti gayrimüslim yurttaşlarının, vakıflarının özel mülkiyet hakları, miras hakları yüce yüksek yargımız tarafından ayaklar altına alınırken bu kararların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin mülkiyet hakkına ilişkin maddesinin açık ihlali olduğu meselesini nedense hiç görmedi, göremedi.

2002 Kasım ayından günümüze iktidarda olan AK Parti Türkiye’de çok önemli reformlara imza attı.
Ülkemizi çok daha iyi yerlerde görmek isteyen bizler bu reformları da yetersiz buluyoruz ama bu eleştirilerimiz yapılanları da unutturmamalı, gölgelememeli.
AK Parti’nin, özellikle AB sürecinde gerçekleştirdiği çok önemli dönüşümlerin kanımca en önemlisi de Mayıs 2004’de Anayasa’nın 90. Maddesinde yaptığı değişiklik, daha doğrusu eklemedir.
Anayasa’nın 90. Maddesinin son paragrafına eklenen cümle aynen şöyledir: “Usulüne göre yürürlüğe konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası andlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası antlaşma hükümleri esas alınır”.
Anayasa 90. maddeye yapılan bu ek çok önemlidir, ülkemizde bu maddeyi içselleştirecek, uygulayacak nitelikte hakimler olsa idi, Kenan Evren Anayasası ile dahi Türkiye bir özgürlükler ülkesi olabilir idi, olmadı, olamadı zira kendine ulusalcı diyen bir yargıç stoku, kararlarında, Anayasanın amir hükmüne rağmen, bu maddeyi uygulamadılar, uygulamıyorlar.
Geçtiğimiz günlerde basına CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun, tutuklu vekiller konusunda bir açıklaması yansıdı. 
Sayın Kılıçdaroğlu kendisine yöneltilen bir soruya şöyle cevap veriyor: ‘’Kimseden yargıyı arayın talimat verin gibi bir talebimiz olmadı. Başbakan’ın sözlerini yadırgadım. Sadece şunu istedik. Anayasa’nın 90. Maddesi var. AİHM var. BM var. Hukukun üstünlüğü evrensel hukuktur. Bu yerine getirilsin dedik. Biz de bunu istedik’’.
Sayın Kılıçdaroğlu’nun 12 Haziran seçimleri sonrası yaşananlar nedeniyle Anayasa’nın 90. Maddesini hatırlamasını doğrusu çok ama çok olumlu buluyorum, gecikmiş de olsa, doğruyu bulma sürecine girmiş olduğu için kendisini kutluyorum.
Ve bu açıklamayı, sadece Kılıçdaroğlu’nun şahsi bir değerlendirmesi olarak değil, CHP’nin kurumsal bir tavır alışı, daha doğrusu tavır değişikliği olarak algılamak istiyorum.
CHP’nin bu 90. Maddeyi hatırlamasını neden çok önemli bulduğumu da çok yakın geçmişimizden örneklerle açıklamaya gayret edeceğim.
Rahmetli Hrant Dink, küçük bir çocuğun dahi okuduğu zaman asla hakaret içermediğini anlayacağı bir cümle nedeniyle Yargıtay 9. Dairesi ve gene Yargıtay Ceza Genel Kurulu tarafından cezalandırıldığında CHP’nin aklına nedense Anayasa’nın 90. Maddesi hiç gelmedi, bu kararın yanlışlığını, 90. Madde ile uyumsuzluğunu topluma anlatmadı ve süreç Dink cinayetine kadar uzadı.
Yine aynı CHP, Türkiye Cumhuriyeti gayrimüslim yurttaşlarının, vakıflarının özel mülkiyet hakları, miras hakları yüce yüksek yargımız tarafından ayaklar altına alınırken bu kararların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin mülkiyet hakkına ilişkin maddesinin açık ihlali olduğu meselesini nedense hiç görmedi, göremedi.
Hatta bir iki tane örümcek kafalı CHP’li (kendilerini çok iyi bilirler) bu temel hak ihlallerini uluslararası mütekabiliyet esası ile ilişkilendirerek cehaletlerine ve vicdansızlıklarına tavan yaptırdılar, mütekabiliyet esasını bir ülkenin kendi vatandaşına uygulayamayacağını düşünmek bile istemediler.
Yargıtay’ın, isteyen vatandaşın Orhan Pamuk’a dava açabileceğini söylediği kararda da CHP’nin aklına 90. Madde gelmedi.
CHP’nin dünyasında 90. Madde hiç olmadı.
Ne zaman ki konu geldi, dolaştı, Haberal’a dayandı, CHP, Sayın Kılıçdaroğlu Anayasa’nın 90. Maddesini hatırladı.
Tutuklu vekilllerle 90. Maddenin yani AİHM içtihadının bir ilişkisi var mı, doğrusu bilemiyorum ama Sayın Kılıçdaroğlu’nun bu konuyu gündemine almış olması bile başlı başına bir terakki.
Umarım bu davranış Sayın Kılıçdaroğlu’nda, CHP’nin tüzel kişiliğinde bir alışkanlık haline gelir.
http://www.stargazete.com/ekonomi/yazar/eser-karakas/anayasa-90-ve-chp-haber-364471.htm

Yorumlar kapatıldı.