İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Lozan’ın Çocukları’ sergisini Patrik Bartholomeos açtı

Mübadele nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalanların öykülerinin anlatıldığı ‘Lozan’ın Çocukları’ fotoğraf sergisi Çankaya Belediyesi Galeri Kara’da açıldı. Yunanistan’daki Kastoria, Grevena ve Türkiye’deki Isparta ile Eğirdir’de çekilen fotoğrafların yer aldığı serginin açılışını Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ile Patrik Bartholomeos birlikte yaptı. Açılışta dua okuyarak iyi dileklerini ifade eden Patrik Bartholomeos, iki ülke arasındaki barışın ve yakınlaşmanın en büyük destekçisi olduğunu söyledi.

Çankaya’nın sanat merkezi haline gelen Galeri Kara’da düzenlenen etkinliğe Lozan Barış Antlaşması’nın mimarlarından İsmet İnönü’nün torunu ve aynı zamanda CHP Ankara Milletvekili olan Gülsün Bilgehan, Yunanistan Büyükelçisi Fotios J. Xydas, Finlandiya, Bosna Hersek, Almanya, İsveç, Rusya, Şili, İtalya, Romanya, Vatikan ve Bulgaristan elçiliklerinden temsilciler ve Çankaya Belediyesi yönetimi ile çok sayıda Yunan ve Türk vatandaş katıldı.
Tanık: “Sergi farklı kökenden insanları bir araya getirdi.”
Ev sahibi sıfatıyla açılış konuşmasını yapan Başkan Tanık, bu serginin her şeyden önce farklı kökenden insanları bir araya getirdiğini ve insanları mutluluk ettiğini söyledi. Bölgedeki barış ortamına Lozan’ın da katkıda bulunduğunu kaydeden Başkan Tanık, “Lozan’ın mimarlarından olan İsmet İnönü’yü anmadan geçemeyeceğim” dedi. Akdeniz’in iki önemli ülkesi olan Yunanistan ve Türkiye arasındaki barış ilişkilerinin bu tür faaliyetlerle canlandığını vurgulayan Tanık, başta sanatçı Efthymiou ve Büyükelçi ile Patrik Bartholomeos olmak üzere açılışa katılan herkese teşekkürlerini sundu.
Patrik Bartholomeos: “Lozan Çocukları’nın barışa her zaman inandığını biliyorum.”
Serginin açılışında dua okuyarak iyi dileklerini ifade eden Patrik Bartholomeos da iki ülke arasındaki barış ve yakınlaşmanın en büyük destekçisi olduğunu söyledi. Geçtiğimiz günlerde Çatalca mübadilleri için hazırlanan müzenin açılışına katıldığını hatırlatan Patrik Bartholomeos “Müze’nin açılmasının ardından böylesine anlamlı bir sergi için burada, Başkent’te olmaktan çok büyük bir onur ve mutluluk duyuyorum. Lozan Çocukları’nın barışa her zaman inandığını biliyorum. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet Köprüleri’nin iki kıtayı birbirine bağlaması gibi, Lozan Çocukları’nın da iki ülkeyi birleştirmesi gerekiyor” diye konuştu.
Büyükelçi Xydas: “Görevimizin farkındayız.”
Patrik’in ardından söz alan Büyükelçi Fotios J. Xydas da sadece bir sergi açılışının yapılmadığını, sergi vasıtasıyla iki ülke arasındaki ilişkilere önemli katkıda bulunduklarını belirtti. Xydas, Yunan ve Türk başbakanlarının ülkeler arasındaki ilişkileri hukuk kapsamında düzeltmek için çok çaba sarf ettiklerini kaydederek, “Bugünkü gelişmeler siyasetten ziyade, iki ülkenin kamuoyundan kaynaklanıyor. Biz yetkili makamlar olarak, iş dünyası, aydın ve vatandaşların hedeflerini amaca ulaştırmak için bütün görevlerimizin farkındayız” dedi. Türk Dışişleri Bakanlığı, Isparta Valiliği ve Süleyman Demirel Üniversitesi tarafından çok sevildiğini ve desteklendiğini dile getiren Büyükelçi, böyle bir ortamda bulunmaktan büyük mutluluk duyduğunu da sözlerine ekledi.
İnönü’nün torunu da açılıştaydı
Açılışta katılanlar arasında Lozan Barış Antlaşması’nın mimarlarından İsmet İnönü’nün torunu ve aynı zamanda CHP Ankara Milletvekili olan Gülsün Bilgehan da vardı. Bilgehan, barışa inanan liderlerin dünyayı değiştireceğine inandığını dile getirdi.
Katılımın üst düzeyde olmasının kendisini çok mutlu ettiğini belirten Sanatçı Efthymiou da “Sergimi Lozan’ın iki çocuğu olan Elli Gabrielogyou ve Güner Konuk anısına gerçekleştiriyorum” diye konuştu.
Konuşmaların ardından heyet sergiyi gezerek, anı fotoğrafı çektirdi.
http://www2.dha.com.tr/lozanin-cocuklari-sergisini-patrik-bartholomeos-acti-flashaber_180621.html

Yorumlar kapatıldı.