İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hamov: ‘Lezzetli’nin Ermenicesi

Ermeni bir anne-kızın işlettiği bu sempatik lokantada hem lezzetli ev yemekleri hem de Ermeni mutfağından spesiyaller bulmak mümkün. Adres: Şahap Sokak No: 36, Feriköy.

Zeytinyağlı yaprak sarma, 3.5 TL. Dalak dolması, 10 TL.
ANSEL MULLINS Arşivi/ YIGAL SCHLEIFERArşivi
Saatler yarımı buldu mu Hamov’un telefonu susmak bilmez. Lokantanın pembe scooter’lı kuryesi, mahalledeki müdavimlerin öğle yemeği siparişlerini yetiştirmek için vızır vızır gezer durur Feriköy sokaklarında. Bu mini mini, sempatik lokantanın 5-6 masasında bu saatlerde boş yer bulmak neredeyse imkansızdır.
Müşterilerinin çoğu günlük spesiyalleri tercih eder. Son ziyaretimizde, listede şahane bir yeşil mercimek çorbası, taze kızartılmış mücver ve kuzu etli taze fasulye vardı. Ama Hamov’un hünerlerini ‘tipik ev yemekleri’ ile sınırlamak haksızlık olur. Feriköy’ü sebeb-i ziyaretiniz, Ermeni bir anne kızın elinden çıkan, Ermeni mutfağının az bilinen, zor bulunan lezzetleri olmalı.
Lezzet bombası topik 
Mevzuya popüler Ermeni mezelerinden topikle girelim. Topiği hazırlamak için haşlanmış soğan, tahin ve yenibahar, tarçın gibi yedi çeşit baharatla yoğrulan lezzet bombasına kuş üzümü ve fıstık eklenir. Topiğin dışı da nohut ezmesiyle kaplanır. Biz bugüne kadar İstanbul’da sadece birkaç geleneksel meyhanede topikle karşılaştık, ancak Hamov’unki yediğimiz diğer topiklere açık fark atar.
Topiğin ardından garsonumuza başka ne tatmamız gerektiğiniz sorduk. Garsonumuz, biraz duraksayıp bize şüpheli bir bakış attıktan sonra, “Sakatat yer misiniz?” diye sordu. Hevesle kafamızı salladığımızı görünce dalak dolmasını denememiz konusunda ısrar etti. Biz nedense Gaziantep’te yediğimiz mumbar dolmasına benzer bir şey bekliyorduk. Mumbarı pek sevmeyiz, neyse ki Hamov’un dalak dolmasının mumbarla uzaktan yakından ilgisi yoktu.
‘İki yeni devşirme’
 Dalak dolmamız, soğan, pirinç, kuşüzümü ve çeşitli baharatlarla doldurulmuş, önce haşlanmış, sonra da dilimlenerek kadınbudu köfte misali una bulanıp kızartılmıştı. Daha ilk lokmadan, tarçın ve naneyle acayip bir uyum içindeki dalağın lezzetini tattık ilk kez. Türkiye’de yemek seçerken etnik köken gözetmeyiz, ama mutfakta bir Ermeni olduğu zaman ağzımızın hep açık kaldığını da itiraf etmemiz lazım. Keşke bu lezzetleri İstanbul’da daha sık bulabilsek!
Biz yemeğimizi bitirirken mutfaktan sıcaktan yanakları al al olmuş, güçlü kuvvetli bir kadın kafasını dışarı doğru uzatıp topik ve dalak dolmasını kimin sipariş ettiğine baktı. Muhtemelen baktığı masada kilise korosundan ahbaplarını görmeyi falan umuyordu. Ancak Ermeni mutfağının iki yeni devşirmesini görmek de kendisini son derecede memnun etti. “Ellerine sağlık” dedik, gülümseyerek. Artık lokantanın adının doğru bir seçim olduğunda hemfikirdik. Ne de olsa ‘Hamov,’ Ermenice ‘lezzetli’ demek.
Adres: Şahap Sokak No: 36, Feriköy
Telefon: 0212 225 78 90
Saatler: Pzt-Cuma, 8.30-19.00
Çeviren: Elif İnce

Yorumlar kapatıldı.