İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İsrail’den Türkiye’ye karşı Ermeni adımı!

İsrail parlamentosu (Knesset), 24 Nisan’ın, Ermeni iddialarıyla ilgili “anma günü” olarak kabul edilmesini öngören öneriyi kabul ederek Eğitim Komisyonu’na sevk etti. Söz konusu öneri, daha önce bakanlardan oluşan yüksek düzeydeki Yasama Komisyonu’na gelmiş, ancak Komisyon bunun desteklenmemesini benimsemişti.Ulusal Birlik partisi milletvekillerinden Arye Eldad bunun üzerine 24 Nisan’ın her yıl “Anma Günü” olmasının yanı sıra Ermeni iddialarının okul müfredatına da dahil edilmesini istemişti. Eldad, Yasama Komisyonu’nun tutumu üzerine, yasa önerisini gündeme alma önergesine dönüştürerek yeniden meclise getirmişti. 

****************
İsrail parlamentosu (Knesset), 24 Nisan’ın, Ermeni iddialarıyla ilgili “anma günü” olarak kabul edilmesini öngören öneriyi kabul ederek Eğitim Komisyonu’na sevk etti.
İsrail parlamentosunun sağ kanadındaki Ulusal Birlik partisi milletvekillerinden Arye Eldad’ın (61) önerisinin gündeme alınıp alınmaması, Knesset Genel Kurulu’nda tartışıldı ve 1’e karşı 25 oyla kabul edildi. Önerinin Eğitim Komisyonu’na sevki kararlaştırıldı.
Söz konusu öneri, daha önce bakanlardan oluşan yüksek düzeydeki Yasama Komisyonu’na gelmiş, ancak Komisyon bunun desteklenmemesini benimsemişti.
Arye Eldad, bunun üzerine 24 Nisan’ın her yıl “Anma Günü” olmasının yanı sıra Ermeni iddialarının okul müfredatına da dahil edilmesini istemişti. Eldad, Yasama Komisyonu’nun tutumu üzerine, yasa önerisini gündeme alma önergesine dönüştürerek yeniden meclise getirmişti.
OTURUMDAKİ GÖRÜŞME
Knesset’in oturumunda, önergesiyle ilgili olarak konuşan Eldad, “Fransa ve Kanada dahil 22 ülkenin Ermeni iddialarını tanıdığını, ancak İsrail’in Türkiye ile hassas ilişkilerine zarar vermemek için bundan hep kaçındığını” savundu.
Eldad, bu tutumun geçmiş yıllar söz konusu olduğunda doğru olabileceğini belirterek, “Diyelim ki, Türkiye’ye silah satmak, Türk hava sahasında eğitim yapmak, Ortadoğu’da Türkiye’nin desteğini kazanmak amacıyla tarihsel adaletten ödün vermeye hazırdık. Ama bizim bu kaçınma tutumumuza karşın Türkiye, İsrail’e tekrar tekrar saldırdı. Hamas’a konvoy için yardım etti” iddiasında bulundu.
Gazze yardım konvoyu organizatörleri arasında yer alan İnsani Yardım Vakfı’nın (İHH) bu yıl Gazze’ye gitmeyeceğini ve bu nedenle İsrail’in Türkiye ile ilişkiler konusunda yeniden hassas bir konum içine girdiğini söyleyen Eldad, Yasama Komisyonu’nun önerisine itiraz ettiğini, önerisinin düşeceğini anladığı için de gündeme alma önerisine dönüştürerek, Eğitim Komisyonu’nda ele alınmasını benimsediğini ifade etti.
Knesset Başkanı Likudlu Reuven Rivlin ise Eldad’a teşekkür ederek, söylediklerine katıldığını belirtti.
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI
Dışişleri Bakanı’nın yerine hükümetin tutumu hakkında bilgi veren Yisrael Beiteniu (Evimiz İsrail) partili bakanlardan Uzi Landau da konuyla ilgili olarak, Dışişleri Bakanlığı’nca hazırlanan metni okudu.
Landau, İsrail’in hiçbir zaman bu olayları inkar etmediğini belirterek, “konuyla ilgili hassasiyetlerin farkında olduklarını, zaman içinde bu konunun Türkler’le Ermeniler arasında hassas, siyasi bir konu haline geldiğini ve her iki tarafın da olaylar konusunda kendi haklılığını kanıtlamaya çalıştığını” söyledi.
Bu hassas konunun araştırma, gerçekler ve verilere dayalı olarak açıkça tartışılması gerektiğini söyleyen Landau, İsrail’in devlet olarak, “taraflardan birinin siyasi tutumuna destek vermek anlamına geleceği için, olaylarla ilgili herhangi bir hüküm vermemekten yana” olduğunu kaydetti.
Landau, “Tarihi bir uzlaşmaya varmak amacıyla halen aralarındaki diyaloğu sürdürmekte olan iki devletin, yıllardır açık kalan yaralarını iyileştirilmesini sağlayacak açık bir diyalog sürdüreceğini ümit ediyoruz” dedi.
Uzi Landau, konunun Eğitim Komisyonu’nda ele alınması yolundaki öneriye de katıldığını belirtti.
Knesset Başkanı Rivlin ise hükümetin de konunun Knesset’te ele alınmasını kabul ettiğini belirtip, gündeme alma ve Komisyona sevkini öngören öneriyi oylattı. Oylama sonucunda, 1’e karşı 25 oyla, 24 Nisan’ın “Anma Günü” olarak benimsenmesini öngören öneri Komisyona sevk edildi.
Knesset, daha önce de 1915 olaylarıyla ilgili Ermeni iddialarının tanınmasını öngören bir öneriyi aynı Komisyona sevk etmişti.
 http://dunya.milliyet.com.tr/israil-den-turkiye-ye-karsi-ermeni-adimi-/dunya/dunyadetay/29.06.2011/1408349/default.htm

Yorumlar kapatıldı.