İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Symirna Ve Dersim’i 12 Haziran Yaktı

Bir seçim sürecini daha gerilerde bıraktık. Zaferlerle, coşkularla kutlamak nedense bizlere hep yasak. 12 Haziran seçim sonuçlarının açıklandığı sırada emek-demokrasi-özgürlük bloğunun Amed’de, Şırnak, da, Batman’da kutlamalarına izin verilmedi. Türkiye, anti demokratik bir şekilde girdiği bu seçimde Kürt halkı ve ezilen halkların yaşadığı onca baskıya, hukuksuzluğa rağmen 36 milletvekilini çıkarabilmiştir. Bu bir zaferdir.

Milletvekili Adayları belirlendiği zaman, BDP’den bağımsız adaylar, listeler verildikten sonra YSK’nın ‘’ imkânsız’’ olduğu açıklaması ise gündeme bomba gibi düşmüştü. Ve bunun sonucu olarak başlayan gergin bir süreç kürt genci H.İbrahim Oruç’un toprağa düşmesine neden oldu. Kürt halkının kararlı bir şekilde direnmesi neticesinde YSK geri adım atmak zorunda kaldı, kaldı kalmasına da geride gözü yaşlı ana-baba bırakarak… Bölgede ve ülkede AKP’nin böylesi dayatmacı ve engelleyici yaklaşımlarına rağmen girilen seçim atmosferinde, her gün hukuksuzluk yaşayan Emek, Demokrasi, Özgürlük bloğu sonuçta öngörülen bir sonuca ulaştı.

Kazanan ise Ana dilde eğitim hakkıdır, demokrasidir, Özgür yarınlardır. Kürt halkı ve Azınlıklar bir kez daha şiddetle BARIŞ taleplerini 36 milletvekilini meclise göndererek dile getirdiler. Şahsım adına Emek-Demokrasi-Özgürlük bloğu adaylarını ve emeği geçenleri bir kez daha kutluyorum. Bu seçimlerde ilgimi çeken 2 şey vardı. Birincisi Süryani/Keldani asıllı Erol Dora’nın Mardin’den milletvekili adayı gösterilmesidir. İkincisi ise Ahmet Türk’ün Kendi seçim bölgesi Kızıltepe’de değil, Av.Erol Dora’nın bölgesinde Yoldaşına omuz vererek, kendine oy vermemesidir. Her iki olayda Cumhuriyet tarihinde bir ilkdir. Ahmet Türk’ü bu örnek ve onurlu davranışından dolayı kutluyorum. Av.Erol Dora’yı meclise taşıyan Kürt halkı sanırım 97 yıl geciken bir özrü yerine getirmiş oldu böylece. Av.Erol Dora’nın seçilmesi, Süryani halkına, asli unsur olan Kürt ve ezilen halklara hayırlısı olur dilerim. Ayrıca Genel başkanımı (Emep genel başkanı Abdullah Levent Tüzel ) meclise taşıyan başta Kürt halkı ve emek-demokrasi-özgürlük bloğuna bir kez daha teşekkürlerimi sunarım.

Çok dilli bir coğrafyanın, çok dilli milletvekilleri mecliste artık. BDP bu seçimde Sosyalistlerin, islamcıların, Kürt özgürlükçülerinin, emekçilerin, Süryanilerin, Alevilerin, entelektüellerin,12 kadının seçildiği bir mozaiği sergiledi bizlere. Umarım bundan sonra yapılacak ilk seçimde çok renkli bu fotoğrafın içine Kadim Ermeni halkı  dâhil olur da halklar bahçesine döner meclisimiz.

Seçimlere ramak kala geldiğim Avrupa konferanslarımdan sonra yaşadığım il İzmir’de BDP’den iki bölgeden bağımsız adayları seçtiremediğimiz için bir İzmir’li olarak başta Kürt halkından ve Emek-Demokrasi-Özgürlük bloğundan özür diliyorum. İzmir üzerindeki ırkçı söylemi yıkmak için tarihi bir fırsatı da böylece kaçırmış olduk. %10 barajı ve seçim sisteminin demokratik olmayan uygulamaları sonucu İzmir 1.Bölgeden aday olan Dr. Mehmet Tanhan’nın 60.530 oy alarak  %4.95 ile seçilememesi hep bu antidemokratik seçim yasası yüzündendir. İşte bu şartlar altında Symirna’yı biz yaktık dostlar. Buradan ihbar ediyorum Symirna’yı, İzmir yaktı. İzmir; Smyrina döneminde olduğu gibi umarım bir daha ki sefere çok renkli bir tabloyu çizebilir. İzmir için umutlarımı bir başka bahara erteleyerek düşlerimizin şehri Dersim’e geliyorum şimdi.

 Tuncel’i, hiç olmadığı kadar Dersim’e ihanet etti bu gün. Sözde solun kalesi olan Dersim’de tıpkı İzmir gibi yanıyor şimdi.1938’de Dersim Katliamı yaşatanlara (CHP ve ardıllarına) oy veren Tunceli bu gün (12 Haziran 2011) kirli bir tarih yazdı. Cellâdına âşık olan bir halkın hikâyesi tamda Dersim için söylenmiş sanki. Ferhat Tunç ise parlamentoya giremeyen gönüllerin ve yüreklerin seçtiği ilk Dersim milletvekilidir.

Gelelim yüreklerimizin ve direnişlerin destanını yazan kadim kent Diyarbakır’a. Özgürlük ve barıştan yana tavrıyla AMED adını bir kez daha onurla meclise taşıdı. Selam olsun buradan bir kez daha Amed’e ve Amed yüreklilere.

Bu seçimlerin galibi iktidarın nimetlerinden yararlanılan AKP’dir. BDP ise oy tabanını genişleten bir parti olarak parlamentoya damgasını vurmuştur. Elbette gönül isterdi 64 milletvekilimizi parlamentoda görmek. Onca baskıya, onca zulme rağmen 36 milletvekilini Ankara’ya gönderebilmek büyük bir başarıdır.Bizler, Kürt halkının, Azınlıkların ve ezilen halkların, emekçilerin temsilcisi olan vekillerimizden, düzenlenecek anayasada özgür, eşit yurttaş ve Ana dilde eğitim hakkı, Din özgürlüğü, siyasi af gibi konularda bir an önce çalışma yapmalarını bekliyoruz.
ZEYNEP TOZDUMAN/ zeynoege@mynet.com

Yorumlar kapatıldı.