İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Avrupa basını: İlk kez bir Süryani Meclis yolunda

Avrupa basını; Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Mardin bağımsız milletvekili adaylarından Erol Dora’yı yakından izliyor. Dora’nın Süryani kimliğine vurgu yapan Avusturya Der Standart ve Alman Tagesspiegel gazetelerindeki “AKP Mardin’de eski vali Güler’i gösterirken, Kürtlerin adayıErol Dora oldu. Dora’nın seçilmesi şansı çok yüksek” yorumları dikkat çekti.

Avusturya’nın önde gelen gazetelerinden Der Standart, Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloğu Mardin bağımsız milletvekili adayı Erol Dora’nın seçim çalışmalarını yakından izledi. 12 Haziran seçimlerinde ilk kez Süryani bir adayın seçilme ihtimalinin büyük olduğunu yazan gazete “Yıllar sonra ilk kez Türkiye’de bir aday Hıristiyan-Süryani kimliğiyle Ankara’ya gitmeye hazırlanıyor” yorumunu yaptı.

Tarih kent Mardin’de yüz yıllardır Müslüman ve Hıristiyanların, Kürtler, Süryaniler, Araplar ve Türklerin birlikte yaşadığına dikkat çeken gazete “Kürtlerin ise bu seçimde bir Süryani’yi aday göstermesi çok önemli” yorumunu yaptı. Gazeteye konuşan Dora ise BDP’nin adaylık tekliğini hemen kabul ettiğini söylerken, Süryani adaya olan yoğun ilgiye dikkat çekildi.

“MARDİNLİLER; TABİİ Kİ DORA’YI DESTEKLEYECEĞİZ”

Mardin’de AKP’nin eski vali Muammer Güler’i aday gösterdiğini hatırlatan Der Standart “Dora sadece nüfusları 13 bini geçmeyen Süryanilerin değil aynı zamanda Kürtlerin de adayı. Seçmenlerin “Tabii ki Dora’yı destekleyeceğiz” sözlerine yer veren gazete “Mardin’de Türklerin ve Arapların adayı Güler ile MHP’li Bölünmez. Kürtlerin adayı Dora ise Süryani kimliğinden dolayı dengeyi bozacak” yorumunu yaptı.
Benzer bir haber-yorum da Almanya’nın günlük gazetelerinden Tagesspiegel’de yer aldı. Mardin’deki seçim kampanyalarınıizleyen gazetenin “Pazar günü büyük olasılıkla Müslüman bir ülkede Hıristiyan-Süryani bir aday parlamentoya seçilecek, hem de Kürtlerin desteğiyle” ifadesi ise dikkat çekti. Gazete Dora’nın “Neredeyse 60 yıldan bu yana Hıristiyan kökenli bir vekil olmamıştı” sözlerine yer verdi.
Mardin’de bağımsız adayların seçilme şansının yüksek olduğuna dikkat çekilerken, gazete konuşan Dora ise seçilmesini şu sözlerle yorumladı: “Burada Türkler, Kürtler, Hıristiyanlar, Ezideler birlikte yaşıyor. Eğer Hıristiyanlık düşmanlığı olsaydı ben aday gösterilmezdim.”

ANF NEWS AGENCY

Yorumlar kapatıldı.