İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Davutoğlu, Azerbaycan – Ermenistan görüşmelerinden umutlu

Azerbaycan ile Ermenistan arasında önümüzdeki ay Rusya’nın Kazan kentinde görüşme yapılacağına dikkati çeken Davutoğlu, ”İşaretler daha olumlu. G-8’in yaptığı açıklama, eşbaşkanların yaptığı açıklamalar süreci hızlandıracak nitelikte. Kazan’daki görüşmelerin neticesini bekleyelim. İnşallah olumlu bazı adımlar olabilir. Ben Sayın Aliyev’de hem kararlılığı hem daha iyimser perspektif bakışı müşahede etmekten mutluluk duydum” dedi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İtalyan Birliği’nin 150. kuruluş yıldönümü dolayısıyla Roma’da düzenlenen törene katıldı; bu çerçevede çok sayıda ikili temas gerçekleştirdi.

Törenin ardından konakladığı Excelsior Oteli’nde gazetecilere açıklama yapan Davutoğlu, İtalya gibi köklü ve dost Avrupa ülkesinde törene katılmanın onur verici olduğunu ifade etti.

Törene BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun’dan ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’a ve bir çok ülkenin devlet başkanından başbakanına kadar üst düzey katılım olduğunu anlatan Davutoğlu, bu vesileyle çok sayıda muhatabıyla görüşme imkanı bulduğunu belirtti.

Davutoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Azerbaycan-Ermenistan görüşmeleri ve Karabağ sorununda gelinen son durumu ele aldıklarını bildirdi.

Davutoğlu, bir soru üzerine, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ile törenden birlikte döndükleri otobüste selamlaştıklarını, ancak Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile daha detaylı görüşme imkanı bulduğunu söyledi. Azerbaycan ile Ermenistan arasında önümüzdeki ay Rusya’nın Kazan kentinde görüşme yapılacağına dikkati çeken Davutoğlu, ”İşaretler daha olumlu. G-8’in yaptığı açıklama, eşbaşkanların yaptığı açıklamalar süreci hızlandıracak nitelikte. Kazan’daki görüşmelerin neticesini bekleyelim. İnşallah olumlu bazı adımlar olabilir. Ben Sayın Aliyev’de hem kararlılığı hem daha iyimser perspektif bakışı müşahede etmekten mutluluk duydum” dedi.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Slovenya Cumhurbaşkanı Danilo Turk’un yanı sıra Brezilya, Arjantin, İngiltere, Hindistan, İsveç dışişleri bakanlarıyla görüşmeler yaptığını aktaran Davutoğlu, ”Kısa olmakla birlikte verimli bir ziyaret oldu” dedi.

Görüşmelerinde bölgesel konuların da değerlendirildiğini bildiren Davutoğlu, ”Şu anda özellikle, tarihin Türkiye’nin çevresinde akıyor olması dolayısıyla birçok muhatabımız, kendileri görüşlerimizi daha yakından öğrenme ihtiyacı içindeler. Özellikle Ortadoğu ve Balkanlardaki gelişmeleri geniş kapsamda ele alma imkanı oldu” diye konuştu.

Davutoğlu, Suriye’deki gelişmelerle ilgili olarak, Türkiye’nin Şam yönetimiyle sürekli temas halinde olduğunun altını çizdi. Suriye’de ilan edilen genel affın olumlu bir adım olduğunu belirten Davutoğlu, bu adımın Suriye’yi siyasi örgütlenme ve bazı özgürlükler bağlamında süreçten daha sağlıklı ve istikrarlı çıkaracağını düşündüğünü kaydetti.

(AA)

http://www.euractiv.com.tr/ab-ve-turkiye/article/davutoglu-azerbaycan-ermenistan-gorusmelerinden-umutlu-018718

Yorumlar kapatıldı.