İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni kızın romanı: Nar

Seyhan Livaneli’nin dördüncü ve en yeni romanı Nar, Türkiye’nin ve dünyanın yakın geçmişinde Silva isimli bir ermeni kızın romanı. 1800’lerin son yılları ile 1900’lerin başları ve ortalarında yaşanan olayları, Silva’nın ve yakınlarının yaşananlardan nasıl etkilendiğini gözler önüne seriyor. Ermenilerin Anadolu’daki yaşamlarını, Müslüman Türk ailelerle ilişkilerini, dostluklarını, ortak kültürlerini, tehciri ve tehcir sonrasını anlatıyor.

Yaşanan acılara rağmen insan sevgisini kaybetmeyen Silva’nın hayata bakışı ve dünyayı barışa götürmek için verdiği uğraşlar, anlatılan tarih dilimi içinde gerçekleşiyor.

Tehcirden sonra Paris’e yerleşen Silva, Almanların Paris’i işgalinde Yahudilerin acılarına tanık oluyor.

Romanda, Osmanlı İmparatorluğu yıkılmadan önce başlayan ve II. Dünya savaşına kadar süren çılgın savaşlarda üç kıtada yaşananlar, harcanıp giden insanlar, okurla buluşacak.

Nereye götürüldüğünü bilmeyen biri, koca dünyada yalnız olmadığını, birilerinin onu düşündüğünü bilmek için giderken bir işaret bırakmak ister.

Seyhan Livaneli kimdir?

Hukukçu bir babanın dört çocuğundan üçüncüsü ve ailenin tek kızıdır. Babasının Savcı olarak görev yaptığı Silifke’de dünya’ya gelmiş ve yine babasının görevinin Ankara’ya ‘o beş yaşında iken’ Yargıtay üyesi olarak atanması ile çocukluğu ve eğitim yaşamının büyük bir bölümü başkentte geçti.  

Eğitimini Ankara’da tamamlayan Seyhan Livaneli, İngiltere’de İnternational School Londra’da İngilizce eğitimi aldı.

Yurdun çeşitli yerlerinde Türkçe öğretmenliği yapan Livaneli daha sonra Kültür Bakanlığında çalışmaya başlamıştır. On yıl T.C. Kültür Bakanlığı HAGEM Genel Müdürlüğü yapan Livaneli bu görevden üç yıl önce emekliye ayrıldı.

Memleketimden Kadın Manzaraları, Aptal Dahiler v.b.yazı dizileri Sabah Gazetesinde yayınlanmıştır. Son Duvar aylık dergisinde yazarlık yapan Livaneli’nin öyküleri değişik dergilerde yayınlandı. Kültürel pek çok yazılı eserin proje yönetmenliğini yaptı. Eğitim ve öğretim ile ilgili mesleki kitaplar yazmıştır.

Tüm bu işleri yaparken tabiî ki çok değerli ödüllerin de sahibi olan Livaneli’nin İLKSAN öykü yarışmasında “TEPEGÖZ” adlı öyküsü birincilik ödülü, Halk Kültürü alanında ve Aşık Veysel, Hacı Bektaş-ı Veli, Dede Korkut ve Alevi kültürü ile ilgili bilimsel toplantılarda ödüller aldı. Yayın yönetmenliğini yaptığı “HÜNKAR BEĞENDİ” isimli eseri Fransa’da “Dünyanın En İyi Tarihi Mutfak Kitabı” ödülünü aldı. Geleneksel Kültür alanında yayına hazırladığı pek çok yayınlanmış kitabı vardır.  İngilizce ve Türkçe hazırlanan bu kitapların çoğu uluslararası kitap fuarlarında sergilendi.

http://www.hurriyet.com.tr/kultur-sanat/haber/17799126.asp?gid=282

Yorumlar kapatıldı.