İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Patrik Seçimi Müteşebbis Heyeti’nin son duyurusu

Patrik Hazretleri (Badriark Hayr) asayı kullanacak, makamda oturacak ve mabet dışında kisveyi giyecek durumda olsa, neden biz eş patrik seçimi isteyelim, neden siz patriği makamından indirip, unvanını alarak yeni patrik seçmeye kalkışasınız.


**************

Değerli Okurlar,

Hukuken de fiilen de varlığı mümkün olmayan bu heyet kendisine hala patrik seçimi müteşebbis heyeti diyor.  Bu heyet, bir yandan her şeye rağmen ben varım demek, bir yandan da yaptıklarının sorumluluğunu başkalarına yıkmak derdinde.

Valilik yazısında eş patrik ve yeni patrik seçimi yapılamayacağı için “müteşebbis heyet oluşturmanın hukuki temeli olmadığı” açıkça belirtiliyor. Heyetten de eş patrik seçim heyeti[i] diye söz ediliyor. Ruhani Meclis de bu karara uyarak seçim kararını kaldırıp patrik genel vekili seçimine gidiyor. Demek ki hukuken bu heyet yok. Bu durumda ne devlet ne de Patriklik ve Ruhani Meclis tanıyor bu heyeti. Bu arada bu heyet dava yoluna gitmişse de bu güne kadar yürütmeyi durdurma kararı alınmadığına göre Valiliğin kararı da geçerli. Ancak bu heyet, ben kimseyi dinlemem varım deyip yandaşlarına ne kadar cesur ve de güçlü olduğunu gösteriyor, duyurular[ii] yayımlıyor.

Sadede gelirsek. Bu heyet önce el altından yöneticilere ve etkili çevrelere “aman eş patrik falan demeyin, patrik seçim hakkını alırlar elimizden” deyip azınlıkların mevcut şüphe ve korkularını körükledi. Sanki devlet isterse bunu yapacak bahaneler bulamazmış gibi. Yetmedi, “eş patrik seçilirse asayı kim alacak, makamda kim oturacak, kiliselerde kimin ismi okunacak gibi sorunlar çıkar aman böyle işler çıkarmayın” dedi.

Önce bu heyete tekrar soralım: Eğer amaç seçilmiş bir patriklikle yönetilmek ise size ya da bize ne eş patrik ya da yeni patrik olması. İkinci olarak halkı yanıltmak ve yönlendirmek amacıyla söylenen, asayı kim alacak, (atora) koltuğa kim oturacak, kiliselerde dualarda kimin ismi anılacak soruları da abes ile iştigal değil mi? 1700 senelik kilise eş Katolikoslukların sorunun çözmüş eş patrikliği çözemeyecek mi?

Diğer taraftan, eğer PATRİK HAZRETLERİ (BADRİARK HAYR) ASAYI KULLANACAK, MAKAMDA OTURACAK VE MABET DIŞINDA KİSVEYİ GİYECEK DURUMDA OLSA, NEDEN BİZ EŞ PATRİK SEÇİMİ İSTEYELİM, NEDEN SİZ PATRİĞİ MAKAMINDAN İNDİRİP UNVANINI ALARAK YENİ PATRİK SEÇMEYE KALKIŞASINIZ.

Durum böyleyken bu heyet son yayımladığı bildiride şöyle deniyor:

“İdare, 29.06.2010 tarihli yazıyla mevcut Patriğin hayatta olduğu, istifa edemediği, Patrik sıfatının devam ettiği ve yeni patrik seçimi yapılamayacağını bildirmişti. Buna rağmen, heyetimizce ve kamuoyunca bugüne kadar bilinmeyen, seçilmiş Patriğin mabet dışında giydiği kisvenin kendisinden alınarak, talebi üzerine Sn. Başepiskopos Aram Ateşyan’a verildiği hususu yine İdarenin davaya karşı vermiş olduğu cevap dilekçesinden anlaşılmıştır.”

Buradan bu duyurunun amacı anlaşılıyor. Bir yandan patrik hayattadır, diyorlar bir yandan kamuoyunun haberi olmadan kisvesini alıyorlar diyor. Böyle hiçbir kayıt olmadığı halde, dolayısıyla patriği görevden almış oluyorlar demeye getiriyorlar. Sanki kisve giyme hakkı alınınca unvan alınmış gibi. Böyle bir şey yok. Bu heyet,  duyuruyu yaparken valilik kararında yokmuş ve daha yeni duyuluyormuş gibi Patrik hayatta diyorlar ama Patrik Hazretlerinin mabet dışında kisve giyme yetkisini elinden alıyorlar diyerek din adamlarını suçluyor. Valilik kararında açıkça siz talep ederseniz bu hakkı da genel vekile veririz deniyordu. Burada da yine yanıltma var. Sanki Patrik Hazretleri o kıyafeti giyip sokağa çıkmak istiyor da, bu hak elinden alındığı için çıkamıyor. Yok, böyle bir şey, ne yazık ki uzun zamandan beri zaten o kıyafeti giyemiyor, giyecek durumda değil. Yani elden alınan bir hak falan yok sadece kullanılmayan bir hakkın bir başkasına verilmesi var. Ama amaç üzüm yemek değil bağcı dövmek olunca, balık kavağa çıkıyor. Doğrusu daha Valilik kararı açıklanır açıklanmaz mabet dışında kisve giyme hakkı istenmesin diyenlerdenim. Ama konunun böyle istismarına katılmak mümkün değil. Hele amaç yapılan yanlışları örtmek ve başkalarına yıkmak ise.

Patriklik, genel patrik vekili için neden mabet dışında kisve giyme hakkının istendiği konusunda açıklama yapmalı ve bu heyetin insanların zihninde yaratmak istediği kuşkular giderilmelidir.

Sevgi ve Saygılarımla

Murat Bebiroğlu / murat.bebir@gmail.com
Mayıs 2011


[i] http://www.hyetert.com/yazi3.asp?s=0&Id=672&DilId=1

Yorumlar kapatıldı.