İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Türkiye’nin Hristiyanlık mirası New York Times’da

Amerika’nın en çok okunan gazetelerinden New York Times, Türkiye’nin gün yüzüne çıkarılmaya başlanan kültürel mirasını okuyucularıyla buluşturdu. Ankara- Kültür ve Turizm Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, 1851 yılından bu yana Amerika’da yayımlanan ve internet sitesi her ay 30 milyon kişi tarafından ziyaret edilen New York Times, Türkiye’de yürütülen kazılarda ortaya çıkarılan ve Hristiyanlık tarihi için büyük önem taşıyan kiliselere geniş yer ayırdı. Susanne Güsten’in ”Türkiye Hristiyanlık Mirasını Geliştiriyor” başlığıyla kaleme aldığı yazıda, Manisa Alaşehir, Denizli Laodikya ve İznik Nicaea’da ortaya çıkarılan kiliseler üzerinde duruluyor.

 Yazıda görüşlerine yer verilen, inanç turizmi rehberi Dan Fennell, Türkiye’nin tarih boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını, üç dine ait yapıları muhafaza ettiğini, ve yürütülen kazılarla bu kültürel mirası dünyaya kazandırmayı amaçladığını belirtiyor.

Türkiye’nin Hristiyanlık tarihi için önemli alanlarını, ”İncil’in 3 boyutlu ve renkli hali” olarak tanımlayan Fennell, Türkiye’nin Hristiyanlığın tarihi alanlarını işlemeye başlamasıyla ziyaretlerin daha zengin ve faydalı hale geldiğini de vurguluyor.

 Yazıda Denizli, Manisa ve İznik’te gerçekleştirilen kazılarda gün yüzüne çıkartılan ve Hristiyanlar için büyük önem taşıyan kiliselerle Türkiye’nin medeniyetlerin buluşma noktası imajının pekiştiği ifade ediliyor.

 Kazılar ve kültürel mirasa kazandırılan eserlerle ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ile Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek’in görüşlerine yer verilen yazıda, Günay’ın bu mirası turizmin özel bir alanı ve özel bir kültürel zenginlik olarak gördüğü üzerinde durulurken, Kültür ve Turizm Bakanlığının 3 milyon inanç turisti hedefinin altı çiziliyor.

 Susanne Gütsen, geçtiğimiz yıllarda Konya ve Urfa ile sınırlı olan inanç turizminin son zamanlarda yükselişe geçtiğini dile getiren Günay’ın ”Şimdi ise Müslümanlık, Hristiyanlık ve Yahudilik için önemli olan bu yerleri, ayrım yapmadan restore ediyor, koruyor ve halka açıyoruz” sözlerini, Türkiye’nin güney batısında yer alan ve Türk arkeologların Denizli Laodikya’da gün yüzüne çıkardıkları 4. yüzyıl başlarına ait eşsiz kilisenin doğruladığını belirtiyor.

 Yazıda, kutsal ziyaretçilerin, yedi vahiy kiliselerinin ziyaretinin son ayağı için gelmeye başladıklarına işaret edilerek, turist sayısının yılın ilk aylarında ona katlanarak, günde bin ziyaretçiye ulaştığı ve bunların yüzde 90’ını yedi vahiy kiliselerini görmeye gelenlerin oluşturduğu da kaydediliyor. (AA)

http://www.euractiv.com.tr/ab-ve-turkiye/article/trkiyenin-hristiyanlk-miras-new-york-timesda-018039

Yorumlar kapatıldı.