İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

PATRİK SEÇİMİ MÜTEŞEBBİS HEYETİNDEN (7) Nolu BİLDİRİ

(6) Nolu bildirimizle “Patrik Seçimi” için İç İşleri Bakanlığına yapılan başvurunun cevapsız geçiştirilerek ret edilmesi nedeniyle, keza İst. Valiliğince mevcut normlara aykırı olarak düzenlenerek Patrikliğe gönderilen ve Patrik Genel Vekilliği gibi yeni bir makam tesis eden 29.06.2010 tarihli işlemin iptali için idari davalar açıldığı hususu kamuoyuna duyurulmuştu.

Görülmekte olan davalardan ilkine, İç İşleri Bakanlığınca verilen cevapta “Patrik Genel Vekili” görevlendirilmesinin yapılabileceği öngörülerek bu tür bir makam oluşturulduğu belirtilmiştir.

Bu hususun İstanbul Valiliğince Patrikliğe bildirilmesinden sonra, Ruhani Meclis Sn. Başepiskopos Aram Ateşyan’ı Patrik Genel Vekili seçmiştir. Bu seçim sonucunu İstanbul Valiliğine bildiren yazıda, kendisi için mabet dışında kisve giyinme izni talep eden Sn. Başepiskopos Aram Ateşyan’a dini kisve giyinme izninin 18.08.2010 tarihli Bakanlar Kurulu Kararnamesiyle verilmiş olduğu, davaya karşı verilen cevaptan anlaşılmıştır.

2596 sayılı Bazı Kisvelerin giyinemeyeceğine dair K.nun 1. maddesinin 2. fıkrası “Hükümet, her din ve mezhepten münasip göreceği yalnız bir ruhaniye mabet ve ayin haricinde dahi ruhani kıyafeti taşıyabilmek için muvakkat müsaadeler verebilir. Bu müsaade müddetinin hitamında onun aynı ruhani hakkında yenilenmesi veya bir başka ruhaniye verilmesi caizdir” şeklindedir.

İdare, 29.06.2010 tarihli yazıyla mevcut Patriğin hayatta olduğu, istifa edemediği, Patrik sıfatının devam ettiği ve yeni patrik seçimi yapılamayacağını bildirmişti. Buna rağmen, heyetimizce ve kamuoyunca bugüne kadar bilinmeyen, seçilmiş Patriğin mabet dışında giydiği kisvenin kendisinden alınarak, talebi üzerine Sn. Başepiskopos Aram Ateşyan’a verildiği hususu yine İdarenin davaya karşı vermiş olduğu cevap dilekçesinden anlaşılmıştır.

İdarenin cevap dilekçesine karşı gerekli cevapları içeren dilekçe Mahkemeye sunulmuş olup, dava halen sürmektedir.

Yukarıdaki hususlar Cemaatin bilgisine sunulur.

TÜRKİYE ERMENİLERİ PATRİK SEÇİMİ MÜTEŞEBBİS HEYETİ BAŞKANLIĞI

Yorumlar kapatıldı.