İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Asıllı, Ermeni Kökenli Değil Ermeni

Nerede bir Ermeni kökenli ya da Ermeni asıllı sözü duysam, okusam ciddi olarak rahatsız olurum. Ermeni asıllı ve Ermeni kökenli sözü bana, Ermeniyken, korku ya da başka yaşamsal nedenlerle Müslüman olan dönmelerle, bir şekilde soyunda Ermeni olan Müslümanları hatırlatır. Bir Ermeni’nin Ermeni asıllı ya da kökenli olduğunu belirtmeye gerek yok. Bu malumu ilam (palias gerçeği), herkes bir Ermeni’nin Türk, Rus ya da Fransız vb. kökenli olmayacağını bilir.

Ne yazık ki bu sözler son zamanlarda iyice moda oldu. Son olarak askerlik yaparken şehit düşen er Sevag Şahin Balıkçı da neredeyse bütün gazetelerde televizyonlarda Ermeni kökenli ya da Ermeni asıllı olarak anıldı. Saygın pek çok entelektüel yazarın, birçok bilim adamının bu sözü kullanması yanlışın ne kadar yaygın olduğunu gösteriyor. İşin garibi bu sözü bazı Ermenilerin de kullanması. Bu sözleri kullananların çoğunun her hangi bir kastı olmadığına da eminim. Birinden söz ederken, mensup olduğu etnik grubu belirtmek doğru olabilir. Ancak Ermeni’ye Ermeni, Rum’a Rum demek neden yetmiyor da, eskiden öyleymiş der gibi Ermeni ya da Rum kökenli deniyor, anlamak zor. Neden Ermeni Jandarma er Sevag Şahin Balıkçı şehit oldu demek yetmiyor?.Eğer Ermeni deyince Ermenistan Ermeni’si anlaşılması korkusu varsa, o zaman Türkiye Ermeni’si diyelim kimse itiraz etmez. Zaten biz öyle deriz, Mısır Ermeni’si, İran Ermeni’si, Türkiye Ermeni’si gibi.

Kanımca kökenli ve asıllı sözleri ancak başka türlü göründüğü halde kökeni, aslı farklı olanlar için söylenmesi gerekir. Bu gün Türkleşmiş bir Ermeni’ye ya da soyunda Ermeni bulunan bir Türk’e Ermeni kökenli ya da Ermeni asıllı Türk diyebiliriz. Dersim Alevilerinin bazıları Ermeni asıllıdır ya da Ermeni kökenlidir denirse bu yanlış olmaz. Çünkü onlar artık ben Ermeni’yim demiyor. Ayni şekilde Hemşinliler için Ermeni kökenli deniyor, çünkü artık onlar Ermeni değiliz diyorlar. Burada amaç bir şekilde insanların kökenini hatırlatmaktır. Bu bazen şoven hatta ırkçı bir yaklaşımla kötüleme amaçlı kullanılıyor, Cumhurbaşkanının ya da Kılıçtaroğlu’nun annesinin Ermeni asıllı olduğu iddiaları gibi.

Lütfen artik hepimiz bu konuda dikkatli olalım ve bu gibi haber ve yazı yazanları ikaz edelim, uyaralım.

Sevgiler.

Murat Bebiroglu

Yorumlar kapatıldı.