İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bayram ve yas günü!

Ohannes Conkar

Bugün paskalya, (Surp Zadig Yortusu) Hıristiyan halkların bayramı bugün.Bugün Allah’ımızın biricik oğlu İsa Mesih’in, ölülerden dirilerek dünyaya yeniden hayat verdiği gün.Bugün bizler için, çarmıha gerilip, günahlarımızdan kurtarmaya, canını verdiği gün.Tüm Hıristiyanların paskalya bayramlarını kutlar, sağlık ve esenlikler dilerim. Yıldızlara karışan atalarımızı da anarak.Evet bugün bayram dedik, aynı zamanda 24 Nisan. Tarihde hiç bir zaman paskalya bayramımızın bu güne denk gelmediğini öğrenmiş olduk.

1915’i yazmayacağım, daha öncekileri ve daha sonra ki yaşanmışlıkları da yazmayacağım.

insanlık âlemi bu günde ne olduğunu biliyorlar, bilmese de öğreniyorlar. Eğer şartlanmamışsa, beyinleri yıkanmamışsa, öğrenmek istiyorsa gerçekleri, yalanları, ayırt edebilecek düzeyde ise, vacdanları varsa öğrenir. Gözleri varsa görür gerçekleri, elleri kanlı değilse, bir gün öğrenirler gerçekleri.

Sayın Baskın ORAN ile sohbetimizde, 1915 gerçeği ile 45 yaşında karşılaştım, 45 yaşında öğrendim, daha önce bilmiyordum. Anlatmadılar bizlere diyorsa, bir profesör ve 45 yaşında öğrenebiliyorsa, cahil halkımız kaç yaşında öğrenme imkanı bulacak. Bu da düşündürücü bir durum. Halkımız cahil ve öğrenme derdinde hiç değil. Çünkü onlara anlatılanlar, ezberletilenler, tarihin kanlı sayfaları değil, Ermenileri düşman olarak gösterme, kin ve nefret tohumları ekme, her sene başka bir şehirin, nasıl Ermenilerden kurtarıldığını, süngülerle nasıl Ermenilerin öldürülüp, şehirlerin nasıl kurtarıldığının anlatılıp, sergilendiği gün.

Bugün bayram,

Bugün 24 Nisan.

Bugün o gündür.

Bugün atalarımın, ırkımın yok edildiği gündür.
Bugün azap çekiyoruz.
Bugün üzülüyoruz.
Bugün anıyoruz.
Hayatı yaşamadan öldürülen.
Yok edilen insanlarımızı anıyoruz.
Anıyoruz.

Gökyüzünün siyahlara bürünüp,

Ağladığı gün.
Anıyoruz. 

24 Nisan 2011, Paris

Ohannes Conkar

Yorumlar kapatıldı.