İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

O yargıç Türkiye kararını böyle savundu

Canan KAYA/Buenos Aires (DHA)
TÜRKİYE’nin soykırım suçu işlediğine hükmeden davanın Arjantinli yargıcı Norberto Oyerbide, katıldığı bir toplantıda kararını yorumladı. Buenos Aires Ermeni topluluğunun düzenlediği mahkeme kararını okuma toplantısına katılan Oyarbide, yaptığı konuşmada, Türkiye’nin soykırım suçu işlediği hükmünü vermeden önce o süreçte Türkiye topraklarında doğan onlarca tanığı ve çeşitli ülkelerden gönderilen onbinlerce belgeyi incelediğini söyledi. Sadece Almanya’dan 12 bin adet belge geldiğini hatırlatan Oyarbide 11 yıl süren dava sürecinde çok yoğun çalıştıklarını belirtti.

CRİSTİNA KİRCHNER’DEN OYARBİDE’YE TEBRİK MESAJI
Ermenistan Büyükelçisi Vladimir Karmirshalyan, Şili ve Arjantin Ermeni kiliseleri Başpiskoposu Kissag Muradyan ve Buenos Aires Ermeni cemaatinin önde gelenlerinin katıldığı toplandıda, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez de Kirchner ve İnsan Hakları Bakanı Eduardo Duhalde’nin Oyarbide’ye gönderdiği tebrik mesajları da okundu.
1915-1923 yılları arasında Sivas, Harput ve Adana’da yaşayan akrabalarının akibetini öğrenmek için Arjantin vatandaşı Gregorio Hayrebedyan’ın 2000 yılında ’gerçeği öğrenme hakkı’ ilkesine dayanarak açtığı dava sonucunda, yargıç Oyarbide Türkiye’nin ’soykırım’ suçu işlediğine hükmetmişti.
Mahkeme kararı, Türkiye aleyhine herhangi bir cezai müeyyideyi beraberinde getirmiyor. Ancak Ermeni örgütlerinin uluslararası forumlarda ve mahkemelerde Arjantin mahkemesinin verdiği bu yargı hükmünü delil olarak kullanabilmesinin önünü açıyor.

http://haber.gazetevatan.com/o-yargic-turkiye-kararini-boyle-savundu/370264/30/Dunya

Yorumlar kapatıldı.