İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Soykırım 4 Mayıs’ta Senatonun Gündeminde

Fransa’da 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını reddedenlerin cezalandırılmasını öngören yasa teklifi, 4 Mayıs’ta Senatonun gündemine gelecek…Teklif kabul edilse bile, yasalaşabilmesi için yeniden ulusal meclise gönderilecek. Sosyalist Parti üyesi bazı senatörler tarafından genel kurul gündemine alınan teklifin, 2006 yılında Mecliste kabul edilen yasa teklifiyle içerik açısından aynı olmasına rağmen yeniden sunulması itibarıyla parlamento iç tüzüğü gereği yine Meclise gönderilmesi gerekiyor.

Fransa’da 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını tanıyan 2001 tarihli yasa, kabulünden önce içerik olarak aynı, ancak farklı farklı metinler halinde sunulduğu için Meclis ile Senato arasında birkaç kez gidip gelmişti.
Mecliste 2006 yılında kabul edilen iddiaların inkarının cezalandırılmasını öngören yasa teklifi ise beş yıldır Senato gündemine alınmamıştı.
Senatoda Sosyalist Grup, Şubat ayında konuyla ilgili yaptığı toplantıda, yasa teklifinin gündeme alınmasına ilişkin görüş birliği sağlayamamıştı.
Bir grup senatör ise, 2006 yılında 1915 olaylarıyla ilgili Mecliste kabul edilen teklifi 4 Mayıs’taki Senato genel kurul gündemine yazdırmıştı.
Ermeni iddialarını reddedenlerin cezalandırılmasına ilişkin yasa teklifi Fransız tarihçilerin sert tepkisine yol açmış, önde gelen tarihçiler, ortak birbildiriye imza atarak, “Parlamentonun tarihi konularda karar almamasını”istemişti.
Mecliste daha sonra kurulan bir araştırma komisyonu da, yayımladığı kapsamlı raporda, tarihi olaylarla ilgili özgür ve sınırsız tartışmay apılabilmesi için, parlamentonun bu konuda karar almasına karşı çıkmıştı. 08 Nisan 2011
http://www.kanalb.com.tr/haber.php?HaberNo=33047

Yorumlar kapatıldı.