İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenilerin İkinci Karabağ Oyunu-2

25 Temmuz’da Paris’te yayınlanan “ Ermenistan haberleri” gazetesinde ”Biz Cavahetiyalıyız” adlı ilginç bir yazı çıktı. Bu yazı yakınlarda Kafkasya’nın yeni bir ateş çemberine döneceğinin sinyalini vermektedir. Onlara göre Cavahatiya üç ayrı bölgeden ibarettir: Ahaltsih, Ahalkalaki ve Ninotsminda. Makale şu cümlelerle başlıyordu: “Cavahetiya Karabağ gibi Ermenilerin tarihi vatanı olmuş, daha sonralar bu arazi Gürcistan’a verilmiştir. Bugün bölgenin %90’nını Ermeniler teşkil etmektedir. Bir zamanlar Ermenilerin tarihi mekanı olmuş bölge Güney-Kuzey boyunca 45 km. Ermenistan’la, Güney-Batı’dan ise 90 km. Türkiye ile sınır komşusudur. Cavahetiya Gürcistan’da tek Ermeni eyaletidir ki, 1829 yılının Eylül ayının 2’de Anadolu’da Osmanlı İmparatorluğu ile Çar Rusya’sı arasında imzalanmış barış anlaşmasına göre Rusya’ya birleştirilmiştir. Bölge halkı özellikle Osmanlı zulmünden-Kars, Erzurum ve Beyazıt’tan kaçan Ermenilerden ibarettir. Şu anda Cavahetiya’da 200,000 Ermeni yaşamaktadır. Onların çoğu Batı Ermenistanlıdır.” 

Kafkasya’daki tutumunu güçlendirmek, Güneye doğru ilerleme stratejisini gerçekleştirmek, bu bölgeye sahip olmak amacı taşımaktır.
İşte bundan dolayı Bolşevik Rusya 1920’den önce Azerbaycan’ı daha sonra Ermenistan’ı, 1921’de ise Gürcistan’ı işgal etti. 1922’de ise her üç ülke Zakafkaziya Federasyonu adı altında bileştiler. Bütün bunlara rağmen her üç ülke arasında ciddi sorunlar yaşandı. Onların iç politikasının ve ekonomik ilişkilerinin merkezi yönetim tarafından belirlenmesi ciddi sorunların yaşanmasına başlıca neden olmuştur. En fazla Ermenistan’a güvenen, stratejilerinde bu ülkeyi kullanan Rusya Kafkasya geriliminin giderek artmasında sözün gerçek anlamında “baş rol oyuncusu “olmuştur ve olmaktadır.
Bugün Cavahetiya sorunu Dağlık Karabağ sorununa çok benzemektedir. Dağlık Karabağ Ermenileri de önce sosyal ve ekonomik sorunlarını öne çıkarmışlardı. Azerbaycan hükümetinin kendilerinin hak ve özgürlüklerini ihlal ettiğini iddia ediyorlardı ve kendi silahlı birliklerini oluşturmuşlardı. Günümüzde Cavahetya Ermenileri de aynı stratejiyle hareket etmelerine rağmen Gürcistan Hükümeti yakın geçmişte sınırlarının hemen yanında cereyan eden bu olaydan gerçekçi sonuç çıkarmamışlardı. Kendileriyle ilgili kullanılan propaganda halen de kullanılmaktadır. Bütün bunları bildikleri halde suskunluklarını korumaktadırlar.
25 Temmuz’da Paris’te yayınlanan “ Ermenistan haberleri” gazetesinde ”Biz Cavahetiyalıyız” adlı ilginç bir yazı çıktı. Bu yazı yakınlarda Kafkasya’nın yeni bir ateş çemberine döneceğinin sinyalini vermektedir. Onlara göre Cavahatiya üç ayrı bölgeden ibarettir: Ahaltsih, Ahalkalaki ve Ninotsminda.
Makale şu cümlelerle başlıyordu: “Cavahetiya Karabağ gibi Ermenilerin tarihi vatanı olmuş, daha sonralar bu arazi Gürcistan’a verilmiştir. Bugün bölgenin %90’nını Ermeniler teşkil etmektedir. Bir zamanlar Ermenilerin tarihi mekanı olmuş bölge Güney-Kuzey boyunca 45 km. Ermenistan’la, Güney-Batı’dan ise 90 km. Türkiye ile sınır komşusudur. Cavahetiya Gürcistan’da tek Ermeni eyaletidir ki, 1829 yılının Eylül ayının 2’de Anadolu’da Osmanlı İmparatorluğu ile Çar Rusya’sı arasında imzalanmış barış anlaşmasına göre Rusya’ya birleştirilmiştir. Bölge halkı özellikle Osmanlı zulmünden-Kars, Erzurum ve Beyazıt’tan kaçan Ermenilerden ibarettir. Şu anda Cavahetiya’da 200,000 Ermeni yaşamaktadır. Onların çoğu Batı Ermenistanlıdır.”
En önemlisi ise aynı makalede yer alan Ermenilerin Nahçıvan hakkında kullandıkları cümlelerdir. Onlara göre, Nahçıvan eskiden Ermeni toprağı olmuş, sonradan ellerinden alınmıştır. Böylece, Ermenistan haritasından Nahçıvan silinmiştir. Aynı hatanın Cevahatiya ile bağlı yapılmaması gerekiyormuş?! Ama yerlerinden, yurtlarından bir gecede kovulmuş Ahıska Türkleri hakkında bir cümle bile kullanılmamıştır.
İşte, Dağlık Karabağ oyunu da böyle başladı. Yukarıda belirlediğimiz gibi Dağlık Karabağ’a da misafir olarak yerleştirilen Ermeniler daha sonra da “Karabağ Ermenilerinin tarihi memleketi olmuştur “ diyerek dünyayı ayağa kaldırmışlardı. Makalede ise Dağlık Karabağ değil, Karabağ adını kullanmışlar. Bunun da kasıtlı olarak verilmesi ayrı bir konudur. Böylece, onlar Güney Kafkasya, onun tarihi ve yerleştiği bölge hakkında hiçbir bilgisi olmayan dünya kamuoyunu bir daha şaşırtarak gerçeklerden uzak tutmaya çalışmışlardır.
Dağlık Karabağ yerine Karabağ’ı kullanmak çirkin niyetlerini bir daha ortaya koymuştur. Bu da Azerbaycan’dan geleceğe yönelik yeni bir toprak talebinde bulunacaklarının işaretini vermektedir.
Karabağ, Azerbaycan’daki Kür ve Araz ırmakları ile şu anda Ermenistan sınırları içinde bulunan Gökçe Gölü arasındaki dağlık bölge ve bu bölgeye bağlı ovalardan oluşmaktadır. Bu bölge, Azerbaycan’ın diğer bölgeleri ile Ermenistan ve İran topraklarını kontrol edebilecek bir noktada bulunması nedeniyle jeopolitik öneme sahiptir. Ancak Karabağ ile Dağlık Karabağ ifadeleri aynı bölge için kullanılmamaktadır. 18.000 km² yüzölçümüne sahip Karabağ’ın sadece 4392 km²’lik kısmını Dağlık Karabağ oluşturmaktadır.
Aynı senaryo bugün Cavahetiya için de uygulanmaktadır. Yani, komşu ülkelerin topraklarını işgal etmekle kendi topraklarını büyütmekle çirkin niyetlerini halen de kullanmaktadırlar. Şimdi Gürcistan’a karşı da arazi iddialarını ileri süren Ermeniler galiba Kafkasya’da yeni bir savaşın çıkmasına sebep olacaklar.
Bu tür makaleler nerede ve kimler tarafından yayınlanır sorarsınız, cevabı çok basit. Ermeni dostu Fransa’da. Burada yerleşen Ermeni diasporası her zaman olduğu gibi bu defa da yeni bir alevin yükselmesine önderlik yapmaktadırlar. Fransa’nın Alforvil kentinin Matrit caddesinde bulunan, 2009 yılında kurulan “Fransa-Cavahi Teşkilatı”nın amacı Cavahetiya’da yaşayan Ermenilerin hukuklarını korumak, onlara her bir anlamda destek olmaktır. Yani, yeni bir kışkırtıcılık senaryosu hazırlanmaktadır. Bu senaryolar Ermeniler ve onların dostlarına göre iyi gediyor, ama umarım bir gün ilahi adalet tecelli eder, dışarıdaki tetikçilerin oyununa gelen Ermenilerin kendi topraklarını da kaybetmiş olurlar. O zaman da onları başkalarına kazıdıkları kuyulardan kurtaracak kimse bulunamayacaktır. Her oyunun bir sonu olacağını da kimse unutmasın.
Dr. Abil İbrahimov
http://www.turkishactionalert.com/news/1236-ermenilerin-kinci-karaba-oyunu-2-.html

Yorumlar kapatıldı.