İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

76 yıl sonra ikinci Musevi

Yusuf Sahici
Şapka devrimi sırasında Atatürk’e kasket yapan Yahudi Adolf Loker’in torunu, CHP’den milletvekili adayı oldu. Mari Gormezano seçilirse, 76 yıl önce TBMM’ye giren Yahudi Bediş Morova’dan sonra ikinci isim olacak. (Bu yanlış, en iyimser hesapla üçüncü olur. Hyetert) ‘’Gayrimüslim olduğum için devlet memuru olamadım. TRT sınavını kazandım, ama mülakatta kaybettim’’ diyen Gormezano, ‘’ İyi bir Büyükadalı’yım. Ada Gönüllüleri Derneği’nin kurucu üyesiyim’’ diye konuştu.

YUSUF SAHİCİ
ANKARA- Şapka devrimi sırasında Atatürk’e özel kasketler yapan  Yahudi kökenli Adolf Loker’in torunu, CHP’den milletvekili aday adayı oldu. Mari Gormezano “Dedemden aldığım Atatürkçülük mirasını TBMM’ye taşımak istiyorum” dedi.
İstanbul 2. Bölge adayı olan Gormezano, seçilmesi halinde, 76 yıl aradan sonra TBMM’ye girecek ikinci Türk Yahudi kadını olacak. Gormezano, GAZETEPORT’a yaptığı açıklamada ‘’ Marmara Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu mezunuyum. Yerim Atatürk’ün kurduğu CHP’dir’’ dedi ve şunları söyledi:
‘’1900’lü yıllarda büyük dedem Polonya’dan Osmanlı’ya göç ederek bu topraklara geliyor. Dedem, Atatürk’ün Şapka Devriminde bizzat yanında bulundu ve Atatürk’e özel kasketler yaptı. Deniz Harp Okulu’ndaki subaylara da şapkalar üretti. Atatürk dedeme özel teşekkür mektubu yazdı’’
TRT’YE GİREMEDİM
‘’Gayrimüslim olduğum için devlet memuru olamadım. TRT sınavını kazandım, ama mülakatta kaybettim’’ diyen Gormezano, ‘’ İyi bir Büyükadalı’yım. Ada Gönüllüleri Derneği’nin kurucu üyesiyim’’ diye konuştu.
Başbakan Erdoğan’ın ‘’One Minute’’ çıkışı sonrası İsrail ile ilişkilerin kötü bir dönemine girdiğini belirten Gormezano, ‘’Halklar arasında yaşanmayan bu anlaşmazlığın, politik olarak CHP iktidarında düzeleceğine inanıyorum. Türkiye’de 20 bin, İstanbul’da ise 17 bin Musevi cemaati üyesi var. Desteklerini alacağımdan kuşkum yok. Ben önce Türküm. Eğer seçilirsem, 1935’de İsmet İnönü’nün tavsiyesi ile Meclis’e ilk giren Musevi cemaatinden ilk kadın  milletvekili  Bediş Morova’dan 76 yıl sonra, Yahudi bir Türk kadını olarak TBMM’de yer alırım. Bu bana büyük gurur veriyor’’ dedi.

Yorumlar kapatıldı.