İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

İstanbul’un 100 koleksiyonu

İstanbul kültür başkenti kapsamında yayınlanan İstanbul’un 100 koleksiyonu kitabı geçenlerde satışa çıkmıştır.İ.B.B. Yayınları tarafından basılan bu kitapta İstanbul’un 100 koleksiyoneri ile yapılan röportajlar yar almaktadır. Bu koleksiyonerlerden biri olan Yetem Çubukçuoğlu’nu tanıtan yazı aşağıda.
Yetem Çubukçuoğlu
Yetem Çubukçuoğlu, birçok koleksiyoner gibi çocukken evlerine gelen postalanmış zarfların pullarını söküp toplayarak koleksiyonculuğa adım atmıştır. Amatör olarak başladığı pulculuğa, postaneden ve pul tüccarlarından aldığı pullarla zenginleştiren Çubuçuoğlu, zaman içersinde ufak bir pul koleksiyonuna sahip olmuştur.Pulla başladığı koleksiyona efemea, bilet ve kartpostalları da ekleyerek devam eden Çubukçuoğlu, üniversite yıllarında Osmanlı tarihine olan ilgisi ve fotoğrafa olan merakı sayesinde asıl koleksiyon konusunu bulmuştur. Osmanlı dönemindeki insanların kartpostallarda gördüğü yasayışları, üzüntüleri ve sevinçlerinden oldukça etkilenen koleksiyoncu, Osmanlı kartpostal koleksiyonu yapmaya başlamıştır. Bugüne kadar 1100’e yakın Osmanlı dönemi, İstanbul ve Anadolu kartpostalları koleksiyonu oluşturan Çubukçuoğlu, koleksiyonculuğa kendisi için bir tutku olarak tanımlamakta, bu tutkusunu hiçbir zaman bitmeyeceğini belirtmektedir.
            Koleksiyon yapmasına en büyük teşvikin ailesinden geldiğini söyleyen koleksiyoner, özellikle babası, annesi ve amcasının ufak yaşta ona bu sevgiyi aşıladığından bahsetmekte, ustası Arman Erkan ve Ercüment Tahtakıran’ın da profesyonel koleksiyonculuk adına kendisine büyük yardımları olduğunu belirtmektedir.
            Zaman içersinde Osmanlı efemera, Osmanlı tramvay biletleri, eski kibrit kutusu gibi objeler de toplayan Çubukçuoğlu, Osmanlı dönemi kartpostal koleksiyonunun dışındakileri koleksiyon olarak değerlendirmemektedir. Koleksiyoncu, Osmanlı dönemine ait koleksiyonunun İstanbul ve Anadolu kartpostalları olarak iki ana başlık altında gruplandırmıştır.
            Bunun dışında Çubukçuoğlu’nun 1909 Adana olayları kartpostal koleksiyonu, Osmanlı da gayrimüslim azınlıklara ait kartpostal koleksiyonu, Osmanlı dönemi Samsun kartpostal koleksiyonu gibi pek çok alt başlığı bulunmaktadır.
            Yetem Çubukçuoğlu, başndan geçen ilginç bir anısını şu şekilde anlatmaktadır: ‘ Koleksiyonla ilgili en büyük ve heyecanlandırıcı anım, 2006 yılında Kadıköy’deki bir müzayede de gerçekleşti. Her hafta yapılan mezatların birinde ürünleri incelerken, konumla alakası olmayan ama görsel anlamda ilgi çekici bir kartpostal gördüm. Kartpostalın arkasını çevirip metin yazısını okuyunca, kısa süreli bir şok geçirdim. Bu, annem ve babamın evlendikleri günden iki gün sonra balayı için gittikleri İzmir’den babaanneme postaladıkları bir kartpostaldı. Tam 35 yıl sonra karşıma böyle bir şey çıkınca kendimi çok garp hissettim. Bu olay, unutamayacağım tatlı bir anı olarak hayatımdaki yerini almıştır.’
yetem1907@yahoo.com

Yorumlar kapatıldı.