İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Köşk’ün Dink cinayeti maratonu

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla Hrant Dink suikastı için devreye giren Devlet Denetleme Kurulu, 2 üyenin koordinasyonunda soruşturma ekibi oluşturarak çalışmalarına başladı.

Fırat Kozok
Cumhuriyet- Soruşturma kapsamında Dink’in ailesiyle görüşülecek, İstanbul ve Trabzon’da incelemeler yapılacak. Soruşturma suikastın yargı ayağından bağımsız olarak “kamu görevlileri ile ilgili soruşturmalara ilişkin iç hukuk düzenlemelerinin gözden geçirilmesi” konusunda kapsamlı bir değerlendirme ortaya koyacak.
Köşk kaynakları, yıl sonunda ortaya çıkacak raporun, Türkiye’de sürekli tartışılan bu iki konu hakkında önemli bir çerçeve ortaya koyacağını bildirdi.
Son dönemde hazırladığı, Muhsin Yazıcıoğlu’nun yaşamını yitirdiği helikopter kazası ve Adli Tıp Kurumu ile ilgili raporlarıyla kamuoyunun gündemine oturan Cumhurbaşkanlığı DDK, Türkiye’nin yakın tarihine damgasını vuran en önemli olaylardan biri olan Hrant Dink suikastı için yoğun ve kapsamlı bir çalışma için düğmeye bastı.
Yerinde inceleme yapılacak ve aileyle görüşülecek
Cumhurbaşkanı Gül’ün bu yılın başındaki talimatının ardından konuyla ilgili incelemelere başlayan kurul, soruşturma ekibini oluşturarak çalışmalarını yoğunlaştırdı. Bu kapsamda, DDK’nin 2 üyesinin sorumluluğu altında bir ekip oluşturuldu. Ekipte Adalet Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı’ndan iki müfettiş de görev aldı. Yetkililer, oluşturulan ekibin gereksinim duyması halinde kamu kurumlarından destek isteyeceğini bildirdi.
Konuyla ilgili hazırlayacağı raporun özellikle kamu görevlilerinin durumuyla ilgili tartışmalara nokta koymasını isteyen DDK, bu kapsamda Dink ailesiyle görüşecek ve aileyle işbirliği yapacak. Oluşturulacak heyetler İstanbul ve Trabzon’da incelemeler yürütecek. Bu kapsamda Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, 2007’de, Dink cinayetine ilişkin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü’nün bazı görevlileri hakkında açtığı soruşturmada “kovuşturmaya yer olmadığı” yönündeki kararı başta olmak üzere, süreçte verilen kararlar masaya yatırılacak.
Rapor yıl sonunda
DDK’nin uzun soluklu bir çalışma yürüteceğine dikkat çeken kaynaklar, raporun kamuoyuna duyurulmasının 2011 sonunu bulabileceğini ifade ediyor. “Köşk’ün yargıda cereyan eden bir duruma müdahil olması söz konusu değil” diyor. Raporun özellikle “Kamu görevlileri ile ilgili soruşturmalara ilişkin iç hukuk düzenlemelerinin gözden geçirilmesi” boyutunun önemli bir bakış açısı ortaya koyacağını dile getiren yetkililer, “Hrant Dink olayı özelinde bizim bu hep tartışma konusu olan kamu görevlilerinin dokunulmazlıklarıyla ilgili soruşturma düzeninin bir değerlendirmesini yapacağız. Memur suçları da irdelenecek, soruşturma usulleri de irdelenecek. Dolayısıyla bizim hukuk düzenimize bir bakış yapılacak” dedi.

http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=228414

Yorumlar kapatıldı.