İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Şimdi de Rum lobisi devrede

Tolga TANIŞ
Kasım ayında yeni seçilen ve Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan 112. Kongre’ye, Türkiye aleyhine Ekümeniklik karar tasarısı sunuldu. Demokrat Partili New York Milletvekili Carolyn Maloney tarafından hazırlanan tasarı, 17 Mart’ta beş milletvekilinden destek gördü. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’ne sunulan 180 numaralı karar tasarısı, Türk hükümetini Ekümenik Patrikhane’nin haklarına ve din özgürlüğüne saygı göstermeye çağırıyor. Tasarı patrikhanenin 300 milyon Ortodoks’u temsil eden, dünyanın en eski kilisesi olmasına rağmen Türk hükümetinin; Ekümenik Patrik Bartholomeos’un uluslararası statüsünü tanımadığı, Kutsal Sinod’a seçilecek kişiler için Türk uyruklu olma şartı getirdiği, Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nu açmadığı, Patrikhane’nin mallarının yüzde 75’ine el koyduğu ve Patrikhanenin işlettiği Balıklı Rum Hastanesi’ne geriye dönük olarak yüzde 42 vergi getirdiği belirtiliyor.
http://www.hurriyet.com.tr/dunya/17319321.asp?gid=373 
ABD Kongresi’ nde geçen dönem Demokratlar’ın çoğunluk olduğu sırada Türkiye, Ermeni tasarılarıyla boğuşmuştu. Cumhuriyetçilerin gelmesinin ardından Rum lobisi ağırlık kazandı. Kongreye sunulan ve 6 vekilin desteklediği tasarı, Türk hükümetini Ekümenik Patrikhane’nin haklarına ve din özgürlüğüne saygı göstermeye çağırıyor.
KASIM ayında yeni seçilen ve Cumhuriyetçilerin kontrolünde olan 112. Kongre’ye, Türkiye aleyhine Ekümeniklik karar tasarısı sunuldu. Demokrat Partili New York Milletvekili Carolyn Maloney tarafından hazırlanan tasarı, 17 Mart’ta beş milletvekilinden destek gördü. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’ne sunulan 180 numaralı karar tasarısı, Türk hükümetini Ekümenik Patrikhane’nin haklarına ve din özgürlüğüne saygı göstermeye çağırıyor. Tasarı patrikhanenin 300 milyon Ortodoks’u temsil eden, dünyanın en eski kilisesi olmasına rağmen Türk hükümetinin; Ekümenik Patrik Bartholomeos’un uluslararası statüsünü tanımadığı, Kutsal Sinod’a seçilecek kişiler için Türk uyruklu olma şartı getirdiği, Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nu açmadığı, Patrikhane’nin mallarının yüzde 75’ine el koyduğu ve Patrikhanenin işlettiği Balıklı Rum Hastanesi’ne geriye dönük olarak yüzde 42 vergi getirdiği belirtiliyor. Bütün bunlar sıralandıktan sonra da Türkiye’den ekümenik patrikhanenin haklarına saygı göstermesi isteniyor. 2008 yılında onursal başkanlığını Fethullah Gülen’in yaptığı Turkish Cultural Center’dan “Zübeyde Hanım Sevgi Ödülü” alan, Kongre’deki Yunan Dostluk Grubu’nun Eşbaşkanı Maloney’nin hazırladığı tasarıya destek veren diğer milletvekilleri ise şöyle: ? Kasımda Washington’a gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile “Sizin elinizde kan var” diyerek tartışan, Selanik Yunan Yahudi cemaatinden Shelley Berkley (Demokrat, Nevada), ? Yunan Dostluk Grubu’nun diğer eşbaşkanı, Yunan kökenli Gus Bilirakis (Cumhuriyetçi, Florida), ? 1997’de ölen Yunan kökenli senatör Paul Tsongas’ın eşi Niki Tsongas (Demokrat, Massachusetts),? Ermeni Dostluk Grubu’nun Başkanı Frank Pallone (Demokrat, New Jersey), ? New York’ta Türk dostu milletvekili Michael McMahon’u yenen Michael Grimm (Cumhuriyetçi, New York).
Süreç nasıl işleyecek
ABD Kongresi’nin prosedürüne göre, karar tasarısı şimdi Temsilciler Dış İlişkiler Komitesi’nde ele alınacak. Tasarının gündeme alınıp alınmayacağına ise Komite Başkanı Cumhuriyetçi Florida Milletvekili Ileana Ros-Lehtinen karar verecek.  Ermeni tasarıları, bundan önceki Kongre döneminde Ermenilerin yoğun yaşadığı California’nın milletvekilleri tarafından destekleniyordu. Rum tasarılarını ise Yunan kökenlilerin çok olduğu New York ve Florida milletvekilleri destekliyor. Ve bunların arasında, Ros-Lehtinen da bulunuyor.

Yorumlar kapatıldı.