İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’da muhalefet meydanlara indi

Faruk Akkan
Muhalif lider Levon Ter-Petrosyan öncülüğünde “Ermenistan Ulusal Kongresi”nin düzenlediği mitinge katılan on binlerce kişi üç yıldır kapalı olan “Özgürlük Meydanı”na doğru yürüyüşe geçti. Çevik Kuvvet’in göstericilerin meydana girmesine izin vermesi nedeniyle herhangi bir sorun yaşanmazken, meydanı dolduran yaklaşık 12 bin kişinin gösterilere devam ettiği kaydediliyor. 2008’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından meydanda toplanan muhalif gruplara polisin müdahalesi sonrası 10 kişi hayatını kaybetmişti. “Ermenistan Ulusal Kongresi” koordinatörü Levon Zurabyan barışçıl bir devrim yolunu seçtiklerini söyledi. “Kadife devrim” çağrısı yapan Zurabyan, halkı şiddetten uzak tuttuklarını ve kansız bir devrim yapacaklarını belirtti.

http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1109678 
Ermenistan’ın başkenti Erivan’da üç yıl aradan sonra ilk kez muhalefet Özgürlük Meydanı’nı işgal etti.
Faruk Akkan MOSKOVA, CİHAN      19.03.2011   
Muhalif lider Levon Ter-Petrosyan öncülüğünde “Ermenistan Ulusal Kongresi”nin düzenlediği mitinge katılan on binlerce kişi üç yıldır kapalı olan “Özgürlük Meydanı”na doğru yürüyüşe geçti. Çevik Kuvvet’in göstericilerin meydana girmesine izin vermesi nedeniyle herhangi bir sorun yaşanmazken, meydanı dolduran yaklaşık 12 bin kişinin gösterilere devam ettiği kaydediliyor. 2008’de cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından meydanda toplanan muhalif gruplara polisin müdahalesi sonrası 10 kişi hayatını kaybetmişti. “Ermenistan Ulusal Kongresi” koordinatörü Levon Zurabyan barışçıl bir devrim yolunu seçtiklerini söyledi. “Kadife devrim” çağrısı yapan Zurabyan, halkı şiddetten uzak tuttuklarını ve kansız bir devrim yapacaklarını belirtti. “Ermenistan Ulusal Kongresi” Ağustos 2008’de 20 siyasi parti ve organizasyon bir araya gelerek kurulmuştu. Kongre, erken parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılmasını istiyor, siyasi tutukluların salıverilmesi ve vatandaş haklarının anayasal düzenleme ile güvence altına alınması ile ilgili de talepler var.
Ermenistan Ulus Hareketi lideri Aram Manukyan insanları Özgürlük Meydanı’nı doldurmaya çağırdı ve artık zamanın geldiğini belirtti. Mitinge katılımla ilgili polisten herhangi bir açıklama yapılmazken, muhalefete göre en az 100 bin kişi vardı. Kongre aldığı kararla 31 Mart’a kadar her gün farklı yaklaşımlarla miting yapmaya devam edecek. Erivan Matenadaran’da toplanan halka hitap eden Ter-Petrosyan, 1 Mart mitinginde kararı alınan 15 maddelik talep listesine hükümetin belirlenen sürede cevap vermediğini kaydetti. İktidara umut bağlamanın artık imkansız olduğuna değinen Ter-Petrosyan, “Ermenistan’da durum patlamaya hazır. İktidar ülkeyi talan etme politikalarını sürdürüyor.” eleştirisi getirdi. İktidarı tüm diğer diktatörler gibi muhalefeti sindirmek için elinden geleni yapmakla suçlayan Ter-Petrosyan, “İktidarın halkın iradesine boyun eğeceğinden şüphemiz yok. Artık diktatörlerin tüm halka karşı olduğunu herkes biliyor…” dedi.
  

Yorumlar kapatıldı.