İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Başbakanı: Türkiye İle Önşartsız Diplomatik İlişki Kurmak İstiyoruz

Avrupa Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu’nda (16 Mart) konuşan Ermenistan Başbakanı Tigran Sargsyan,‘’Biz Türkiye’yle yakınlaşmaya sıcak bakıyoruz.Türkiye ile önşartsız diplomatik ilişki kurmak istiyoruz.Türkiye ise bunu istemiyor’’ dedi.Sargsyan’a Dış İlişkiler Komisyonu oturumunda Avrupalı parlamenterler Türkiye,Rusya’nın Ermenistan’da ki askeri üsleri ve İran ile ilişkileri konusunda sorular yönelttiler.ABHaber’in yakından izlediği oturumda Tigran Sargsyan, özetle şunları kaydetti:”Ermenistan olarak önceliğimiz ve ana hedefimiz AB’ye entegrasyondur.Bu çerçevde tüm reformları yapmak arzusundayız.  

İlk etapta AB ile serbest ticaret bölgesi kurulmasını istiyoruz. AB reformlarını hızlandırarak daha demokratik bir yapıya kavuşmak istiyoruz.Türkiye’nin AB üyeliğinin de bölge istikrarı açısından önemli buluyoruz.
Türkiye ile diplomatik ilişki kurmaya hazırız.İsviçre’de protokolü imzaladıktan sonra Ermenistan Anayasa mahkemeside söz konusu protokolü onayladı.Ancak Türkiye anlaşmaya ilişkilerin normelleştirilmesine hazır değil.Biz ön şartsız anlaşmanın imzalanmasını istiyoruz.
Diaspora ve Ermnenistan’ın içinde Türkiye ile protokolünün imzalanması daha açık bir ifadeyle Türk Ermeni ilişkilerinin normaleştirilmesi konusunda farklı yaklaşımlar var.Ermenistan’daki birçok çevre ilişkilerin normalleştirilemesine yani Protokolün imzalanmasına karşı çıktı.Bu konuda tartışmalar sürüyor.Diaspora’da da buna karşı çıkanlar oldu.
Rusya stratejik ortağımız.Rus askerinin Ermenistan’da bulunması Ermenilerin komşu ülkelerden gelecek saldırılar karşısında korunması içindir.Ermeni devleti olarak büyük saldırılar karşısında kendimizi korumak için Rusya ile anlaştık.Komşularımız bizden çok daha güçlü.Soykırım yaşamış bir ülke olarak Fiziki güvenliğimizi sağlamak hedefiyle Rusya ile askeri işbirliği yaptık.
Ambargolardan dolayı İran ile yakın ilişkilerimiz var.Dünyaya açılan kapımız İran.”
AB Haber
17 Mart 2011
 http://www.avim.org.tr/bultentekli.php?haberid=32056

Yorumlar kapatıldı.