İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

86 yıl sonra İstanbul’da

Yorgo KIRBAKİ  
1925 yılında nüfus mübadelesi kapsamına alınıp Atina’ya gönderilen Bursa doğumlu Patrik 6’ncı Konstantin’in (Araboğlu) kemikleri Türkiye’den ayrılışının 86’ncı yılında İstanbul’a getirildi. Patrik’in kemikleri dini ayinle Balıklı Rum Patrikhanesi’nde gömülecek.

TÜRKİYE ile Yunanistan arasında 1925 yılında gerginlik yaşanmasına neden olan Patrik 6’ncı Konstantin’in (Araboğlu) kemikleri, Türk hükümetinin verdiği izin sayesinde 86 yıl sonra İstanbul’a getirildi. 6’ncı Konstantin için Pazar günü Fener Patrikhanesi’nde yapılacak dini ayinden sonra kemikleri patrik mezarlarının bulunduğu Balıklı Rum Patrikhanesi’nde gömülecek. Fener Patrikhanesi 1930 yılında Atina’da ölen ve Atina 1. Mezarlığı’na gömülen6’ncı Konstantin’in kemiklerinin İstanbul’a gönderilmesi için hem Atina Belediyesi hem de Türk devleti nezdinde girişimde bulundu. Olumlu cevaplar gelince, Bergama Metropoliti İoannis, Atina’ya gelerek kemikleri teslim aldı ve İstanbul’a nakletti. Kemikler Patrikhane’ye ulaştığında Bartholomeos’un yönettiği küçük bir ayin düzenlendi. Bartholomeos “6’ncı Konstantin’in ruhu artık selefleri ve halefleri arasında dinlenecek” dedi.
Mübadelede gönderilmişti
6’ncı Konstantin (1859-1930) 17 Aralık 1924’te Patrikhane’de yapılan seçimde yeni patrik seçildi. Ancak bu görevde sadece 43 gün kalabildi. Türkiye, aslen Bursalı olan ve İstanbul’a 1918 yılında giden Konstantin’in Lozan Antlaşması Nüfus Mübadelesi kapsamında olduğunu ilan etti ve 30 Ocak 1925’te polis refakatinde Sirkeci garından Atina’ya gitmek üzere trene bindirildi. Bazı çevrelere göre, 6’ncı Konstanin’in sınırdışı edilmesinde o dönemde Türkiye aleyhtarı açıklamalar yapması etkili oldu. 6’ncı Konstantin Yunanistan’a geldiğinde “Patrik” unvanını bırakmadı. Fener de metropolit Palikarpon’u “Patrik vekili” tayin etti.
Kriz çıkarmıştı
1925’TE Milletler Cemiyeti’ne başvurularak, 6’ncı Konstantin’in İstanbul’a dönmesi için karar çıkartılması istendi. Yunanistan da Türkiye’ye verdiği notalarla 6’ncı Konstantin’in “mübadele kapsamı” dışında kaldığını savundu. İki ülke ilişkilerinde bir süre “Patrik gerginliği” yaşandı. Gerek kendisinin gerek Yunanistan’ın çabaları sonuç vermeyince Konstantin 22 Mayıs 1925’te “patrik” makamından istifa etti.
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/17179372.asp?gid=233

Yorumlar kapatıldı.