İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yine Korsan LigTV Yayınları Yüzünden Blogcular Üzüldü

Blospot ve Blogger üzerinde blogları bulunanlar, yine üzüldüler. Konu yine telif hakları (FSEK) ve toptan kesilen bloglar. Digitürk’ün Lig TV yayınlarının korsan olduğu iddiası ile 200’e yakın blog nedeniyle tüm Blogspot ve Blogger kapatıldı. Mahkeme kararının DNS yerine IP ile alınmasının bu sonucu doğurduğuna dikkat çekiliyor.
(Maalesef Hyetert de bu yasağın kurbanı oldu. Hyetert Türkiye’den izlenemiyor. Bizim gibi birçok blog kapalı. Bu duruma neden olan başta Dijitürk olmak üzere bütün sorumluları protesto ediyoruz. Kurunun yanında yaşın da yanması ne adalete, ne insafa sığar. HYETERT)
 Yazan: Ergün Dinçer     
Digitürk’ün, yayın telif haklarına sahip olduğu LigTV’yi yayınlayan sitelere karşı açtığı savaş, yine blog sahip ve sevenlerini üzdü. Google’un ilgili 200 site için içerik çıkarma talebini işleme koymakta gecikmesine ya da işleme almamasına karşın, Digitürk mahkemeye gitti ve bu sitelerin yayından alınması kararını aldırdı.
Konuya yakın kaynaklar, DNS yerine IP bazlı kapatma talebi nedeniyle, sitelerin tek tek kapatılması yerine tüm Blogspot’un kapatılmış olduğuna dikkatleri çekiyorlar. Biz de konuyu Türk Telekom’a sorduk. Hukuk bölümüne ulaşan mahkeme kararının DNS ile değil, IP ile kapatma kararı olduğu u ve konu hakkında, pek çok yere daha önce uyarı yapıldığını belirten Türk Telekom yetkilileri, hala kararların IP ile alındığını belirtiyorlar ve bu durumda, toptan kapatma dışında bir şans kalmadığına işaret ettiler.
Diğer yandan, kapatmaya neden olan mahkeme kararının, bu konudaki tek karar olmadığı, Bursa’dan ve İstanbul Fikir ve Sanat Eserleri Mahkemelerinden alınmış başka kararlar ve bilirkişi tespitlerinin olduğu bildiriliyor.
Bir süre önce gazete ve televizyonların da, bu türlü FSEK’e dayanan engelleme kararlarını “internet özgürlüğüne darbe” olarak nitelendirdiklerine pişman oldukları, kendi içeriklerinin çalınmasını ve internette yayınlanmasını engellemek üzere ortak hareket etme toplantısı yaptıkları konusunda bir haber yapmıştık[1].
Ancak kapatmanın bir tarafında da Google’un yaklaşımsız hareketinin olduğu not ediliyor. Konuya yakın kaynakların ilginç bir yorumu da şu şekilde :
Google da, basının yanlış değerlendirmesinden oluşan kargaşada, kendisine bir ayrıcalık yaratmak üzere, konuyu dikkatle takip ediyor ve fakat hedef başkası gösterildiği için duyarsız davranıyor. Oysa Google telif haklarının korunması için yapılan talepleri karşılamak zorunda.
Kaynaklar bunu diyor, mahkemeler şunu diyor, erişim toptan engelleniyor, derken olan da Türk blog ve internet kullanıcılarına oluyor. Konuya ilişkin olarak BTK da şu açıklamayı yaptı.
Erişim Engelleme Uygulamasına ilişkin açıklama.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Ankara, 01.03.2011
Digiturk avukatlarının talebi üzerine; Diyarbakır 2. Sulh Ceza Mahkemesi ve Diyarbakır 5.Asliye Ceza Mahkemesi, yayın hakları şirkete ait olan Sportoto Türkiye Süperlig müsabakalarını yayınladığından bahisle bazı İnternet siteleri ve IP adreslerini 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun ek-4 maddesi gereğince erişime engellenmesi yönünde karar vermiştir. Bu karar Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından doğrudan erişim sağlayıcılara gönderilmiş ve erişim engelleme doğrudan erişim sağlayıcıları tarafından uygulanmıştır.
Bu işlem 5651 sayılı yasa kapsamı dışında verilen erişim engellenmesi niteliğinde bir karar olduğundan Kurumumuz tarafından herhangi bir işlem tesis edilmemiştir.
Kamuoyunun bilgisine saygıyla sunulur.
Öğleden sonraki saatlerde Digitürk de konuyla ilgili bir açıklama yaptı. Bu açıklama ise şu şekilde:
Tüm kamuoyunun bildiği üzere, DIGITURK Türkiye Futbol Federasyonu’nun yaptığı ihale neticesinde 321 milyon dolar ödeyerek süper toto süper ligi maç yayın haklarını almıştır.
Yayın hakları DIGITURK’e ve LİG TV’ye ait olan maçlar bazı internet siteleri tarafından kanunlar hiçe sayılarak yayınlanmaktadır.
Kanunların kurumumuza yüklediği bütün yükümlülükler eksiksiz yerine getirilip içerik ve yer sağlayıcılar defalarca uyarılmasına rağmen internetten illegal yayın yapılmasına son verilmemiştir.
Son çare olarak yüce Türk mahkemelerine başvurulup illegal yayınları yapan sitelerin verdiği zararın durdurulması talep edilmiştir. Mahkeme yasal olarak her şeyin yapıldığını ve ihlalin hala durdurulmadığını tespit ederek bu sitelere erişimin engellenmesi kararı vermiştir. Bu kararın uygulanması ile birlikte blogspotta bazı bloglara da erişimde problemler ortaya çıkmış olup, bu problemlerin tek sorumlusu uyarıldığı halde illegal içerikleri yapan sitelerin yayınını ısrarla durdurmayan Google ve Blogspottur.
Halkımızdan almış olduğumuz destekle Türk futboluna yaptığımız yatırımlarla birlikte, illegal maç yayınlayan kişi ya da kişilerle mücadelemiz devam edecektir.
Kamuoyuna saygılarımızla sunarız.
http://www.turk.internet.com/portal/yazigoster.php?yaziid=31578
Umarız bu konudaki sorun en kısa sürede düzeltilir. Blogcular bir hayli mutsuz.  

Yorumlar kapatıldı.