İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Hıristiyan azınlığın hakları verilene kadar müzakereler durdurulsun’

Bugün başlayacak Erdoğan’ın Avrupa gezisi öncesi, Türkiye’nin AB üyeliği tartışmaları alevlendi. Alman hükümetinin büyük ortağı Hıristiyan birlik partilerinin Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, “Hıristiyan azınlığın hakları verilene kadar müzakereler durdurulsun” dedi. Türkiye’deki diğer insan haklarının ihlallerini dile getirmeyen Kauder, Erdoğan’dan sadece Mor Gabriel krizinin çözülmesini istedi.
Başbakan Erdoğan’ın bugün Düsseldorf’ta yapacağı konuşma öncesi Türkiye’nin AB üyeliği sürecine ilişkin hükümet partisinden önemli bir uyarı geldi. Başbakan Merkel’in Kıbrıs’ta yaptığı çıkışın ardından bu kez partisinin üst düzeydeki yöneticisinden Türkiye’ye mesaj verildi.
Rheinische Post gazetesine konuşan hükümetteki birlik partilerinin Federal Meclis Grubu Başkanı Volker Kauder, Ankara ile müzakerelerin derhal durulmasını istedi. Türkiye’nin Hıristiyan dini azınlığın korunmasına yönelik yaptığı açıklamaların yetersiz kaldığına dikkat çeken Kauder, “Din özgürlüğü sağlanmayana kadar Ankara ile hiçbir müzakere başlığı açılmaması gerekir” dedi.
‘MOR GABRİEL, SİYASİ YOLLARLA ÇÖZÜLSÜN’
Türkiye’nin bu konuda verdiği vaatleri yerine getirmesini isteyen Alman yetkili, Hristiyanların eğitimine izin verilmesi gerektiğini söyleyerek şu talepleri sıraladı: “Erdoğan, arazisi yüzünden krize dönüşen Mor Gabriel Manastırı’na da çözüm bulmalı. Çünkü bilinçli bir şekilde Süryanilerin köşeye sıkıştırıldığını düşünüyorum.”
Mor Gabriel Manastırının arazi sorununun siyasi yollarla çözülebileceğine dikkat çeken Hıristiyan demokrat Kauder, Erdoğan’dan Düsseldorf’ta yapacağı konuşmada bu konulara yönelik düşüncesini dile getirmesini istedi.
Ancak ana muhalefet partisi sosyal demokratlar, Kauder’ın söylemlerine karşı çıkıyor. AB üyelik sürecinde sadece Hıristiyan azınlığın şart olarak koşulmaması gerektiğini belirten SPD Grup Başkanvekili Gernot Erler, Tagesspiegel gazetesine verdiği demeçte “Din özgürlüğü kadar azınlıkların hakları ve vatandaşların özgürlüğü de çok önemli” şeklinde konuştu.
ANF NEWS AGENCY

Yorumlar kapatıldı.