İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Rus Uzman Muhanov: Ermenistan Ve Türkiye’yi Barıştırmak İsteği Sadece Amerika İnisiyatifi Değil

Moskova Devlet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Kafkasya Araştırmalar Merkezi Başuzmanı Vadim Muhanov, Regnum muhabiriyle röportajı sırasında, Ermenistan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda, Rusya’nın uzun süredir aracılık misyonu yapmakta olduğunu söyledi. Muhanov, Ermenistan ve Türkiye’yi barıştırma çabasını sadece Amerikan inisiyatifi olarak değerlendirmemek gerektiğini söyledi.

Muhanov, Ekim 2009’da Zürih’te, Ermeni-Türk ilişkilerinin normalleşmesini öngören Protokollerin imzalanmasında Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un, büyük rol oynadığını söyledi. Erivan ve Ankara arasındaki ilişkilerin normalleşmesinin Rusya için her zaman önemli olduğunu belirten Muhanov, “Rusya’nın problemlerin yükünü tek başına çekemeyeceği ortada çünkü bu sorunların arasında Ermeni-Türk süreciyle yakından alakalı Dağlık Karabağ konusu da var ve bundan kaçmak mümkün değil.” diye konuştu.
Uzman, Karabağ sorununun gündemdeki sorunların en önemlisi olduğunu düşünüyor. Muhanov, “Son iki yıl içinde Rusya, tarafları birbirine yaklaştırmak için birçok adım attı. Ermenistan ve Azerbaycan Devlet Başkanları ve Dışişleri Bakanları, Rusya Devlet Başkanının aracılığıyla Rusya’da çeşitli görüşmeler yaptılar. Bütün bunlar, son iki-üç yıl içinde oldukça aktif barışçıl faaliyetler yapıldığını göstermektedir. Ancak sorunun çözümü öylesine güç ve tarafların yaklaşımları o kadar farklı düzlemlerde ki bir-iki görüşmenin durumu değiştirmesi mümkün değil. Ancak yine de herhangi bir ara belgenin imzalanacağı yönünde umut var ve bunda Rusya’nın büyük rolü olacak.” dedi.
Regnum’un daha önce bildirdiğine göre 25 Şubat’ta Ermenistan ve Rusya Devlet Başkanları, Petersburg’ta bir görüşme yapacak. 5 Mart’ta ise Soçi’de, Ermenistan ve Azerbaycan Devlet Başkanlarının bir araya gelmesi bekleniyor. Regnum’un aldığı bilgilere göre Moskova, yakın bir zamanda Ermeni ve Türk diplomatlarının bir araya geleceği bir görüşme organize etmeyi düşünüyor. Gerçi, Ermenistan Dışişleri Bakanlığında Türklerle yeni görüşmelerin yapılmasına gerek olmadığı, sadece Ekim 2009’da Zürih’te imzalanan Ermeni-Türk Protokollerinin ön şartsız onaylanması gerektiği söyleniyor.

http://www.avim.org.tr/bultentekli.php?haberid=31356

Yorumlar kapatıldı.