İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni cemaatinde milletvekilliği heyecanı

Melik Duvaklı   
Türkiye’nin en büyük azınlık cemaati olan Ermenilerde genel seçim heyecanı yaşanıyor.Hükümetin başlattığı açılım politikalarıyla birlikte yıllar sonra Ermeni cemaatinden bir veya birden fazla ismin Meclis’e girme ihtimali belirdi. Çünkü barajı geçme ihtimali yüksek olan bütün partiler listelerinde bir ya da daha çok Ermeni aday göstermek istiyor. AK Parti’nin markaja aldığı isimler arasında Melkon Karaköse, Tatyos Bebek, Markar Esayan, Jerry Hrimyan ve Bedros Şirinoğlu’nun isimleri zikrediliyor. CHP Arev Cebeci ile birlikte anılırken, MHP için Keğam Garabedyan ismi konuşuluyor. Sol çevreler ile BDP arasında da ortak bir bağımsız aday ismi üzerine tartışma yürütülüyor. Sol çevrelerin önerdiği Hayko Bağdat’a sıcak bakan BDP’nin, önümüzdeki günlerde kararını netleştirmesi bekleniyor. 🙂

 İstanbul 2. bölgeden aday olarak gösterilmesi düşünülen Hayko Bağdat da görüşmeleri doğruladı. Cemaat üyeleriyle partilerin mutabakata varması halinde 45 yıl aradan sonra Meclis’e Ermeni kökenli milletvekillerinin girme olasılığı yüksek gözüküyor.
Resmî kayıtlara göre Cumhuriyet tarihi boyunca 23 gayrimüslim milletvekili TBMM’ye girdi. Bunlardan 8’i Musevi, 8’i Rum, 6’sı Ermeni ve bir tanesi de Türk Ortodoks. Cumhuriyet tarihindeki ilk Ermeni kökenli vekil olan Berç Türker (Keresteciyan), 1935-46 yılları arasında mebusluk yapmış. Meclis çatısı altında görev alan son Ermeni vekil ise 1961-64 yılları arasında Cumhuriyet Senatosu üyeliği yapan Berç Sadak Turan. Sonraki yıllarda da bazı isimler aday gösterildi. 1999 seçimlerinde Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Tatyos Bebek’i, 2007 yılında ise Demokrat Parti (DP) Efrim Bağ’ı ve CHP de Gerbo Tokgöz’ü aday gösterdi. Ancak hiçbiri milletvekili seçilemedi. Ancak bu adaylıklar sembolikti. DP ve ÖDP’nin barajı aşma şansı yoktu. CHP ise Gerbo Tokgöz’ü seçilme şansı olmadığı Mardin’den aday göstermişti.
 http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1097059&title=ermeni-cemaatinde-milletvekilligi-heyecani

Yorumlar kapatıldı.