İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Osmanlı’da 29 paşa 22 bakan Ermeni’ydi

Dışişleri Bakanlığı, Ermeni Lobisi’nin 2015 için hazırlıklarını yaptığı ‘soykırım’ kampanyasına karşı, ‘1915 olayları’ başlıklı rapor hazırladı. Ermeni lobisi, 1915’te yaşananları, olayların 100. yıldönümü olan 2015 yılında, ulusal ve yerel parlamentolarda ‘soykırım’ olarak tanıtmak amacıyla kapsamlı bir çalışma başlattı. Ermeni lobisinin başlattığı faaliyetlere karşı Dışişleri Bakanlığı da atağa geçti. Dışişleri Bakanlığı, Türkiye’nin bu konudaki tezlerinin uluslararası platformlarda doğru anlatılabilmesi için yedi sayfalık bir ‘Ermeni Raporu’ hazırladı. 1915 Olayları başlığını taşıyan rapor, Türkçe ve İngilizce olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarına gönderildi. 

“Türkiye tarihiyle barışıktır” ifadesine yer verilen raporda, 1915’te yaşananlar, ‘acı olaylar’ olarak nitelendi. Raporda, Ermenilerin Osmanlı İmparatorluğu’nun ‘ayrıcalıklı tebaası’ olduğu vurgulandı.
ERMENİLER 524 BİN TÜRK’Ü ÖLDÜRDÜ
Ermenilerin, zamanın büyük güçlerinin kışkırtmasıyla 1890 yılında Osmanlı’ya karşı ayaklanmaya başladığı belirtilen raporda, “1890 -1914 yılları arasında, Doğu Anadolu’dan Akdeniz’e, Orta Anadolu’dan İstanbul’a kadar uzanan bölgelerde 40’tan fazla isyan çıkmış; terör olayı gerçekleşmiştir” denildi. 1. Dünya Savaşı sırasında Ermenilerin işgalci Rus Ordusu’yla işbirliği yaparak Müslümanlara karşı katliamlar gerçekleştirerek 523 bin 955 Türk’ü öldürdükleri savunulan raporda, Osmanlı Hükümeti’nin aldığı tehcir kararının önceden planlı ve siyasi amaçlı olmadığı vurgulandı. Raporda tehcirin, sınırlı olduğu da kaydedildi.
Osmanlı’nın Ermeni bürokratları
• Ermenilerin Osmanlı Devleti’nde üst düzey bürokrat olarak görev yaptığı belirtilen raporda, şu bilgilere yer verildi: “29 Ermeni, üst düzey hükümet rütbesi olan ‘paşa’ sıfatını almıştır. 22 Ermeni, Hariciye, Maliye, Ticaret ve Posta Nazırlığı dahil olmak üzere bakan olarak görevlendirilmiştir. 1915 yılında Nafıa (Bayındırlık) Nazırı olarak görev yapan şahıs, Ermeni asıllıdır. Çok sayıda Ermeni, tarım, nüfus ve ekonomik kalkınma konularıyla ilgilenen devlet dairelerinin başkanlığını yürütmüştür. 1876 yılı sonrası Osmanlı Meclis-i Mebusanı’nda 33 Ermeni milletvekili olarak yer almıştır. Hariciye Nezareti’nde 7 Ermeni büyükelçi, 11 başkonsolos ve konsolos görev yapmıştır. Akademik dünyada 11 Ermeni kökenli profesör ders vermiştir”.
Kötü muameleye bile idam
• 1916 yılında, tehcir sırasında Ermenilere kötü muamelede bulunan bin 673 kişinin tutuklanarak Divan-ı Harbi Örfi Mahkemeleri’nde yargılandığı ve bunlardan 67’sinin idam cezasına çarptırıldığı anlatılan raporda, “Ermenileri yok etmek isteyen ve katliam yapmak amacında olan bir devlet, Ermeni kafilelerine kötü muamele edenleri ve görevlilerini yargılar ve cezalandırır mı?.” diye soruldu. Raporda, “1915 olayları hususundaki ihtilafın giderilmesi için en uygun yol, Türk ve Ermeni tarihçi ve uzmanların bir araya gelecekleri bilimsel ve tarafsız bir çalışma yürütebilecek tarihsel boyuta ilişkin bir ortak komisyon kurulmasıdır” denildi.

Yorumlar kapatıldı.