İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

BDP’den Ermeni aday

BDP, seçimde etnik gruplardan temsilcileri bağımsız milletvekili adayı yapacak. İstanbul’dan bir Ermeni aday çıkarılacak. Seçimlere yine bağımsız adaylarla girmeye hazırlanan BDP, listelerinde Ermeni adaya yer vermeyi planlıyor. 12 Eylül’de yapılan anayasa referandumunda ‘Yetmez ama evet’ kampanyasına aktif destek veren bazı aydınlar BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile görüşerek, İstanbul’da 2. bölgeden Ermeni asıllı aday gösterilmesini istedi. Teklife sıcak bakan Demirtaş ise konuyu partinin MYK toplantısına taşıdı. Toplantıda, milletvekili adayı listesinde Türkiye’de yaşayan etnik gruplardan temsilcilerin bulunması konusunda prensip kararı alındı.

RİFAT BAŞARAN
KCK sanığı adaylar
12 Haziran olarak planlanan genel seçimler yaklaşırken BDP, hafta içi yaptığı Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında, listelerinde yer vereceği aday profilini oluşturdu. Buna göre KCK davası kapsamında cezaevinde bulunan bazı isimler BDP’nin adayları arasında yer alacak. Bunun yanı sıra ‘Kürt ulusal bütünlüğünü’ temsil eden, ‘akil kişi’ diye tanımlanan adaylara da BDP listelerinde yer verilecek.
MYK toplantısı öncesi, 12 Eylül anayasa referandumunun ‘Yetmez ama evet’ aktivistleri Prof. Dr. Mithat Sancar, yazar Roni Margulies, Prof. Dr. Ahmet İnsel gibi bazı isimler ile İstanbul Ermeni cemaatinin önde gelen isimleri BDP lideri Demirtaş ile TBMM’de bir araya geldi.
Hayko Bağdat önerisi
Görüşmede, Demirtaş’tan geçen seçimlerde Prof. Baskın Oran’ın aday olduğu ve azınlıkların yoğun olarak yaşadığı İstanbul 2. bölgeden Ermeni bir adayın desteklenmesi istendi. Görüşmede, gazeteci-yazar Hayko Bağdat’ın İstanbul’dan aday gösterilmesi talep edildi.
Teklife sıcak bakan Demirtaş, Ermeni aday önerisini MYK gündemine taşıdı. MYK’da ise sadece Ermeni değil, Türkiye’de yaşayan diğer etnik gruplardan bazı ileri gelen kişilerin, o grubun yoğun olarak yaşadığı bölgelerden aday olabileceği konusunda prensip kararı alındı. Ancak aday isminin belirlenmesi için erken olduğu vurgulandı.
Rakel Dink’e teklif
‘Yetmez ama evet’ aktivistlerinin daha önce Hrant Dink’in eşi Rakel Dink’e teklif götürdüğü, ancak Dink’in reddettiği belirtildi
http://www.radikal.com.tr/Radikal.aspx?aType=RadikalDetayV3&ArticleID=1040572&CategoryID=78

Yorumlar kapatıldı.