İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan’dan Ragıp Zarakolu’na Yaşamboyu Onur Madalyası

 Vercihan Ziflioğlu
“Türkiye Insan Hakları Derneği kurucusu, yayıncı ve gazeteci Ragıp Zarakolu’na Ermenistan’dan Hagop Meghabart Yaşam Boyu Onur Madalyası verildi. Zarakolu, Türkiye’den bu ödüle değer bulunan ilk isim. Zarakolu ‘Bu ödülü almak benim için onur, ilk olabilirim ama benden sonra da bu ödülü alacak Türkiyeli aydınlar olacağına inancım sonsuz’ dedi.”

VERCİHAN ZİFLİOĞLU
ISTANBUL – HURRIYET DAILY NEWS
Türkiyeli aydın Ragıp Zarakolu’na Ermenistan Milli Kütüphanesi tarafından Hagop Meghabart Yaşam Boyu Onur Madalyası verildi. Türkiye Insan Hakları Derneği’nin kurucusu, Uluslararası Belge Yayıncılık’ın sahibi, gazeteci ve aktivist Zarakolu ödülünü salı günü Başkent Yerevan’da düzenlenen törenle aldı. Yerevan’a gidişinin hemen öncesinde Hurriyet Daily News and Economic Review’un sorularını yanıtlayan Zarakolu ödülün kendisi için manevi açıdan son derece önemli olduğunu söyledi. Bu ödülü Türkiye’den alan ilk isim kendisi olsa da devamının geleceğine yürekten inandığını söyleyen Zarakolu şöyle devam etti: “Çünkü Türkiye’de yaşanan acıları dile getirmekten korkmayan, insan haklarını temel kriter alan benim gibi pekçok aydın entellektüel var. Üstelik bu kişiler yaşananları soykırım olarak adlandırmaktanda korkmuyor.” Türkiye Yayıncılar Birliği – Yayımlama Özgürlüğü Komitesi Başkanı olan Zarakolu ulusal ve uluslararası çapta fikir ve ifade özgürlüğü dalında pekçok prestijli ödülün sahibi. Ödülleri arasında  Saraybosna’daki Uluslararası Araştırmaları Birliği (IAGS) Ödülülü başta olmak üzere, Norveç Yazarlar Bairliği tarafından verilen Ifade Özgürlüğü Ödülü ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen “İfade Özgürlüğü Ödülleri bulunuyor. 
“Tahribatlar artıyor”
Türkiye-Ermenistan arasında futbol diplomasisiyle 2008 yılında başlayan fakat dondurulan protokollerle rafa kaldırılan diplomatik yakınlaşma sürecine vurgu yapan Zarakolu şunları söyledi: “İlişkilerin normalleştirilmesi yönünde samimi adımlar atılmıyor, Türkiye’den dünyaya çizilen tablo normalleşme yönünde adımlar atıldığı yönünde oysa gerçekte yol alınmıyor, çünkü adımlar samimi değil.” İki ülke arasındaki ilişkilerin bu tutum nedeniyle daha da içerisinden çıkılmaz bir hal aldığına değinen Zarakolu şöyle devam etti: “Halkların beklentisi yükseliyor karşılık bulmayınca tahribatlar daha da artıyor.” 
Saldırıya uğradılar, hapsedildiler
Zarakolu, 2002 yılında kaybettiği eşi Ayşenur Zarakolu’yla birlikte ilk önce 1977 yılında Uluslararası Belge Yayıncılığı kurdu. Ayşenur Zarakolu’da Türkiye Insan Hakları Derneği’nin kurucu isimleri arasındaydı. Henüz yetmili yıllarda Ragıp Ve Ayşenur Zarakolu çifti Ermeni ve Kürt sorununu Türkiye’nin gündemine taşıdı. Uluslararası Belge Yayıncılık tarafından bu konuda pek çok kitap basıldı. Sancılı yıllardı bu yüzden yayınevi saldırıya uğradı. Zarakolu çifti yayımladıkları kitaplar yüzünden hapsedildi. Biz doğru bildiklerimizi savunduk, doğrularımızın arkasında durduk diyen Zarakolu şöyle devam etti: “Türkiye’de kendini liberal olarak tanımlayan pekçok aydın yaşanan acıları dile getirmekten hep kaçındı. Liberal olduklarını söylediler fakat soykırım kelimesini kullanmaktan hep kaçındılar. Oysa bir kelime yaşanan acıların paylaşımı tüm sorunları kökünden çözecek.”
İmza kampanyalarına destek
Zarakolu, bir insan hakları savuncusu olarak Türkiye’deki gibi Ermenistan’da yaşanan ihlalleri de boykot ediyor ve imza kampanyalarına birinci elden destek veriyor. Zarakolu’nun öncülük ettiği kampanyalara Türk aydınlar da destek veriyor. Ermenistan yaşadığı sancılı tarihin yüklerini taşıyan genç bir cumhuriyet diyen Zarakolu şöyle devam etti: “Türkiye Cumhuriyeti kurulalı 88 yıl oldu fakat hala pekçok sorunun üstesinden gelemedik. İnsan Hakları ve demokrasi konusunda almamız gereken önemli bir yol var. Ermenistan henüz 19 yıllık genç bir cumhuriyet Sovyet deneyiminden geliyor dolayısıyla yaşadığı süreç çok normal.” Türkiye-Ermenistan arasındaki kapalı sınır kapılarına vurgu yapan Zarakolu biz insan hakları savunucuları olarak kapalı sınırlar istemiyoruz dedi ve düşüncelerini şu sözlerle özetledi: İki ülke ve iki halk arasında diyalog köprüsü gerçekten kurulmak isteniyorsa bu konuda samimiysek o halde güven verici adımlar atmamız gerekiyor.”

Not: Haberin Orijinali İngilizce olup

http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=turkish-human-rights-defender-receives-medal-in-armenia-2011-02-16 linkinden izlenebilir. Haber Türkçe’ye tercüme eden arkaşımıza teşekkür ederiz.

Yorumlar kapatıldı.