İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hıristiyanlardan Mor Gabriel çağrısı

Almanya’daki dini kuruluşlar; Protestan Kilisesi Konseyi ve Piskoposlar Konferansı ortak bir açıklama yaparak, Mor Gabriel Manastırı’nın korunmasını istedi. Alman hükümetine de harekete geçmesi için çağrıda bulunan kiliseler, “Dünyadaki en eski Hıristiyan ibadethanelerden olan Mor Gabriel’in korunması AB üyeliği önündeki en önemli şart” görüşünü dile getirdiler. 

Mardin’in Midyat ilçesindeki Süryanilerin en kutsal mekanı olan Turabdin’de bulunan 1600 yıllık Mor Gabriel Manastırı arazisinin koruculara verilmek istenmesi, Avrupa’daki Hıristiyan kuruluşları tarafından sert şekilde eleştirildi. 397 yılında kurulan manastırın üzerinde bulunan toprakları için başta Hazine ve Orman İdaresi’nin olmak üzere 6 ayrı dava açılmış durumda.
Almanya’daki kilise ve dini kuruluşların çatı görevini gören Piskoposlar Konferansı’nın Başkanı Dr. Robert Zollitsch ve Piskoposlar Konferansı’nın Başkanı Nikolaus Schneider ortak bir açıklama yaparak, konuya ilişkin hassasiyetlerini belirttiler. Mor Gabriel’ın geleceğine ilişkin yargı sürecini büyük bir kaygıyla izlediklerini belirten din adamları Alman hükümetine “harekete geç” çağrısını yaptılar.
Manastırın Süryanicenin korunması ve Süryani kültürünün ayakta kalması için büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çeken Zollitsch ve Schneider devamla şunları söylediler: “Dünyadaki en eski Hıristiyan merkezlerinin başında gelen Mor Gabriel’i korunması gereken, şimdi yargı kıskacında. Türk hükümeti, AB üyelik şartları gereği harekete geçmeli ve bu tarihi yapıyı koruma altına almalı.”
“MOR GABRİEL’E DOKUNMA”
Manastırın korunması ve açılan davaların son bulması amacıyla İzmir Barış Meclisi öncülüğünde ise imza kampanyası başlatıldı. İsteyenlerin “morgabrieledokunma.com” adlı internet sitesinde destek verebileceği kampanyada şu çağrı yapıldı:
Mor Gabriel Manastırı, Süryani tarihinin bir mirasıdır bizlere. Kaç bin yıldır nice acılarla beraber kardeşçe yaşama da tanık olmuştur. Mezopotamya topraklarından yüzyıllardır kan fışkırıyor, acılar, yok oluşlar, zulümlerle sulanan bu topraklarda artık Barış Çiçekleri yetişmeli. Süryaniler işgalci değildir.
Anavatanlarında korkusuzca ve de insanca yaşayabilmelidirler. Dini inançları ne olursa olsun kadim topraklarda bu rengin yok olmaması için hep birlikte İzmir barış Meclisi olarak İzmir’den Mezopotamya’ya doğru bir imza kampanyası başlattık, desteklerinizi bekliyoruz.”
ANF NEWS AGENCY
http://www.firatnews.com/index.php?rupel=nuce&nuceID=40333

Yorumlar kapatıldı.