İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Hrant Dink davası genişliyor: 28 yetkiliye soruşturma açıldı

Kadir Kökten   
İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen Hrant Dink cinayetiyle ilgili davaya dün avukatların talepleri damgasını vurdu. Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, cinayetle ilgili kitaplarda yer alan bazı belgelerin dosyada bulunmadığını vurguladı ve soruşturmanın genişletilmesini, askerî belgelerin Genelkurmay’a sorulmasını istedi. Bunun üzerine savcı önemli bir bilgi verdi. Cinayette ihmali olduğu ileri sürülen 28 kamu görevlisi hakkında soruşturma açıldığını duyurdu. Bunlar arasında eski İstanbul Valisi Muammer Güler ile Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah da yer alıyor.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesiyle ilgili davanın 16. duruşması dün görüldü. Ailenin avukatı Fethiye Çetin, dünkü duruşmada bir kez daha soruşturmanın genişletilmesine ilişkin taleplerde bulundu. Son dönemlerde yayımlanan ve Dink suikastını konu alan iki yeni kitapta yer alan kimi belge ve bilgilerin bugüne kadar yargılama makamlarına sunulmadığını anlattı. Bu bilgi, belge ve iddiaların suikastın arka planının aydınlatılabilmesi açısından son derece mühim sorular ortaya attığını söyledi.
Bugün Gazetesi Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan’ın geçtiğimiz ay yayımlanan, ‘Bi Ermeni Var’ isimli kitabında yer alan bir belgeden bahsetti. Genelkurmay Psikolojik Harp Tabur Komutanlığı’nca hazırlanan ve Genelkurmay Başkanlığı Psikolojik Harekat Daire Başkanlığı’na sunulan ‘Yayın Analizi’ konulu 23 Ocak 2002 tarihli Topçu Albay İsmet Kaytaz imzalı belgede, Agos Gazetesi ve yazarlarının fişlendiğine ilişkin bilgiler olduğunu aktardı. Çetin, “Bu nedenle, Genelkurmay Başkanlığı’ndan, Agos Gazetesi ve yazarlarının fişlenmesine neden gerek görüldüğünün, Genelkurmay’ın vatandaşları ve gazeteleri fişleme görevinin yasal dayanağının ne olduğunun sorulmasını talep ediyoruz. Ayrıca, bu fişlemenin hangi maksatla yapıldığının ve bu belgelerin hangi projeler ya da operasyonlarda kullanıldığının sorulmasını istiyoruz.” diye konuştu. Müdahil avukatlarından Arzu Becerik ise AİHM’nin Dink cinayeti ile ilgili olarak Türkiye’yi mahkum ettiğini hatırlattı.
Türkiye’nin bu karara itiraz etmediğini ve hükmün kesinleştiğini söyledi. Bu nedenle AİHM kararlarının uygulanmasını talep etti. Talepler üzerine Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu, ailenin önceki dilekçesinde ismi geçen kamu görevlileri hakkında soruşturma başlatıldığını açıkladı. Çavuşoğlu bu konuyla ilgili taleplerin bu dosyaya gönderilmesini istedi. Bu arada, Dink’in katil zanlısı Ogün Samast, İstanbul Çocuk Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki ilk duruşmasında 28 Şubat’ta hakim karşısına çıkacak.
Avukat Fethiye Çetin: Umarım sonu getirilir
Duruşma sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Dink ailesinin avukatı Fethiye Çetin, AİHM kararının kesinleşmesinden sonra Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde bulunan ve Hrant Dink cinayeti soruşturmasını gerçekleştiren özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na bir dilekçe verdiklerini hatırlattı. Çetin, “O dilekçede dedik ki, ‘AİHM kararı gereğince dilekçemizde yazılı kamu görevlileri hakkında yeni soruşturma açılması lazım. Ve görevsizlik kararı vermeyin. Bu sizin görev alanınıza giriyor.’ Savcılık bu aşamada her zaman yaptığının aksine görevsizlik kararı verip dosyayı göndermeyip burada ayrı bir soruşturma dosyasıyla, bu soruşturmayı yürütüyor. Yani aralarında Celalettin Cerrah’ın da, Ali Öz’ün de, Ramazan Akyürek’in de bulunduğu 28 kamu görevlisi hakkındaki soruşturma savcılıkça yürütülüyor. Bunun içinde Muammer Güler de var, Ergun Güngör de.” ifadelerini kullandı. “Siz bekliyor muydunuz bu soruşturmayı?” sorusuna ise şu cevabı verdi: “Bekliyorduk. Şu anda ayrı bir soruşturma dosyasıyla bu soruşturma yürütülüyor. Bu son derece iyi, olumlu bir gelişmedir. Umarım bunun sonucu gelecek.” Duruşma 28 Mart’a ertelendi.
DDK harekete geçti
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün talimatıyla Hrant Dink’in öldürülmesini incelemeye alan Devlet Denetleme Kurulu (DDK), Dink ailesi ve avukatlarının adres ve iletişim bilgilerini istedi. DDK, geçtiğimiz ay Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün verdiği talimat doğrultusunda Dink cinayetini incelemek üzere çalışmalara başlamıştı. 19 Ocak 2007 tarihinde işlenen cinayeti incelemeye başlayan DDK, Dink ailesi ve avukatları ile temasa geçti. Kurul, ailenin ve avukatların adres ve iletişim bilgilerini istedi. İletişim bilgilerini isteyen kurulun önümüzdeki günlerde Dink ailesi ve avukatları ile görüşeceği öğrenildi.

http://www.haberturk.com/kultur-sanat/haber/598804-iste-cennetin-kapisi-galeri

Yorumlar kapatıldı.