İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Almanya’daki Müslümanların Haklarının Korunması İçin Cemaat Kütüğü Sistemi

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Almanya’da yaşayan Müslümanların güç birliği yapmaları ve haklarını aramalarını daha da kolaylaştırması için cemaat kütüğü çalışmalarına başladı. DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Kılıçarslan, Almanya’da İslam dininin resmen bir din statüsünde tanınması, camilerin kilise ve havralar gibi mabet muamelesi görmesi ve imamların papazlar ve hahamlarla aynı konumda olmasının yanı sıra Müslüman çocukların okullarda Federal Anayasa’da belirtilen şartlara dayalı bir İslam Din Dersi verilmesini sağlamak için bu adımı attıklarını söyledi..   

Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (ditib) Almanya’da Yaşayan Müslümanların Güç Birliği Yapmaları ve Haklarını Aramalarını Daha da Kolaylaştırması İçin Cemaat Kütüğü Çalışmalarına Başladı
Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Almanya’da yaşayan Müslümanların güç birliği yapmaları ve haklarını aramalarını daha da kolaylaştırması için cemaat kütüğü çalışmalarına başladı. DİTİB Yönetim Kurulu Üyesi Ayten Kılıçarslan, Almanya’da İslam dininin resmen bir din statüsünde tanınması, camilerin kilise ve havralar gibi mabet muamelesi görmesi ve imamların papazlar ve hahamlarla aynı konumda olmasının yanı sıra Müslüman çocukların okullarda Federal Anayasa’da belirtilen şartlara dayalı bir İslam Din Dersi verilmesini sağlamak için bu adımı attıklarını söyledi.. Kılıçarslan, “Cemaat kütüğü sayesinde Müslümanları kayıt altına alarak varlıklarını korumayı ve resmi muhatap olarak tanınmayı hedefliyoruz.” dedi.
Din dersini vermek için dini cemaatlerin üye sayısını kayıt altına alması Almanya şartlarında önem taşıyor. Almanya’da yaklaşık 900 bin civarında okul çağında Müslüman çocuğun yaşadığını tespit eden DİTİB, ilk olarak belli bir üye sayısına sahip olduğunu Alman makamlarına ibraz edecek. Amaç, İslam Din Dersi’ni organize edebilecek bir altyapı oluşturmak ve devletin şartları yerine getirmiş muhatapları arasında yer almak.
Kılıçarslan’ın verdiği bilgiye göre, ‘cemaat kütüğü’ sayesinde Almanya’da yaşayan Müslüman kitle hakkında daha fazla bilgi sahibi olunacak. Böylece resmi kurumların hangi yaş grubundan kaç kişiye hitap edildiği, hangi şehirde kaç çocuğun İslam Din Dersi’ne katılacağını planlaması mümkün olacak. Ayrıca bu işlem, bir kişinin Müslüman olduğuna dair resmi bir belge niteliği taşıyacak ve yalnız kalan ve haklarını kullanamayacak durumdaki Müslümanların hakları DİTİB tarafından korunabilecek. Mesela ölüm halinde cenazenin yakılması bu kayıt sayesinde önlenmiş olacak.
Cemaat kütüğü aynı zamanda bir tarih arşivi olarak hizmet edecek, aradan yüzyıllar geçse de Müslüman nesillerin varlığını ispat edecek; istatistiki olarak Almanya’da ne zaman kaç Müslüman’ın yaşadığı bilinecek. Yeni doğan çocukların Alman olarak kayda geçtiğini ve yüz binlerce insanın köken ve dini kimliğinin kayıt dışı kaldığını da göz önünde bulundurarak bu uygulamayı planlayan DİTİB, kütük sayesinde bu problemin de önüne geçilmesini sağlayacak. CEMAAT KÜTÜĞÜNE KİMLER KAYDEDİLECEK?
Doğumdan itibaren her Müslüman Cemaat Kütüğü’ne kaydolabilecek. Kütük sadece idari bir işleve sahip olacak ve kayıtlı kişilerin Müslüman olduğunu belgeleme özelliği taşıyacak. DİTİB üyesi olsun veya olmasın Müslüman olduğunu söyleyen bütün yetişkinler, kendileri ve aile fertlerini cemaat kütüğüne kaydettirebilecek. 14 yaşını doldurmuş her Müslüman kendi iradesiyle kütüğe kaydolma veya silinmeyi isteme hakkına sahip olabilecek. Kayıt, DİTİB camilerinde görevli imam ve yönetim kurulu tarafından verilen formların doldurulması şeklinde gerçekleşecek.
Cemaat kütüğüne kişinin, eşinin ve çocuklarının şahsi bilgileri kaydedilecek. Bu bilgiler sadece kayıt yapan DİTİB cami derneği tarafından kişinin rızası ile yapılacak ve değiştirilebilecek. Bilgiler, DİTİB Genel Merkezi’nce şifreli ve azami koruma sağlayan bilgisayar programı yardımıyla saklanacak ve korunacak. Okul çağındaki çocukların bilgileri, ancak İslam Din Dersi uygulaması için bağlı bulunulan Okul Dairesi’ne verilecek. Kayıtlı Müslümanlar hakkında istatistiki rakamlar dışında hiçbir kurum ve kuruluşa veya şahsa bilgi verilmeyecek. – MÜNİH (Cihan Haber Ajansı) 04.02.2011 11:01[2516172]
 http://www.haberler.com/almanya-daki-muslumanlarin-haklarinin-korunmasi-2516172-haberi/2516172/

Yorumlar kapatıldı.