İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Bağış ‘Soykırım Günü’ne katıldı

Baş müzakereci Bağış Polonya’nın Krakov kentinde düzenlenen anma törenine katıldı. Devlet Bakanı ve Baş müzakereci Egemen Bağış, Polonya’nın Auschwitz-Birkenau bölgesindeki temerküz kampında düzenlenecek olan “Yahudi Soykırımı (holokost) Kurbanlarını Anma” törenine katılmak üzere bugün Polonya’nın Krakov kentine geldi.

Krakov Havaalanında Türkiye’nin Varşova Büyükelçisi Reşit Uman ve büyükelçilik mensupları tarafından karşılanan Bağış ve beraberindeki heyet, VIP salonunda bir süre dinlendikten sonra karayoluyla kente yaklaşık 60 kilometre uzaklıktaki Auschwitz-Birkenau bölgesine hareket etti.
BM Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) tarafından düzenlenen “Yahudi Soykırımı Kurbanlarını Anma” etkinliğine, AB üyesi ülkelerden çok sayıda politikacı ve akademisyenin katılacağı bildirildi.
Bu arada Auschwitz-Birkenau temerküz kampında yapılacak anma programına, TBMM AB Uyum komisyonu Başkanı Yaşar Yakış ile Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Başkanı ve AK Parti Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu da katılacak.
Çavuşoğlu’nun anma töreninin kapanışında bir konuşma yapması bekleniyor.
Auschwitz-Birkenau temerküz kapındaki programa katılacak olan Bakan Bağış ve beraberindeki heyetin, bugün akşam saatlerinde Türkiye’ye dönmek üzere Polonya’dan ayrılmaları öngörülüyor.
-YAHUDİ SOYKIRIMI –
Adolf Hitler’in Yahudiler aşta olmak üzere düşman ilan ettiği grupları toplamak ve yok etmek üzere Polonya’da kurduğu üç temerküz kampının en büyüğü olarak bilinen Auschwitz-Birkenau Kampında, çeşitli kaynaklara göre bir milyonu Yahudi olmak üzere 1,11 milyon insan öldürüldü.
1940 yılında kurulan Auschwitz-Birkenau Kampına bir milyonu Yahudi olmak üzere Avrupa’nın çeşitli ülkelerinden toplam 1,3 milyon insan yerleştirildi.
Kampa toplanan bu 1,3 milyon kişiden 900 bininin doğrudan gaz odalarına gönderilerek veya Nazi askerleri tarafından vurularak öldürüldüğü, diğer 200 bin kişinin ise hastalık, kötü beslenme veya tıbbi deneyler sonucu öldüğü belirtiliyor.
Yüzlerce hektarlık alana kurulan temerküz kampının demir mazgallardan oluşan ana giriş kapısının üzerinde, “Arbeits Macht Frei” (Çalışmak Özgürleştirir) yazılı bir tabela asılmıştı.
Auschwitz-Birkenau Kampı, 1979’da UNESCO tarafından İnsanlığın Kültür Mirası listesine alınmıştı. Auschwitz-Birkenau Kampının kalıntıları ve Yahudi mezarlığını, devlet müzesi ve soykırımı anma mekanı olarak kamuya açan UNESCO, her yıl 1 Şubat günü “Yahudi Soykırımını Anma” etkinliği düzenliyor.
A.A.

http://www.gercekgundem.com/?p=348341

Yorumlar kapatıldı.