İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni Azınlık Okullarında Karma Evliliklerden İlk Jenerasyon

Vercihan Ziflioğlu
“Türk-Ermeni karma evliliklerden doğan ilk kuşak öğrenciler MEB’in yayımladığı genelgeyle artık İstanbul genelindeki toplam 18 Ermeni Okulu’nda eğitim alıyor. MEB’in yenilikleri sadece bunlarla sınırlı kalmadı 2011-2012 öğretim yılında Türkiye’de yaşayan Ermenistan uyruklu çocuklar da eğitim hakkından yararlanacak. Okul Müdürü Karekin Barsamyan ‘Bu karar Türk-Ermeni halklarının diyaloguna katkı sağlayacak’ dedi.”

VERCİHAN ZİFLİOĞLU
ISTANBUL – HURRIYET DAILY NEW
Türk-Ermeni karma evliliklerindeki artış nedeniyle İstanbul’daki Ermeni azınlık okulları yeni bir sürecin eşiğinde. Karma evliliklerden doğan ilk jenerasyon öğrenciler İstanbul genelindeki toplam 18 Ermeni azınlık okulunda eğitim görüyor. Daha önceki yıllarda okul kayıtları sırasında anne ve babanın Ermeni Apostolik kilisesi mensubu olması şartı aranırken artık Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl yayımlanan genelgeye göre anne ya da babadan birinin bu şartı taşıması yeterli olacak. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgedeki değişiklikler sadece karma evliliklerden doğan çocuklarla sınırlı kalmayacak, 1988 yılından bu yana kaçak yollarla çalışmak amacıyla ülkeye giren Ermenistanlı ailelerin çocuklarının da eğitim alabilmesi için yeşil ışık yandı. 2011-2012 öğretim yılında oturma ve çalışma hakkına sahip olan Ermenistanlıların çocukları da Ermeni azınlık okullarında okuma şansına sahip olacak. Hurriyet Daily News and Economic Review yeni gelişmelerle ilgili Nişantaşı’ndaki Özel Pangaltı Ermeni Lisesi (In Turkish)/ Özel Mıhitaryan Ermeni Lisesi (in Armenian) Müdürü Karekin Barsamyan’la konuştu. Öğrencilerimiz arasında artık nüfusunda Müslüman yazan da var annesi ya da babası Süryani yâda Rum olan da diyen Barsamyan şöyle devam etti:”Karma evlilikler her geçen gün artıyor, bu öğrencilerin bazılarının nüfuslarında Müslüman yazabilir fakat Ermeni-Hıristiyan kültürüyle yetişiyorlar ve gelecekte kimliklerine kendileri karar verecek.” Ermenistanlı çocuklarla ilgili de açıklamalarda bulunan Barsamyan şöyle devam etti:”Milli Eğitime geçen yıl bu konuda resmi başvuru yaptık pek çok Ermenistanlı çocuk eğitim hakkından mahrum başvurumuz olumlu karşılandı, büyük bir olasılıkla gelecek öğretim yılında onlara da kapımızı açacağız.” Mıhitaryan Lisesi, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan özel kararnameyle Ermeni azınlık okulları arasında “Koordinatör Okul” statüsünde.
Osmanlı’da Ermeni okulları
Barsamyan Osmanlı İmparatorluğu döneminde azınlık okulu gibi bir kavram yoktu, okullarımız özel okul statüsündeydi dedi ve ekledi: “Eğitim seviyesindeki üstünlük nedeniyle Ermeni asıllı öğrencilerin yanı sıra Türk-Müslüman öğrencilerde okullarımızda eğitim alıyordu. Pek çok Paşa, Prof., edebiyatçı bu okullardan yetişti.” Her eğitim öğretim yılı öncesinde velilerden öylesine talepler geliyordu ki zorlanıyorduk diyen Barsamyan Milli Eğitim Bakanlığı’nın verdiği kararın son derece yerinde bir karar olduğunu vurguladı ve şunları söyledi: “Sevgi din, dil, kültür farkı tanımıyor, ailelerde çocuklarını okullarımıza göndermekte herhangi bir sakınca görmüyor biz neden çocukları okullarımıza kabul etmeyelim. Batı Ermenicesi UNESCO’nun kaybolmaya yüz tutan diller sınıfına girdi, bu çocuklar gelecekte dilimizi yaşatacaklar.” Barsamyan Türk-Ermeni ilişkilerinin geleceğinden umutlu olduğunu söyledi ve ekledi: “Çocukları gözlemliyorum ilişkileri son derece iyi, bu durum gelecekte hiç kuşkusuz iki halkın diyaloguna da katkı sağlayacak.”
“Çocuğumla Ermenice öğreniyorum”
Daily news Istanbul genelindeki üç farklı okulda karma evlilik yapan velilerle konuştu. Velilerden ikisi kimliklerini deşifre etmek istemediklerini söyledi, Elif Baharol’sa kimliğini açıklamakta bir sakınca görmediğini söyledi. Daily news’un sorularını Türk-Müslüman kökenli anneler cevapladı, babalarsa sessiz kalmayı tercih etti. Baharol 7 yıl önce evlilik yaptığını söyledi. 4 yaşında bir çocukları olan Baharol çifti boşanmak üzere. Eşimle anlaşmazlığımız ekonomik nedenlerden diyen Baharol din ve kültür farkı nedeniyle sorun yaşamadıklarını söyledi ve ekledi: “Boşansam bile çocuğum babasıyla görüşecek, hiç kuşkusuz okuluna devam edecek ve olması gerektiği gibi Ermeni-Hıristiyan kültürü alacak.” 38 yaşındaki Hacer Hanım’sa son derece mutlu bir evlilik hayatı olduğunu söyledi. Hacer Hanım’ın biri 12, diğeri 6 yaşında iki çocuğu var. Çocuklarının ikisinin de Ermeni okulunda eğitim aldığını söyleyen Hacer Hanım, onlarla birlikte bende Ermenice öğreniyorum dedi. 34 yaşındaki Aylin Hanım’sa Muş kökenli. Geçen ay cinayete kurban giden Soney ve Zekeriya Vural çiftinin akrabası. Ailesinin 1915 olayları sırasında Müslümanlığa geçtiğini ve koyu Müslüman olduğunu söyleyen Aylin Hanım şöyle devam etti: “Son derece tutucu bir ailem var fakat bir Ermeniyle evlenmeme ses çıkarmadılar.” 9 yaşında bir oğlu olduğunu söyleyen Aylin Hanım çocuğun kimlik bunalımı yaşadığını söyledi ve ekledi: “Büyükannem ve dedem Müslüman sen nasıl Hıristiyan oldun babamla evlendin diye soruyor. Gerektiğinde başörtüsü takıp camiye de gidiyorum, kilisedeki ayine de katılıyorum bu durum onun kafasını karıştırıyor ona anlayacağı şekilde anlatmaya çalışıyorum.” Çocuğunu Ermeni azınlık okuluna yollama nedenini Aylin Hanım şu sözlerle aktardı: “Ben öğrenemedim hiç değilse o dilini ve kültürünü öğrensin.” Öldürülen Zekerya Vural’ın kuzeni olduğunu söyleyen Aylin Hanım şöyle devam etti: “O da benim gibi Müslümanlaşmış bir Ermeniydi, artık kimse dini, dili ve aidiyeti yüzünden öldürülmesin çok acı bir cinayet yaşandı.”  
 Not: Haber İngilizce olup bir arkadaşımız tarafından Türkçe’ye çevrilmiştir. Kendisne teşekkür deriz.Haberin orijinalini http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=armenian-schools-open-doors-to-a-different-audience-2011-01-27  linkinden okuyabilirsiniz.HYETRT

Yorumlar kapatıldı.