İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Ve Onun Çökmekte Olan Ordusu

Asef Zeynal
Bu ülke, egemenliğinden ve bağımsızlığından verdiği taviz karşılığında yabancı devletlerden aldığı maddi yardımı, yabancı ülkelerin çıkarlarının sağlanması adına, işgalci ordusunun güçlenmesine ve silahlanmasına harcıyor.

Dünya basınında sık sık çökmekte olan Ermenistan Ordusu hakkında bilgiler yayınlanmaktadır. Bu bilgilerde Ermeni gençlerinin askeri hizmete gitmek istemedikleri, çeşitli bahanelerle askeri hizmetten uzaklaşmaya çalıştıkları vurgulanmaktadır. Ermenistan Ordusu’nda yaşanan olaylar, orduda üst düzey subayların yasa dışı faaliyetleri, intihar olaylarının oranlarının giderek artması, orduda düzenin olmaması, askerlerin kendi arkadaşlarını katletmeleri, gençlerin askeri hizmete gitmek istemediklerinin temel nedenleridir. Ayrıca, Ermenistan`da başarısız iç politikada antidemokratik rejim, yolsuzluk, yoksulluk, sosyal adaletsizlikler de Ermenistan Ordusu’nu olumsuz etkilemektedir. Ermenistan`ın saldırgan dış politikası, komşularına toprak iddiası, komşularıyla uzun yıllardır devam eden gergin ilişkiler, bu ülkeyi zor duruma sokmuş, büyük maddi kaynakları getireceği öngörülen bölgesel projeler dışında bırakmıştır. Ermenistan yöneticileri iş politika da olmasa da, dış politikada yanlış adımlarını fark etmeleri gerekirdi. Fakat bu yanlış politika kendi istekleri ile yapılmamaktadır. Çünkü Ermenistan hiçbir zaman bağımsız bir devlet olmadı, daima büyük devletlerin kendi çıkarlarını sağlamak için bir vasıta rolünü oynamaktadır ve ya oynatılmaktadır.
Genellikle, Güney Kafkasya’da ileri karakol devlet statüsünde olan Ermenistan tüm alanlarda, özellikle askeri alanda uyguladığı yetersiz ve savsak politika sonucunda hem de iç sorunlar arasında sıkışmaktadır. Bu politika sonucunda, Ermenistan bu gün fakir nüfusunun memnuniyetsizliği ile sosyal patlama noktasına ulaşmış. Ayrıca, Ermenistan`nın bağımlı ve yabancı ülkelerin çıkarlarının savunulması doğrultusunda yaptığı dış politika sonucunda komşularının güvenini kaybetmektedir. Ermenistan’ın adı uluslararası kuruluşların hazırladığı raporlarda yolsuzluğun yaygınlaştığı, ekonomik gelişme temposunun yıldan yıla azaldığı, fakirlik düzeyinin hızla arttığı ülkeler sırasında ön sıralarda yer alıyor. Bu ülke kendi siyasi iradesinden, egemenliğinde ve bağımsızlığından taviz verilmesi karşılığında, yabancı devletlerden aldığı maddi yardımı, Ermenistan`da demokrasinin gelişmesine ve ekonomik reformların yapılmasına harcamak yerine yabancı ülkelerin çıkarlarının sağlanması adına işgalci ordusunun güçlenmesine ve silah alınmasına harcıyor.
Buna rağmen Ermenistan’da siyası alandaki düzensizlik orduya da yansımıştır. Yabancı ülkelerden alınan maddi kaynaklar yolsuzluk nedeni ile gereken yerlere harcanmamaktadır. Geçenlerde Ermeni basında Ermenistan Savunma Bakanı Seyran Ohanyan ile Ermenistan Ordusu’nun birçok generali Erivan’da inşaat işi kurdukları ve onların ülkenin birçok yerinde eğlence merkezlerinin kurulmasına yatırım yaptıkları haberi yayınlanmakta idi. Haberde, Ermenistan Genelkurmay Başkanı, Orgeneral Yuri Haçaturov’ un Erivan’da bilardo kulübü adı altında faaliyet gösteren kumarhanesinin olduğu ve Savunma Bakanı Seyran Ohanyan`ın `Piramit` adlı işletmesinde striptiz kulübünün de bulunduğu kaydedilmekte idi.
Azerbaycan Milli Meclis’in Güvenlik ve Savunma Komitesi Başkan Yardımcısı Aydın Mirzezade Ermenistan`da yaşanan yolsuzluğun, ordunun düzenini nasıl etkilediği konusunda Trend ajansına şöyle dedi: “Ermenistan’da askerilikten firar etme halleri yıldan yıla artmaktadır. Orduda her hangi bir vatanseverlik duygusu kalmamış. Ermenistan`da fakirlik, yolsuzluk orduya da yansımıştır. Ordu eski silahlarla donatılmış ve gıda güvencesi berbat durumdadır. Ordu’ya ayrılan kaynakların büyük bir kısmına bazı yetkililer el koyulmaktadır “.
Eski Ermeni milletvekili, ordu komutanı Smbat Ayvazyan’ın`Regnum` ajansına verdiği demeçte, “Ermenistan Ordusu bugün Tüzük yerine, doğrudan yukarıdan gelen emirle yönetilen ceza kurumuna dönüşmektedir” dedi. Ayvazyan sadece bu 2010 yılı içinde Ermeni Ordusu’nda onlarca ölüm olayının kayda alındığı itirafında bulundu. Bu da Ermeni ebeveynlerinin çocuklarını askeri hizmete göndermemelerine neden olmaktadır. Eski ordu komutanının sözlerine göre, her yıl askeri hizmete çağrılan yaklaşık 3 bin kişi rüşvet ile askeri hizmetten muaf oluyorlar.
Savaş başlarsa Azerbaycan Silahlı Küvetleri, Ermeni Ordusu’nu kolaylıkla çöktürecek.
Ermeni Ordusu zaten çökmektedir. Azerbaycan Ordusu’nun bir hamlesi bu çöküşü yok olma noktasına getirebilir.
İşgalcilik politikasını sürdüren Ermenistan`nın artık bir devlet olarak varlığı tamamen risk altındadır. Sarkisyan rejiminin sürdürdüğü bu politika sonucunda 2010 yılı Ermenistan için finansal, ideolojik ve insan kaynaklarının tamamen tükenmesi ile hatırlanacak.
İşgalci ülke hem ekonomik, hem siyasi, hem de sosyal kriz yaşamaktadır. Bununla ilgili yapılan araştırmalar, geçtiğimiz sene dünya ekonomisinde yaşanan kriz, Ermenistan’ın ekonomisine, ayrıca en çok önem verdiği alan olan ordusunu yıkıcı etkisini gösterdi. İşgalci devletin yöneticileri bu olguyu saklamak için ara sıra `askeri öğretiler` gerçekleştirseler de, artık orduda neler olduğunu saklayamıyorlar.
Ermenistan Ordusu’nda yaşanan firar, ölüm, dövülme, rüşvet olguları, intihar ve diğer askeri suçların sayısı 2009 yılına kıyaslamada, 2010`da daha da arttı. Azerbaycan topraklarını işgal eden Ermenistan Ordusu’nda psikolojik durumun son aylarda kriz noktasına ulaşması ile ilgili Ermenistan’da faaliyet gösteren askeri sivil toplum örgütler incelemelerde bulunmaktadırlar. Bu örgütlerden biri olan `Asker Anneleri` topluma ilginç olgular açıkladı. Açıklamaya göre, Ermenistan Ordusu’nda geçtiğimiz sene 2000 kadar firar, ölüm, dövülme, rüşvet alma, intihar ve diğer askeri suç olayları yaşandı. Genelde, Ermenistan Ordusu’nda vefat eden askerler, % 80 oranında savaş dışında ölenlerdir.
Bu konudaki önemli olgulardan birisi de ahlaksızlık hallerinin Ermeni Ordusu’nda gederek artmakta olmasıdır. Hatta orduda sayısı artan eşcinselleri tespit ederek onları ordudan uzaklaştırmak için özel askeri hekim komisyonu da oluşturulmuştu.
Diğer ciddi bir olgu, orduda ayrımcılık yapılması hallerinin yaygılaşmasıdır. Öyle ki, Karabağ Ordusu’nda hizmet eden, Ermenistanlı askerlere Karabağ`lı komutanlar tarafından sürekli olarak hakaret ediliyor, fiziksel baskılar yapılıyor. Bunun sonucunda Karabağ’da bulunan askeri bölümlerde, Ermenistan`dan gelen askerlerle, Karabağlı askerler arasında sık sık çatışmalar çıkmaktadır. Araştırmalara göre, sadece geçtiğimiz yıl bu hususta 23 bıçaklı saldırı olayı yaşandı.
Ermenistan Ordusu’nda, askeri personelin sağlık durumu da ağır. Bunun temel nedeni ise askerlere kalorili ve kaliteli gıda ürünleri verilmemesidir. Askerler hijyenik olarak kötü koşullar altında hizmet etmektedirler. Bu da askerlerin sağlık durumlarını olumsuz etkilemektedir. Bu konuda yapılan araştırmaya göre, Ermenistan`da 2009 yılında 3000 asker bölgesel ve merkezi hastanelere kaldırıldı. Ayrıca 2007-2009`da Ermenistan Ordusu’nun askerleri arasında mide-bağırsak, deri-zührevi ve dizanteri hastalıklarına yakalananların sayısının 2 kat arttığı haberi de verilmektedir.
Kasım 2010`da Ermenistan`nın `Sardarabat` hareketinin girişimi ile `Son dönemlerde Ermenistan Silahlı Kuvvetleri’nde yaşanan çatışmalar` konusunda yapılan toplantıda konuşma yapan `Sardarabat` hareketinin üyesi Tigran Hzmalyan, dikkati 19 Kasım’da Ermenistan Ordusu’nda, askerin ölümü ile sonuçlanan çatışmaya çekti. `Armenia Today`ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, Tigran Hzmalyan, bu tür çatışmaları Ermenistan`da hüküm süren kişilerarası ilişkilerin orduya da yansıması ile ilişkilendirdi.
Hzmalyan, Ermenistan Ordusu’nun fakir ailelerden olan çocukları sayesinde genişlendiğini de sözlerine ekledi.
Toplantıda ordu yönetiminin durumu iyileştirmek için gerekli iradesi olmadığı ve orduda subay kadrosunun profesyonellik düzeyi düşük olduğu açıklanmakla Ermenistan ordusunun asıl iç yüzünü ortaya çıkarıldı. Ordunun yüksek kumandanlığı yolsuzlukla içine, küçük subay kadrosu ile ordunun rehber kadrosu arasındaki ilişkilerde adaletsizlik hüküm sürmektedir.
Son günler çelişkili bilgileri ile dünya gündeminde önemli bir yer alan Wikileaks, Ermenistan Ordusu’nun durumuna ilişkin de belge yayınladı. Wikileaks`in bu belgeleri bir anlamda gerçeği yansıtmaktadır. Bilgiye göre, Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan, ordunun kötü durumda olmasını Medvedev’e şikâyet ediyor. Sarkisyan`nın sözlerine göre, yönetimi altında olan kişiler hırsızlık yapıyor, orduda kaynak yetersizliği var. Cumhurbaşkanı Ermeni gençlerin askeri hizmete gitmek istemediğini, ülkeden kaçmaya çalıştığını söylüyor. Bilgide, Sarkisyan`nın Ermenistan`ın son dönemlerde orduda yüzden fazla askerinin cephe hattında değil, askerler arasındaki çatışmalar ve intiharlar sonucu kaybettikleri itirafı da yer alıyor.
Uzmanlar, her an Karabağ’da savaşın başlaması ihtimalinin olduğu bir dönemde topraklarımızı işgal eden devletin ordusunun bu duruma düşmesinin Azerbaycan için ek avantajları olduğunu düşünüyorlar. Gürcistan Diplomasi Akademisi Rektörü, ayrıca Gürcistan Cumhurbaşkanı’nın siyasal konularda eski danışmanı Soşo Sintsadze Dağlık Karabağ sorunu ile ilgili açıklaması sırasında, Azerbaycan`nın maksimum birkaç ay içinde Ermenistan’ı darmadağın ederek ve topraklarını geri alabileceğini açıkladı.
Son göstergelere göre, Azerbaycan Ordusu ister havada, ister karada düşman üzerinde çok büyük üstünlüğe sahiptir. Azerbaycan Ordusu hedefi uzak mesafeden ve net vurabilen füze sistemlerine, ayrıca düşmanın askerlerine ve araçlarına sarsıcı darbe indirmeye kadir olan diğer silahlara sahipti.
1news.com
http://www.avim.org.tr/bultentekli.php?haberid=30183

Yorumlar kapatıldı.