İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Ucube’ tartışması devam ediyor

Başbakan Erdoğan: Karşıyaka talipmiş onlar müsait yer bulabilirler! Başbakan Erdoğan, Kars’taki ‘İnsanlık Anıtı’yla ilgili eleştirilere yanıt verirken İzmir’i hedef alan sözleriyle yeni bir tartışma başlattı… Başbakan Kars’ta o gün 43 farklı eserin açılışını yaptık. O eserler içinde ne vardı biliyor musunuz? Ani Harabeleri içinde yer alan, Tigran Honest Ermeni Kilisesi vardı ve yine aynı yerde Menucehr Camisi’nin restorasyonları vardı. Orada 8 cami, 8 kilise bulunuyor ve biz, bu hükümet, onların tamamını restore ediyoruz. Bizde ayrımcılık yok. Bunları biz zenginliğimiz olarak görüyoruz. Bize bu eleştirileri gönderenler, hatta daha ileri gidip hakaret edenler Allahualem bir kere gidip, bu Kars’taki ’ucube’ diye nitelendirdiğim o eseri görmüş değiller ve görmeden konuşuyorlar, duyduklarıyla konuşuyorlar, dedi.

Başbakan Erdoğan: Karşıyaka talipmiş onlar müsait yer bulabilirler!
 Başbakan Erdoğan, Kars’taki ‘İnsanlık Anıtı’yla ilgili eleştirilere yanıt verirken İzmir’i hedef alan sözleriyle yeni bir tartışma başlattı
BAŞBAKAN Erdoğan, dün İstanbul’da Sinan Erdem Spor Salonu’nda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu açılış törenine katıldı. Başbakan Erdoğan, konuşmasında CHP’yi hedef aldı ve Kars’taki heykel ve alkol satışını düzenleyen yönetmelikle ilgili tartışmalara da değindi. Başbakan, özetle şöyle konuştu:
* MANŞETLE GENEL, MANŞETLE GİDER:
Muhalefet laf, biz eser üretiyoruz. Şunu çok açık daha önce söyledim, ’Manşetle gelen, manşetle gider’ demiştim. Aynı şeyi söylüyorum. Bizi manşetler getirmedi. Milletin desteğiyle, milletin tercihiyle, milletin hayır duasıyla gelen, bedelini millete öder. Biz buyuz. Ama komployla gelen, üfürmeyle gelen, medyanın şişirdiği yelkenle gelen de, bedeli gider, oralara öder. Aramızdaki fark bu. Şimdi, ufaktan ufaktan o bedel ödeniyor. Bu ülkenin Başbakan’ına, bakanlarına, hükümetine, en ağır hakaretleri eden, bunu da köşesinde yazacak kadar ileri giden, aynı zamanda Basın Konseyinin de başında olan şahıs, anamuhalefet partisinden rozetini aldı. Bu nasıl Basın Konseyi’nin başkanı. Kimmiş candaş medya, kimmiş yandaş medya, hepsi ortaya çıkıyor. Dökülmeye başladılar lime lime.
* HEYKEL TARTIŞMASI:
Kars’ta o gün 43 farklı eserin açılışını yaptık. O eserler içinde ne vardı biliyor musunuz? Ani Harabeleri içinde yer alan, Tigran Honest Ermeni Kilisesi vardı ve yine aynı yerde Menucehr Camisi’nin restorasyonları vardı. Orada 8 cami, 8 kilise bulunuyor ve biz, bu hükümet, onların tamamını restore ediyoruz. Bizde ayrımcılık yok. Bunları biz zenginliğimiz olarak görüyoruz. Bize bu eleştirileri gönderenler, hatta daha ileri gidip hakaret edenler Allahualem bir kere gidip, bu Kars’taki ’ucube’ diye nitelendirdiğim o eseri görmüş değiller ve görmeden konuşuyorlar, duyduklarıyla konuşuyorlar. Biz belediye başkanı yapmadık. Niye yapmadık? Çünkü orada böyle bir eserin yapılmasını istemedik. 1,2 trilyon. Arkadaş, öncelikler denilen bir şey vardır yatırımda. Kars’ın bunlardan önce alt yapıya, üst yapıya ihtiyacı var. Sen gel önce onları yap. Kaldı ki özellikle Seyit Hasan El Harakani Hazretleri’nin olduğu yerdeki cami, türbesi, etrafındaki tüm camiler, kütüphaneler, tabyalar… Orası savaş görmüş bir yer ve bunların hepsini yok farz ediyorsun, en tepe noktaya bu eserin inşa edilmesine müsaade ediyorsun. Kaldı ki bunun yapımına da Erzurum Tarih Tabiat Varlıkları Kurulu izin vermiyor. Yıkımı var, gereği yapılacak.
* İZMİR’DE YER BULABİLİRLER:
İzmir’den Karşıyaka buna talip olmuş, buyursun alsın. Onlar daha uygun, müsait bir yer bulabilirler oraya yerleştirsinler, oraya inşa etsinler. Biz neyi nerede inşa edeceğimizi, kılı kırk yararak dikkatle yapıyoruz. Bu eserin banisi bana akıl veriyor. ’Siz oradaki işsizliği giderin’ diyor. Biz sana iş bulmaya mecbur değiliz. Çok işsiz kalmışsın galiba, gidip benim o tarihi eserlerimi gölgede bırakacak yerde bunu inşa ediyorsun. 1,2 trilyon. Kusura bakma… Ben bunları konuşmamda da ifade ettim. Bunları kimse görmedi, görmez. Bunlara kimse dikkat etmedi, etmez… Neden? Çünkü işlerine gelmez. Bizim, topraklarımız üzerindeki şaheserlere sahip çıkmamız bunları ilgilendirmiyor. Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı restorasyonlarını yapıyoruz, bununla ilgilenmiyorlar. Kültüre, sanata, sanat eserine, sanatçıya en parlak dönemlerini yaşatıyoruz, bunu kabullenmiyorlar. Neden biliyor musunuz? AK Parti iktidarı yapıyor diye. Orada, Kars’ın siluetini bozan, oradaki tarihi eserlere, ecdat yadigarı bataryalara zarar veren heykel üzerinden, güya bizi yıpratacaklar. Kusura bakma, şu anda Kars halkı bile isyanda. ’Bir an önce bunu buradan kaldırın’ diyorlar.

Yorumlar kapatıldı.