İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

‘Yetkiyi silah zoruyla aldılar’

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Alevilerin asimilasyona maruz bırakıldığına dikkat çekerek, inanmanın bir hak olduğunu söyledi…Ankara- Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı öncülüğünde Alevi örgütlenmeler Büyük Alevi Kurultayı’nda bir araya geldi. Kurultay’da hükümetin ‘Alevi açılıma’ tepkiler gösterilirken “Devletin dinden elini çekmesi ve bunun için de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması” mesajı verildi…Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez Kurultay’da yaptığı konuşmada Türkiye’de farklı etnik gruplara yapılan muamelenin hakaret boyutlarına ulaştığına dikkat çekerek “Ülkemizde Kürt olmak, Alevi olmak Ermeni olmak, öteki olmak hakaret sayılmaktadır” dedi.

ANKA
Ankara- Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı öncülüğünde Alevi örgütlenmeler Büyük Alevi Kurultayı’nda bir araya geldi. Kurultay’da hükümetin ‘Alevi açılıma’ tepkiler gösterilirken “Devletin dinden elini çekmesi ve bunun için de Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması” mesajı verildi.
Anadolu Gösteri Merkezi’nde düzenlenen Büyük Alevi Kurultayı’na CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, CHP Parti Meclisi Üyesi Ercan Karakaş, Adana Cumhuriyet Savcısı İlhan Cihaner, Devlet Bakanı Faruk Çelik’in Danışmanı Nejdet Subaşı ve bunun yanı sıra 300 Alevi örgütlenmenin temsilcileri katıldı. Hacı Bektaşi Veli Anadolu Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez Kurultay’da yaptığı konuşmada Türkiye’de farklı etnik gruplara yapılan muamelenin hakaret boyutlarına ulaştığına dikkat çekerek “Ülkemizde Kürt olmak, Alevi olmak Ermeni olmak, öteki olmak hakaret sayılmaktadır” dedi.
Alevilerin sorunlarının Alevilerden kaynaklanmadığına dikkat çeken Geçmez, Alevilerin sadece inançlarını yaşamak istediklerini, Devletin elini üstlerinden çekmesini ve sivilleşmesini istediklerini belirtti. Kurultay’da zorunlu din derslerinin kaldırılması, Madımak’ın müze yapılması, Dergahların iade edilmesi mesajlarının yanı sıra Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması mesajları da verilirken, vakıf Başkanı Ercan Geçmez “Diyanet İşleri Başkanlığı biran önce kaldırılsın istiyoruz. Diyanet siyaset üreten bir kurumdur” dedi. Geçmez ayrıca, Türkiye’de sadece Sünni ve Hanefi grupların haklarının savunulduğuna vurgu yaparak, “Alevi Çalıştayı kadar Sünni Çalıştayına da ihtiyaç var. Bunların da bilinçlenmeye ihtiyacı var” dedi.
‘Paralar kimin parası?’
Anadolu Gösteri Merkezi’nde devam eden 1. Büyük Alevi Kurultayı’nda çeşitli Alevi örgütlerinin başkanları da konuşma yaptı. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız konuşmasında, kimsenin kimseye bu devirde vereceği, en ufak bir hak olmadığını söyleyerek, hükümetin Alevi Çalıştayına yönelik eleştirilerde bulundu. Alevi çalıştayında dile getirilen isteklerin hepsinin, tersinin hayata geçirildiğine dikkat çeken Balkız, “Biz ‘Diyanet kaldırılsın’ dedik, Temmuz’da çıkartılan kanunla daha güçlü bir Diyanet yarattılar. Diyanet mensuplarına dokunulmazlıklar getirdiler. Memurlar işçiler 3 kuruş için devletle pazarlık yaparken, Diyanet çalışanlarının kıdem ve tazminatları yüzde 50 ila 75 oranında artırıldı. O bütçe kimin bütçesi? Paralar kimin parası? Müslümanlar haram yer mi” diye konuştu.
‘Miktarına karşı’
Son günlerde TAPDK Yasası’nın değiştirilmesi ile gündeme gelen alkol tartışmaları ve Başbakan Erdoğan’ın “tıksırıncaya kadar içiyorlar” sözlerine de değinen Balkız, “Sayın Başbakan alkole karşı değildir miktarına karşıdır. Siz yolda devrilmiş ayyaş bir dede gördünüz mü? Herkes kendi kapısının önüne baksın o zaman” diye konuştu.
‘Yetkiyi silah zoruyla aldılar’
Balkız konuşmasında Alevilerin asimilasyona maruz bırakıldığına dikkat çekerek, inanmanın bir hak olduğunu söyledi. “Benim bir inancım varken, beni ben olmaktan çıkarmak beni kendine benzetmek hükümete, devlete, Kenan Evren’e Erdoğan’a hakmıdır, yetkimidir” diyen Balkız, “bu yetkinin 12 Eylül’de silah zoruyla alındığını söyledi. Öğretim kurumlarında Alevi öğrencilere ayrım yapıldığını öğretmenlerin ‘kimler Alevi’ sorusunu öğrencilere yönelttiğini ve okullarda zorla namaz kıldırıldığını öne süren Balkız, “Çocuklarımıza hakaret ediyorlar. Çocuklarımızı diğer çocuklardan ayrı tutuyorlar” dedi.
Müsekkin Bakan
Federasyon Başkanı Balkız, Kars’ta yaşanan anıt olayına ve Kültür Bakanı’nın açıklamalarına da göndermelerde bulundu. Bakan Ertuğrul Günay’ın Başbakan’ı sakinleştirmeye çalıştığını söyleyen Balkız, “Bundan sonra Kültür Bakanına Müsekkin Bakan desek bana kızar mı acaba” diye konuştu. Alevi köylerine zorla camiler yaptırıldığını dile getiren Balkız şunları söyledi: “Genç bir İmam’ı bu camiye atıyorlar. Okuyor ezanını, kılıyor namazını bakıyor kimse yok. Köyün kahvesine gidiyor. Gençlerle kağıt oynamayı öğreniyor. Gençlerle birlikte şarap içiyor. Bu imama yazık değil mi. Buna verilen eğitime yazık değil mi? Ucube ise, işte ucube olan budur. Bu ucubeyi değiştirip dönüştürmekte bizim boynumuzun borcudur.”
İran benzetmesi
Kurultayda konuşan Avrupa Alevi Federasyonu Başkanı Turgut Öker ise, Alevi vatandaşların asimile edilmeye çalışıldığını belirterek, “Kerbela’dan bu yana bizi yakıyorlar, eskiden bizi öldürerek yok ederlerdi. Şimdi çalıştaylarla inancımızı katletmeye çalışıyorlar” dedi. Türkiye’de Tayyip Erdoğan zihniyetinin çok şey değiştirdiğini dile getiren Öker, İran’da da aynı şeyin olduğuna işaret ederek, AKP hükümetini İran benzeri bir rejimle ülkeyi yönetmekle suçladı.
Alevi Enstitüsü Başkanı Cengiz Güleç ise Alevilerin taleplerinin sadece Alevileri ilgilendirmediğine dikkat çekerek “Biz bir özeleştiri yapalım. Biz taleplerimizde içine kapanık, sadece Alevileri ilgilendiren sorunlarmış gibi sunuyoruz. Bu toplumun sorunudur” dedi.
Pir Sultan Abdal Derneği Başkanı Fevzi Gümüş de Kurultay’da yaptığı konuşmada Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Alevilerin ‘İslam dinine tehdit olarak’ görüldüğünü ileri sürerek, “Aleviler olarak tehdit olmaya devam edeceğiz” dedi.
http://www.cumhuriyet.com.tr/?hn=208686

Yorumlar kapatıldı.