İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

HEYKEL ‘UCUBE’ AMA…

Amberin Zaman
Binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan Ermenilerin kültürel mirası hep yok sayılmıyor mu zaten? Ermeni kralların en görkemleri mekânlarından olan Ani’ye “Anı” diyen, harabelerin girişinde yer a tabelada “Ermeni” sözcüğüne yer vermeyen zihniyetten ne beklenir. Evet Aksoy’un heykeli çirkin ama ruhu güzel. Amacı güzel. Barışı simgeliyor. Ve bu kadar yüksek tutulmasını maksadı, sınırın öteki tarafında yaşayan Ermeni komşularımız tarafından görünmesini sağlamaktı. Alibeyoğlu, heykelin yanına 50 bin kişilik amfitiyatro da inşa edecekti, bir de kaleye ziyaretçi taşıyacak teleferik.

Başbakan’ın heykel alerjisi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan haklı. Kars’taki Mehmet Aksoy imzalı ”İnsanlık Anıtı” hakikaten çirkin. “Ucube” sözcüğü abartılı sayılmaz. Kars’ta kendi gözlerimle gördüğüm dev heykel, bir sanat eserinden ziyade Irak’ta Amerikan Elçiliği’ni koruyan çimento bariyerleri çağrıştırıyor. Başbakan’ın dediği gibi, şehri domine ediyor. Ancak Başbakan Erdoğan ile görüş birliğimiz bundan öteye gitmiyor.Aksoy’un heykeli tuhaf. Peki ya Başbakan’ın diğer kaldırttığını bildiğimiz heykeller için ne demeli? Eski Kars Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun Fransa’dan getirttiği “çıplak kadın figürlü bronz çeşme” de mi çirkindi? Tam tersi, şehre inanılmaz bir güzellik katıyordu. Kars’ın eski görkemli günlerini, ruhunu canlandırıyordu.
Hadi diyelim ki Başbakan’ın deyimiyle çıplak göğüslü figürler “toplumun değerlerine ters düşüyordu”. Peki ya depoya kaldırılan “kaz heykeli” veya belediye sarayının girişinde bulunan “çiçek tutan kadın” ve “koyun kucaklayan kadın” heykellerinin nesi tersti?
Naif Bey’in yerine gelen yeni Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş bunları niye söktü dersiniz?
Alibeyoğlu’na göre, Başbakan 2006 yılında Kars’a geldiğinde “Bunlar nedir böyle” diye söylenmiş. Bundan dolayı bir sonraki Kars ziyaretinin öncesinde çıplak kadın figürlü havuz “bakım” için kaldırılmış. Ardından yeniden yerine konmuş. Ama Bozkuş’un 2009 yılında göreve gelmesiyle birlikte tüm bu saydığım eserler bir anda kayıplara karışmış.
Terslikler, çifte standartlar burada bitmiyor. Evet Mehmet Aksoy’un diktiği anıtın yakınında “Seyyid Hasan el Harakani”nin türbesi duruyor. Bu madem sorun teşkil ediyor, o halde Başbakan neden türbenin tam dibinde duran ve yıllarca metruk halde sarhoşların mekân tuttuğu “12 Havariler Kilisesi” için bir çift söz etmiyor?
10’uncu yüzyılda Ermeni Bagratid Kralı Abas döneminde yapılan kilise, defalarca camiye dönüştürülmüş. Ancak en son Rus işgalinde yeniden kilise olarak hizmet veren Surp Arakelots, 1993 yılından beri cami olarak yaşamını sürdürdü ama pek uğrayan olmadı. Çünkü yanı başında Harakani Türbesi’nin bulunduğu cami var. (Dolayısıyla kilisenin camiye dönüştürülmesine hiç gerek yoktu). Son dönemde “restorasyon” bahanesiyle kilisenin duvarları ve tavanlarındaki fresklerin üstü boyandığı fotoğraflarla belgelenmiş. Bu kültürel katliam değil de nedir?
 ERMENİLERİN ADI YOK
Binlerce yıldır bu topraklarda yaşayan Ermenilerin kültürel mirası hep yok sayılmıyor mu zaten? Ermeni kralların en görkemleri mekânlarından olan Ani’ye “Anı” diyen, harabelerin girişinde yer a tabelada “Ermeni” sözcüğüne yer vermeyen zihniyetten ne beklenir.
Evet Aksoy’un heykeli çirkin ama ruhu güzel. Amacı güzel. Barışı simgeliyor.
Ve bu kadar yüksek tutulmasını maksadı, sınırın öteki tarafında yaşayan Ermeni komşularımız tarafından görünmesini sağlamaktı. Alibeyoğlu, heykelin yanına 50 bin kişilik amfitiyatro da inşa edecekti, bir de kaleye ziyaretçi taşıyacak teleferik.
Amacı, Karsı turizm merkezi haline getirmekti. Aynı zamanda Kars’ın Türklerin, Azerlerin ve Ermenilerin kaynaştığı bir kültür kentine dönüşmesini sağlamaktı. Ama Bozkuş, göreve gelmesiyle birlikte Alibeyoğlu’nun birçok projesini rafa kaldırdı. Ermeniler ve Azerbaycanlılar dahil çeşitli ülkelerden sanatçıları bir araya getiren yıllık film ve kültür festivalleri de iptal etti. Başbakan’a şirin görünmek için herhalde.
Yakında şehre plastik palmiyeler dikerse hiç şaşırmam.

Yorumlar kapatıldı.