İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Richard Giragosyan: Güney Sudan’daki gelişmeler Dağlık Karabağ sorununu dolaylı olarak etkileyecek

Richard Giragosyan: Güney Sudan’daki gelişmeler Dağlık Karabağ sorununu dolaylı olarak etkileyecek Ermenistan Ulusal ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Richard Giragosian, Capital gazetesine verdiği mülakatta Güney Sudan’da yapılan referandumu değerlendirdi. Gazetecinin “Güney Sudan’ın olası bağımsızlığı Dağlık Karabağ sorununun çözüm sürecini etkileyip etkilemeyeceği” sorusu üzerine, Giragosyan şunları soyledi:“Genellikle bu gelişme Dağlık Karabağ sorununu doğrudan etkileyemez. Ancak uluslararası ilişkilerde olumlu bir ortam oluşturulması durumunda dolaylı olarak etkileyebilir.

 Güney Sudan’daki gelişmeler bugün toprak bütünlüğü büyük bir önem taşımadığını gösteriyor. Güney Sudan’da yapılan referandum halkların kendi kaderini tayin hakkı toprak bütünlüğünden daha önemli olmasını gösterdiğini söyleyebilirz”.
Güney Sudan’daki gelişmelerin Ermeniler için Soykırımın uluslararası tanınması açısından büyük bir önem taşıdığını vurgulayan uzman “Güney Sudan’da yaşayan gelişmeler Ermeni Soykırımı’nın uluslararası tanınması sürecini de güçlendirip Türkiye’yi zayıflatıyor, çünkü Türkiye hükümeti soykırımın sorumlusu Sudan liderleri ile yakın ilişkilerde bulunuyor” diye konuştu.
Gazetecinin “Azerbaycan Dağlık Karabağ’ı sadece uluslararası toplumun baskıları sonucunda tanıyıp tanımayacağı” sorusu üzerine ise, Giragosyan şunları dedi:
“Aslında Azerbaycan’a baskılar yapılıyor. Öncelikle Azerbaycan Dağlık Karabağ savaşında yenilgeye uğratıldığını anlamak zorundadır. İkinci, Azerbaycan dünyanın gördüğünü kabul etmek zorundadır. Dünya ise Dağlık Karabağ’ın Azerbaycan’ın toprakları içinde artık yer almadığını görüyor. Üçüncü ise, Azerbaycan bölgenin geleceği uğruna savaş tehdidinden vazgeçmek zorunda kalacak”.

Yorumlar kapatıldı.