İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Yard. Doç. Dr. Can: Ermeni meselesinin kültürel boyu unutturuluyor

Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Kuramsal Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Selman Can, Ermeni meselesinin kültürel boyutunun ihmal edilmesi sonucu, onlarca Osmanlı eserinin Ermeni mimarlara mal edildiğini söyledi.

Erzurum İl Kültür Müdürlüğü’nün katkıları ile Yard. Doç. Dr. Selman Can, ‘Bilinmeyen Aktörleri ve Olayları ile Son Dönem Osmanlı Mimarlığı’ isimli eserini yayımladı. Eserin tanıtım toplantısında konuşan Yard. Doç. Dr. Can, klasik Osmanlı mimarisine ait onlarca eseri Ermenilerin sahiplendiğini iddia etti.
Yard. Doç. Dr. Can, Ermenilerin, dünya kamuoyuna sundukları argümanların temelinde Türk edebiyatı ve mimarisine yön veren millet olarak kendilerini sunduklarını söyledi.
Ermenilerin özellikle ‘Balyan Ailesi’ üzerinden İstanbul’daki Çırağan, Valide Sultan ve Beylerbeyi Sarayı gibi eserlerin sahipliğini üstlendiğine dikkat çeken Yard. Doç. Dr. Selman Can, “Ülkemizde özellikle Doğu Anadolu ve Erzurum’da Ermeniler büyük katliamlar yaptı. Bu katliamların gölgesinde maalesef Ermenilerin Türk kültürüne yönelik saldırı ve eşgal boyutu üzerine gidilmedi, hep ihmal edildi. Ermeni mezaliminin ardındaki kültürel boyuta dikkat çekmek amacıyla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün katkısıyla eserimi yayımladım.” dedi.
Kitabında Osmanlı baş mimarlarından Abdulhalim Efendi’nin eserleri, Balyan Ailesi’ne atfedilen eserlerin bilinmeyen yönlerinin ortaya çıkarıldığını da vurgulayan Can, “Osmanlı mimarlığı üzerine ilk kez yayınlanan bu eserde arşiv belgeleri ile bilinmeyenlere yeni kapı aralamakta ve pek çok olay aydınlığa kavuşturmakta.” diye konuştu.
 http://www.timeturk.com/tr/2011/01/12/yard-doc-dr-can-ermeni-meselesinin-kulturel-boyu-unutturuluyor.html

Yorumlar kapatıldı.