İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermeni-Türk ilişkileri: uzun ince bir yol

Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından biri, gerek Türkiye gerekse Ermenistan’ın ilişkilerini normale döndürmekle ilgilendiğini söyledi.Geybulla Ramazanoğlu SETimes’a verdiği demeçte, sürecin hiçbir zaman durmadığını söyledi. Ancak Ramazanoğlu, Ankara’nın aracılık rolünün doğru şekilde anlaşılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Ramazanoğlu, “Türkiye ilişkileri geliştirmek istiyor, ama bu yeterli değil. Ermenistan’ın da Azerbaycan ile sorunlarını çözüp Türkiye’yi suçlamaya son vermesi gerekiyor. Biz iyimseriz ve 2011 yılında çözüm görmek istiyoruz.” dedi.
1980 yılından beri Ermeni meselelerini araştıran emekli Türk diplomat Ömer Engin Lütem, şu anda Ankara’daki Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi’nin Ermenistan Araştırma Merkezi’ne başkanlık ediyor.
SETimes’a konuşan Lütem, Ermenistan Anayasa Mahkemesi’nin 18 Ocak 2010’da iki protokolün Ermenistan’ın Soykırımın tanınması politikasını etkilemeyeceği yönündeki kararından beri ülkeler arasında resmi temas gerçekleşmediğini söyledi.
Ancak Lütem, Türk hükümetinin normalleşme sürecinin devamı için hâlâ çaba sarfettiğini de ekledi.
“Türkiye bazı adımlar atıyor; halklar arasında bir takım girişimler oluyor, örneğin Türkiye’deki Ermeni kiliseleri tekrar açılıyor ve işliyorlar.”
Ankara’daki Türkiye Uluslararası İlişkiler ve Stratejik Analiz Merkezi başkanı Sinan Ogan, iki ülke arasındaki ilişkilerin giderek kötüleştiğini söylüyor.
“Bunun protokollerle ilgisi yok, sözlerin tutulmasıyla ilgisi var.” diyen Ogan, Türk sivil toplumunun Azerbaycan’ın Ermenistan ile arasındaki sorunlar hakkında hassas olduğunu da ekliyor.
Ogan, meselenin siyasi partilerin bu yılki seçimlerde oynayacağı ana kartlardan biri olacağını öngörüyor.
Ermenistn ilk Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan’ın üst düzey danışmanlarından biri olarak görev yapan Ermeni siyasi Girard Libaridiyan, bu yıl umut beslemek için bir neden göremiyor.
SETimes’a konuşan Libardiyan, “Umarım yanılıyorumdur. Maalesef hem Ermenistan hem de Türkiye, ilişkileri normale döndürme ve sınırı açma amaçlı basit bir bildirge olması gereken bir protokol belgesinde tüm sorunları birden çözmeye kalkıştı. Bazen fazla akıllı olmak iyi değil.” dedi.
Ancak Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Proje Müdürü Hugh Pope aynı fikirde değil. Pope, Türk ve Ermeni yetkililer arasındaki ilişkinin nispeten iyi olduğunu ve iki ülkenin sivil toplumu arasındaki temasların başladığını söylüyor.
Pope, “İki ülke arasında dolaylı ticaret ve doğrudan uçak seferleri var. Türkiye ile Ermenistan arasındaki kademeli ekonomik ve sosyal yakınlaşma dinamiği devam edecek gibi görünüyor.” diyor. (SETimes)
 Tert.am
 http://www.tert.am/tr/news/2011/01/12/turkisharmenian/

Yorumlar kapatıldı.