İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Erdoğan’ın ‘Ucube’ Dediği Anıtı Ermenistanlılar Da Estetik Bulmadı

“Noel tatilinden çıkan Ermenistan kamuoyunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kars’taki ‘İnsanlık anıtı’ için yaptığı açıklamalar gündem yaratmaya devam ediyor. Ermenistanlılar da Erdoğan gibi anıtı estetik açıdan beğenmiyor fakat ikili ilişkilerin geleceğinden endişe duyuluyor.”
VERCİHAN ZİFLİOĞLU

ISTANBUL – HURRIYET DAILY NEWS
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Kars’taki “İnsanlık anıtı” için yaptığı ucube tanımlaması Ermenistan kamuoyunu hareketlendirdi. Henüz Noel tatilini tamamlayan ülkede, Erdoğan’ın açıklamaları yankı bulmaya devam ediyor. Daily news’un Ermenistan’da çeşitli kaynaklardan aldığı bilgiye göre önümüzdeki günlerde Türkologlar ve siyaset bilimciler tarafından konuyla ilgili açıkoturumlar düzenlenecek. Ülkede konuyu tüm ayrıntılarıyla gündeme taşıyan kanalsa, Kars’a 60 kilometre uzaklıkta bulunan ülkenin ikinci büyük kenti Gyumri’de faaliyet gösteren Gala TV. Hurriyet Daily News and Economic Review’a açıklamalarda bulunan kanalın müdürü Karine Harutyunyan heykelle ilgili tüm gelişmelerinden başından beri yakından takip ettiklerini ve Kars’a çeşitli vesilelerle ziyaretler gerçekleştirdiklerini söyledi. Yaşanan gelişmeleri çok acı sözleriyle değerlendiren Harutyunyan şunları söyledi: “Erdoğan’ın yaptığı bu açıklamalar Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin ne durumda olduğunun açık bir göstergesi, diyalog istenmiyor.” Siyasetçiler halkları cezalandırıyor biz diyalog istiyoruz diyen Harutyunyan açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: “Karslılar ilk günden beri bu anıtın öneminin farkında, fakat dostluk ve diyalog kelimeleri bile kimilerini rahatsız etmeye devam ediyor.” Harutyunyan, estetik açıdan heykeli çirkin sözleriyle tanımladı.
“Heykel estetik değil”
Ermenistan’da Kars’a gerçekleştirdiği haber gezileriyle, programlarıyla ve dostluk projeleriyle tanınan yine Gyumri’deki Journalists Club Asbarez’in başkanı Levon Barseghyan yaşananları kınadığını söyledi ve ekledi: “Evet Erdoğan’ın dediklerine katılıyorum heykel estetik açıdan son derece çirkin fakat bunun çözümü yıkmak değil.” Erdoğan bir politikacı olarak siyasi manevralar yaparak oy kazanmaya çalışıyor diyen Barseghyan sözlerine şöyle devam etti: “Bunun en büyük göstergesi diyalog yanlısı Eski Belediye Başkanı Naif Albeyoğlu’nun görevden alınarak yerine milliyetçi görüşe sahip Nevzat Bozkuş’un atanması.” Türkiye-Ermenistan arasında 2008 yılında futbol diplomasisiyle başlayan ve 2010 yılında donan ilişkilerle ilgili açıklamalarda bulunan Barseghyan şunları söyledi: “Anıt yapılsın ya da yıkılsın hiç fark etmez zaten ilişkiler dondu.”
“Erdoğan samimi”
Yerevan’da yayın yapan ülkenin yüksek tirajlı ve köklü gazetelerinden Azg (Millet) Gazetesi’nin siyasi konularda yazdığı makaleler ve köşe yazılarıyla tanınan Hagop Çakıryan, Harutyunyan ve Barseghyan’ın aksine Başbakan Erdoğan’ın Türkiye-Ermenistan ilişkileriyle ilgili samimiyetine inandığını söyledi ve ekledi: “Heykelle ilgili son gelişmeleri, Türkiye-Ermenistan ilişkilerine bağlamak pek doğru değil. Ben hala Erdoğan’ın Ermenistan sınırını açmak istediğine inanıyorum fakat Türkiye sadece Ak Parti’den ibaret değil, milliyetçi kanat sınırların açılmasına karşı.” Anıtı, Kars’ı ziyareti sırasında gördüğünü söyleyen Çakıryan düşüncelerini şu sözlerle özetledi: “Estetik açıdan son derece çirkin bir anıt, sanatsal değeri olduğunu da inanmıyorum.” Kars Kalesi’nin hemen karşısında bulunan ve Kazıktepe’deki sit alanı üzerinde 2008 yılında yapımına başlanan insanlık anıtı sit alanı üzerinde inşa edildiği gerekçe gösterilerek durduruldu. Ermenistan’dan görülebilecek şekilde inşa edilen ve Eski Belediye Başkanı Naif Alibeyoğlu’nun destek verdiği heykel ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy’a ait. Heykel yasal engeller yüzünden yarım kaldı. Tamamlansaydı 130 metre yüksekliğinde olacaktı. Heykeller birbirine dostluğu simgeleyen şekilde el uzatacaklar ve heykellerden birinin gözünden özür ve pişmanlığı simgeleyen yaş akacaktı.
Not: Yazının orijinali İngilizce olup yazı bir arkadaşımızı tarafından tercüme edilmiştir. Kendisine teşekkür ediyoruz. Yazının orijinalini http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=armenian-journalists-say-they-find-the-kars-monument-8216ugly8217-2011-01-11  linkinden okuyabilirsiniz.

Yorumlar kapatıldı.