İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Tarihi siyasetçiler yagılayamaz

Alain Delon’a olan benzerliğiyle tanınan, “Romy” adlı filmde Delon’un gençliğini canlandıran Guillaume Delorme, iki projenin ön hazırlıkları için Türkiye’ye geldi.Bunlardan biri, “Kılıç ve Ney” adıyla gösterilecek. Türk-Fransız ortak yapımı olacağı söylenen film, din ve topluluk farklılıklarına rağmen aşkı kutsuyor. “Kılıç ve Ney”de bir Ermeni genci canlandıracak olan genç oyuncu, Türk-Ermeni meselesinin Fransız meclisinde tartışılmasını anlamsız bulduğunu söylüyor.

http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=16574147
Öncelikle Türkiye’ye hoş geldin. Bu ilk gelişiniz… İstanbul sizi şaşırttı mı?
– Şaşırttı aslında. Bu kadar zenginliği bir arada görmeyi beklemiyordum. Bu ilk ziyaretim kısa oldu ama yine de çok sevdim ülkenizi. Birkaç kelime Türkçe bile öğrendim. Bebek’te kalıyorum ve burası çok hoşuma gitti. Burada bir büro açıp, rahatlıkla çalışabilirim.İki proje için buradasınız… ‘Siyasi Tutuklu’nun senaryosunu Claire Gülten Evren ile birlikte yazıyorsunuz… – Evet, eski bir arkadaşım olan Claire ile birlikte çalışıyoruz. Senaryoda benim de katkım olsun istedim. Marsilya bölümünü ben yazıyorum. Yönetmene de asiste edeceğim.
SEAN PENN KONUK OYUNCU
Nasıl bir çalışma olduğunu anlatabilir misiniz?– Cezaevinde siyasi tutuklu olarak yaşamış olanlarla bire bir görüştüm. Marsilya’yı da çok iyi bildiğim için bunu senaryoya ekleyip, aynı zamanda da oynamak istedim. Benim yaşadığım yerde, ailemin çevresinde siyasi tutuklular vardı. Onları anlayabiliyorum. Bu nedenle bu işin içinde olmayı çok istedim. Mahkûmların yaşadığı dramı en iyi şekilde yansıtmak istiyoruz.Sean Penn bu filmin neresinde?
– Sean Penn’in siyasi tutuklularla, insan haklarıyla ilgili dernekleri var. Claire onu Cannes’da gördü, projeyi anlattı. Penn senaryoyu okudu ve biz onunla sözde anlaştık. Bu filme konuk oyuncu olarak katkıda bulunmak istediğini söyledi.
“Kılıç ve Ney”in Türk-Ermeni dostluğunun vurgulanacağı bir film olacağı söyleniyor. Siz filmde bir Ermeni gencini oynayacaksınız. Türk Ermeni meselesi konusunda neler düşünüyorsunuz?– Fransız meclisinde soykırım kanununu oyladıkları gün Claire canlı yayın yaptı. O gün soykırım yok diyene 25 bin Euro ceza, 5 yıl da hapis kanununu uyguladılar. Fransız meclisinde Türk tarihi yargılandı. Böyle bir şey olamaz. Bu bir haksızlık. Orası meclis mahkeme değil ki.
Sizi bu konudaki fikirleriniz…
– Ermeni meselesi konusunda Türkiye’ye haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Burada karşılıklı bir kavga var ama bunun bir soykırım olduğuna inanmıyorum. Oynadığınız karakterden biraz bahseder misin?
– Margos bir Ermeni genci. Türk genci Kerem’le aynı bir kıza aşık oluyor. Ben aşkımın peşinde koşuyorum.
KIVANÇ TATLITUĞ ÇOK YAKIŞIKLI
Başrolü Kıvanç Tatlıtuğ ile paylaşacağınız yazıldı, tanıştınız mı?
– Henüz tanışmadık ama bana kendisinden çok bahsettiler. Çok yakışıklı ve sadece Türkiye’de değil, yurtdışında da tanınan bir oyuncu. Onun bu projede yer alması bizim için çok önemli. Boş zamanlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?
– Boş zamanlarımda bile çalışıyorum. Senaryo yazıyorum. Arada balığa çıkarım, kayak yaparım.
Magazin ve paparazziler desem…– Magazin basınında yer almamayı tercih ediyorum. Özel hayatımı kendime saklarım. Ne tür filmler izliyorsunuz?
– Inarritu ve Sean Penn hayranıyım. Bağımsız Alman ve İtalyan sineması da hoşuma gidiyor. Hayalinizdeki rol hangisi?
– Önemli birinin gölgesini yansıtmak isterim. Önde olanı, görüneni herkes biliyor. Bana ise gölgeler ilginç geliyor.

ALAIN DELON VAHŞİ BİRİ
“Romy” adlı filmde Alain Delon’un gençliğini canlandırdınız. Alain Delon hakkında neler söylersin?
– Uzak biri. Vahşi. Paradokslarla dolu. Etrafında ciddi bir market var. O Fransa’daki şov dünyasının bir ürünü. Arkasında ne olduğunu kimse bilemiyor. Onunla yemek yedim vakit geçirdim ama asla anlayamadım. Onun gibi biri olmaktan korkuyor musun?
– Kesinlikle.Peki bunun için ne yapıyorsunuz?
– Ailemi koruyorum. Değerlerimi koruyorum. Çok seyahat ediyorum, bir sürü insanla tanışıyorum. Ama ailem ve değerlerimden asla vazgeçmiyorum.

ALAÇATI’YA SÖRFE
GİTMEK İSTİYORUM
Türkiye’ye ilk gelişinİZ. Bir sonraki ziyaret ne zaman olacak?

– Bu ziyaret çok kısa oldu ama çok yakında tekrar burada olacağım. Çalışmalarımız son hızla devam ediyor. Bebek’i çok sevdim. Burada bir büro açıp, çalışabilirim. Alaçatı’nın methini duydum, oraya sörf yapmaya gitmeyi de düşünüyorum.

Guillaume Delorme, başrolünde de oynayacağı “Siyasi Tutuklu” filminin senaryosunu televizyon dünya siyasetçileriyle yaptığı televizyon programlarıyla tanınan Türk asıllı Fransız gazeteci yazar Claire Gülten Evren ile birlikte yazıyor.

Yorumlar kapatıldı.