İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Temsilciler Meclisi, 1915 olaylarını bugün tartışabilir

Temsilciler Meclisi, 1915 olaylarını bugün tartışabilir 

Son güncelleme: 21 ARALIK 2010 – TSİ 10:53 
ABD Temsilciler Meclisi, 1915 olaylarının soykırım olarak tanınmasını isteyen tasarıyı, bugün ilerleyen saatlerde gündemine alabilir.

Tasarı nedeniyle lobi çalışmaları yoğunlaştı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama’ya, dün gönderdiği mektubunda, “tasarının güçlü Türk-Amerikan ilişkilerine zarar vermesinden duyduğu endişeyi” dile getirdi.

Öte yandan tasarı nedeniyle Türk ve Ermeni kuruluşların lobi çalışmaları da yoğunlaştı.

Kongre üyeleriyle yoğun temaslarda bulunan Türk kuruluşları, Amerikalılar ve Türkleri destek vermeye teşvik ediyor.

Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan, Kongre üzerinde etkisi olan ABD’nin eski dışişleri ve savunma bakanları ile ulusal güvenlik danışmanlarıyla da telefon görüşmeleri yaptı.

Tasarının Temsilciler Meclisi gündemine gelmesi için ABD’deki Ermeni kuruluşları da e-posta listelerindekilere, adlarına hitaben e-postalar gönderiyor.

Obama’nın tavrı
ABD Başkanı Barack Obama, geçen Nisan ayında 1915 olayları için geçen yıl olduğu gibi “büyük felaket” nitelemesini kullanmıştı.

Obama, 24 Nisan başkanlık açıklamasında Türkçeye “büyük felaket” olarak çevrilen Ermenice “Meds Yeghern” sözüne yer verdi.

Obama’nın olayları “soykırım” olarak nitelendirip nitelendirmeyeceği merak ediliyordu.

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Kongre’de Ermeniler tarafından düzenlenen 24 Nisan’a yönelik anma töreninde Washington’un 1915 olaylarını “soykırım” olarak tanıması gerektiğini söylemişti.

Siyasi gözlemciler, Obama’nın Türkiye-Ermenistan arasındaki yakınlaşmayı etkilemek istemediği için bu ifadeden kaçındığı yorumunda bulunmuştu.

Obama’nın kamuoyunda 1915 olaylarını soykırım olarak tanımladığı biliniyor.

ABD’de muhalefette yer alan Cumhuriyetçi Parti, Kasım ayındaki ara seçimlerde Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü ele geçirdi.

Bu durum Obama yönetiminin bundan böyle istediği yasaları geçirme kabiliyetini zora sokuyor.

Demokrat Partili Meclis Başkanı Nancy Pelosi, görevini yılbaşında John Boehner’e devredecek.

Yorumlar kapatıldı.