İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Boğazda Ermeni Cemaatine Ait Süper Lüks Lotus Evleri Yükseliyor

Not: Orijinali İngilizce olan yazıyı tercüme eden arkadaşa teşekkür ederiz. Hyetert
http://www.hurriyetdailynews.com/n.php?n=armenian-foundation-gives-precious-land-for-luxury-project-2010-12-14

BOĞAZDA ERMENİ CEMAATİNE AİT SÜPER LÜKS LOTUS EVLERİ YÜKSELİYOR

SPOT: “Boğaz sırtlarında 45.500 dönümlük arazisiyle Istanbul Ermenilerine ait olan vakıf arazisinde artık süper lüks Lotus Evleri yükseliyor. Vakıf arazisi üzerinde yükselen evler Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atılarak kat karşılığı olarak inşaa edildi. Vakıf Başkanı İskender Şahingöz ‘Araziyi davayla geri aldık, bir rüya gerçeğe dönüştü’ dedi.”

VERCİHAN ZİFLİOĞLU
ISTANBUL – HURRİYET DAILY NEWS

Türkiye Ermenileri Patriği Mesrop II’nin 2006 yılınad temellerini attığı Lotus Evleri tamamlandı. Boğaz sırtlarında 45.500 dönümlük alana yayılan ve Istanbul Ermeni cemaatine ait en büyük arsa olan Lotus Evleri’nin konumlandığı arazide Cumhuriyet tarihinde bir ilk yaşandı. Arazi vakıf tarafından kat karşılığı olarak bir mütahide verildi. İnşaatı geçtiğimiz yıl tamamlanan ve kiraya verilmeye başlanan Lotus Evleri kompleksinde süper lüks toplam 200 daire bulunuyor. Vakıf arazisinin sahibi olan Ortaköy Surp Asdvazsazsin Ermeni Kilisesi Vakfı Başkanı İskender Şahingöz arazinin büyük uğraşlar sonucunda cemaate geri iade edildiğini söyledi. Arazinin Hazine tarafından 1973 yılında Boğaziçi Köprüsü’nün yapımından hemen sonra güvenlik amacıyla el konularak Milli Savunma Bakanlığı’na tahsis edildiğini belirten Şahingöz sözlerine şöyle devam etti: “Arazi Savunma Bakanlığı’na tahsis edilmiş olabilir fakat bizim muhatabımız hazineydi dolayısıyla askeriyeye değildi. 1996 yılında devlete dava açtık ve kazandık.” Bu davanın azınlık vakıfları tarihinde bir ilk olduğunu söyleyen Şahingöz şöyle devam etti: “O yıllarda böyle bir davanın lehimize sonuçlanması bir rüyaydı fakat kazandık ve böylelikle en büyük vakıf arazilerinden birini geri aldık.”

Hz. Isa ve Meryem firari

Vakıf malları Osmanlı döneminde daha sonradan mirasçılar ortaya çıkmaması için yaşayan varlıklar üzerine değilde Hz. Isa, Hz. Meryem ve Azizler üzerine kaydettirildi. Hazinenin arazinin sahipleri firaridir diye bir karar çıkarttırdığına değinen Şahingöz şunları söyledi: “Böylelikle Hz. Isa, Hz. Meryem ve azizler firari durumuna düştü, fakat uğraşlarımız sonucunda arazi yine bize geçti.” Dava süreçinin hiç de sanıldığı kadar kolay olmadığını belirten Şahingöz AB uyum yasaları ve Ak Parti iktidarı olmasa bu arazileri geri kazanmak mümkün değildi dedi ve ekledi: “Paralarımızı bile izinsiz kullanamıyoruduk, oysa şimdi istediğimiz gibi tasarruf edebiliyoruz. Yeni çıkan vakıf yasaları elbetteki yeterli değil fakat gelecek adına umut verici.”

Arazi ‘özgürleştirildi’

Vakıf arazisi olduğu için inşaata başlamadan önce araziyi ‘özgürleştirmemiz’ gerekiyordu diyen Şahingöz şu açıklamaları yaptı: “Her ne kadar vakıf size ait olsa da, davaları kazanmış olsanız da devlete ödemeniz gereken bir taviz bedeli var. Vakfınızın tamamiyle size ait olmasını istiyorsanız devlete %25 oranında bir bedel ödemeniz gerekiyor.” İnşaata başlama aşamasında mütahitlerle bu konuda sorun yaşandığını söyleyen Şahingöz şöyle devam etti: “Istanbul’un en önemli mütahitleri ve mimarlarıyla temasa geçtik fakat kimse arazinin tamamiyle vakfa ait olduğunu görmeden işe başlamak istemedi. Zaten bu bedeli ödemeden herhangi bir yapılaşmanın olması da mümkün değildi.” Paralar ödendikten sonra Istanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılaşmayla ilgili plan istendiğini söyleyen Şahingöz inşaat mühendisi olması nedeniyle bu sorunun üstesinden de gelindiğini söyledi ve ekledi: “Planlar hazırlanıp belediyeye sunuldu, onay alındı artık bir sorun kalmamıştı dolayısıyla mütahitlerle el sıkıştık.”
Lotus evlerinde toplamda süper lüks yirmi blok bulunduğunu alışveriş ve spor komplekslerinin de dahil olduğunu söyleyen Şahingöz neden vakıf tarafından değilde kat karşılığı olarak inşaata verildiği sorusuna şu yanıtı verdi: “Aksi mümkün değildi tek başımıza başaramazdık. Paylaşılan kat sayısını söylememiz anlaşma gereği mümkün değil.” Şahingöz kiralanan evlerden sağlanan kira geliriyle Ortaköy Vakfı’na ait Tarkmançazs Okulu ve Kilisesi’nin giderlerinin karşılanacağını ve vakıf adına yatırımlar yapılacağını söyledi.

Yorumlar kapatıldı.