İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Ermenistan Karabağ `ı Tanıyabilir mi?

Ermenistan Karabağ `ı Tanıyabilir mi? 

Tuesday, 14 December 2010 04:42 .Ermenistan Azerbaycan`ın Karabağ bölgesini işgal ederek orada uluslararası hukuka aykırı bir yapı kurmuş olsa da, son 16 yılda bu yapının “bağımsızlığını” tanıyamamıştır.

Değişik dönemlerde Ermenistan`da Karabağ`ın “bağımsızlığının” tanınması gerektiği gündeme gelmiş olsa da şuana kadar tanıma Ermenistan tarafından gerçekleşememiştir. Ermenistan`ın birinci Cumhurbaşkanı Levon Ter-Petrosyan`a göre, Ermenistan Karabağ`ın “ bağımsızlığını” tanımış olursa, bu Ermenistan`ın işgalci devlet konumuna düşmesine neden olur. Bu sebepten Petrosyan Karabağ meselesinde, Ermenistan`ın bir taraf olmaması gerektiğini savunuyordu. Petrosyan`dan sonra Ermenistan`da iktidara gelen Karabağ klanı da, Ermenistan`ın Karabağ`ın “bağımsızlığını” tanımasını sağlayamadı.

Ermenistan Parlamentosu’nda görüş ayrılığı

AGİT`in Kazakistan`ın Başkenti Astana`da yapılan Ziversi’nden, Karabağ konusunda Ermenistan ve Azerbaycan`ı memnun eden kararların alınmaması bölgede gerginliği artırmaktadır. Astana Zirvesi’nde, işgal altındaki topraklarını kurtarmak için beklediği kararın alınmaması, Azerbaycan`da savaş seçeneğini tekrar gündeme getirdi. Azerbaycan Milli Meclis Başkan Yardımcısı Ziyafet Asgerov`un, …Topraklarımızı geri alma hukukunu kendimizde bulunduruyoruz. Azerbaycan kendi haklarını koruyabilmesi için her türlü imkana sahip ve bunu önümüzdeki aylarda göreceğiz. Sarkisyan’la oturup sohbet edecek zamanımız yok, açıklaması savaş yaklaşıyor yorumlarına neden olmaktadır. Daha önce, Azerbaycan savaşı başlatırsa Karabağ meselenin kökten çözümü için işgali genişletiriz tehdidini savuran Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan ise uluslararası tepkiler nedeniyle bu defasında, Azerbaycan yeni bir askeri girişim başlatırsa, Ermenistan’ın Karabağ Cumhuriyeti’nin bağımsızlığını tanıma seçeneğini kullanır açıklamasını yaptı.

Sarkisyan`ın bu açıklamasına paralel olarak, Ermenistan Parlamentosu da Ermenistan`ın muhalefette olan Miras Partisi tarafından 5 Ekim`de parlementonun gündemine getirdiği, Karabağ`ın bağımsızlığının Ermenistan tarafından tanınması, yasa tasarısı görüşülüyordu. 131 milletvekilinin sadece 13`nün desteklediği bu yasa tasarısı kabul edilmedi. Özellikle iktidar ortağı olan üç parti –Cumhuriyet Parti, Çiçeklenen Ermenistan Partisi ve Orinats Yerikri- yasa tasarısna karşı çıktılar. Onarın yasaya karşı çıkma sebepleri bu tasarının Karabağ`da barış görüşmelerine zarar vereceği ve cephede gerginliği artıracağı noktasındadır. Ermeni Devrimci Federasyon`u (Taşnaksütun) da yasa tasarısına karşı çıksa da aslında Ermenistan`ın savaş başlamadan önce Karabağ`ın “bağımsızlığını” tanımasından yanadır. Ermenistan Parlamentosu Dış ilişkiler komitesi Başkanı Devrimci Federasyon üyesi Armen Rustamyan`a göre, Azerbaycan hazır olur olmaz savaşa başlayacaktır. Savaş başladığı zaman Karabağ`ın bağımsızlığını tanımamız geç olur. Biz Karabağ`ın bağımsızlığını tanıyarak Ermenistan`ın Karabağ`ın garantörü olduğunu göstermeli ve bu şekilde savaşı önlemeliyiz. 

Not: Yasak nedeniyle yazının tamamını yayımlayamıyoruz. Yazının tamamını  
http://www.turkishny.com/hot-news1/50-hot-news/42501-ermenistan-karaba–tanyabilir-mic linkinde okuyabilirsiniz.

Cavid VELİEV
SAM

1news.com.tr

Yorumlar kapatıldı.